Slobodna diskusija o traktorima

560 sa linijskom pumpom je oštriji. Podrazumeva se da valja pumpa.
Za potrošnju ne znam, nisam nikad radio ni sa jednim ni sa drugim.

Ta ostrina je vise pitanje stanja motora.Linijska pumpa je pouzdanija,manje osetljiva na lose gorivo i lakse progura ako se javi neki vazdusni cep.Rotaciona pumpa je pocela da se ugradjuje zbog toga sto je tisa i motori mogu da postignu veci broj obrtaja zbog toga sto svi delovi imaju samo kruzno kretanje.A i rotaciona pumpa se lakse servisira.

Proka Azanja je napisao(la):
Ta ostrina je vise pitanje stanja motora.Linijska pumpa je pouzdanija,manje osetljiva na lose gorivo i lakse progura ako se javi neki vazdusni cep.Rotaciona pumpa je pocela da se ugradjuje zbog toga sto je tisa i motori mogu da postignu veci broj obrtaja zbog toga sto svi delovi imaju samo kruzno kretanje.A i rotaciona pumpa se lakse servisira.
ne bih se slozio sa ovim...linijska pumpa se lakse servisira...
malo je majstora za rotacionu pumpu..

Za rotacionu pumpu imas samo da podesis kolicinu goriva,ler i pun gas i da se proveri pritisak transfer pumpe.Linijsku moras da stepenujes,da joj podesis momenat ubrizgavanja,kolicinu goriva,hod zupcaste letve-ima vise posla i podesavanja oko nje. :cao:

pocerina je napisao(la):
@ Pocerina
Moze R 65,dobra je to masina,samo pazi na glavu motora (garavi ventile) i pripazi na biksne na trkacima u diferencijalu i nemas problema. :cao:
Hvala na informaciji. Dvoumim se izmedju nje i 565 ali posto vec imam 560 potreban mi je malo okretniji traktor pa cu zato verovatno pre uzeti Rakovicu.
Post je spojen: [time]1298342170[/time]
Garez na ventilima se ne javlja bez razloga...jedan od najcescih uzroka je neodgovarajuci termostat ili nikakav.Rakovica trazi dobro zagrejan motor od min 80 pa do cak 90*C i tada motor prede!I samo gas... :D
Post je spojen: [time]1298404602[/time]

@ mmb

To si u pravu,mnogi dave traktor,ne teraju ga u visoke obrtaje nego ga muce na malom gasu.A i R 65 kao da ima problem sa dotokom vazduha,kao da su se u fabrici preracunali u dimenzijama kanala u glavi pa zbog tog "gusenja" se javlja losije sagorevanje i samim tim i garez na ventilima.Dolazile su mi Rakovice 65 kojima se toliko nakupilo garezi u glavi da si kroz kanal jedva mogao cigaru da provuces.Sto se diferencijala tice kod nas se zna kad god se rade kocnice na R 65 rade se i biksne na diferencijalu.Razgovarao sam sa jednim starim majstorom koji je radio u IMR i kazao mi covek da su na R 65 eksperimentisali sa kvalitetom poluosovina i diferencijala.

Vala bas,redovno menjaj ulje,zagrej motor i kad treba da zapne onda gas u dance a na auspuh samo izlecu varnice. :D

ma kakve varnice,kada je stisnes sa teretom tu mora da ima vatre na auspuhu,jezicak plamena da mozes cigaretu da zapalis!!! I radna temperatura 90*C!!!
Ako toga nema skidaj glavu,cisti ventile,provera dizni,pvp...
Post je spojen: [time]1298405770[/time]
kod mene u kraju ima 7 rakovica priblizno istih godina,znaci 20+,od toga 5 ide bez problema.Vlasnici ih dobro odrzavaju a i "teraju".Ostale dve su skoro mrtve iako malo rade jer gazde vode racuna o svakoj kapi goriva...

Ja imam R 60,ide bas lepo,nikad mi se nije pojavio plamen ali kad je malo pritisnem na auspuh seva ko da je brusilica unutra.Ja se ubedjujem sa tako nekim stedljivim ljudima da davljenje vise skodi traktoru nego gas (po ovim gas ne mislim na bezdusno izivljavanje).

Ja imam R 60,ide bas lepo,nikad mi se nije pojavio plamen ali kad je malo pritisnem na auspuh seva ko da je brusilica unutra.Ja se ubedjujem sa tako nekim stedljivim ljudima da davljenje vise skodi traktoru nego gas (po ovim gas ne mislim na bezdusno izivljavanje).
Nisu iste r 60 i r 65,naravno ne treba se izivljavati ali nikako daviti! Nista joj nece biti od gasa i malo vecis obrtaja...
Od ubedjivanja nema nista a razlika se vidi i u radu i u auspuhu!

Znam i ja da R 60 i R 65 nisu isto,razlika u kvalitetu je velika.Popravljao sam i jedne i druge i R 60 se dosta bolje pokazala.Traktorski motor je i konstruisan sa tom namerom da radi pod turazom,nije to brodski motor.I to sto kazes,od ubedjivanja nema vajde,neka oni dave pa posle dodju kod mene. ::namigivanje::

dex79 je napisao(la):
Dali neko zna kolika je carina na uvoz traktora iz hrvatske u republiku srpsku

17% PDV + 11% carine, ja juče pričao sa carinicima, htio da uvezem Belarusa iz Srbije. Nije vazno odakle uvozis traktor, isto je, dažbine su dakle 28% na procijenjenu vrijednost traktora. Meni su npr Belarus MTZ 82.1, 80KS, duplak, 1999. godište procijenili na 6000KM, i zaračunali mi dažbine od 1800KM, pa sam odustao jer mi se to nikako ne isplati, jednostavno preveliki procenat dažbina zaračunavaju.

@ mmb

To si u pravu,mnogi dave traktor,ne teraju ga u visoke obrtaje nego ga muce na malom gasu.A i R 65 kao da ima problem sa dotokom vazduha,kao da su se u fabrici preracunali u dimenzijama kanala u glavi pa zbog tog "gusenja" se javlja losije sagorevanje i samim tim i garez na ventilima.Dolazile su mi Rakovice 65 kojima se toliko nakupilo garezi u glavi da si kroz kanal jedva mogao cigaru da provuces.Sto se diferencijala tice kod nas se zna kad god se rade kocnice na R 65 rade se i biksne na diferencijalu.Razgovarao sam sa jednim starim majstorom koji je radio u IMR i kazao mi covek da su na R 65 eksperimentisali sa kvalitetom poluosovina i diferencijala.

koji su simptomi "garave"glave? ovaj problem s trkacima imam i ja jer se to može rjesit iz kabine kad se skine hidraulik?

Simptomi garave glave su:crn dim,gubitak snage,los odziv na gas (tup motor),povecana potrosnja..
Za trkace moras da vadis diferencijal napolje.Skines obe cizme,onaj dekli pozadi sto je kardan na njemu,jer se Rakovici diferencijal vadi sa zadnje strane.

prije 3 godine kad sam radio hidraulik,doso majstor i reko da spadaju caure sa njih on ih je s pajzerom nabio gore

Nazad
Vrh