Slobodna diskusija o traktorima

Okrim je napisao(la):
Imam MTZ-82 i IMT-542 pa me interesuje koji bi traktor mogao da ih zameni, da iskoristim postojeće mašine, a da umesto dva održavam jedan traktor. Reč je o polovnom traktoru približno iste vrednosti kao ova dva, znači do 6000 eura. Već duže vremena se predomišljam, a ne mogu naći optimalno rešenje, pa se nadam da će mi forumaši pomoći u donošenju odluke.

Inače sam sa ova dva traktora prezadovoljan, svaki je u svom poslu neprevaziđen, oba su u odličnom stanju i dobro me služe, MTZ samo ore i sprema, a IMT nikad nije orao, sa njim špartam, prskav, razbacujem veštak, vučem kipericu ...
druze ja imam mtz 82.1 imt 558 i imt 533 i ne bi ni jednog prodavao svaki ima svoj poso koji odradjuje tako da je moje misljenje ipak u tvom slucaju bolje je imati 2 nego 1 traktor :cao:

po meni bolje imati dva upola iskorišćena nego jedan potpuno iskorišćen....
kad razmislim...meni bi trebalo jedno 5 traktora i time bi prilično olakšao sebi rad....
biće :D

kod nas u bosni.Na traktor preko 50ks stranog proizvođača je subvencija 15000 maraka ili 7500 eura dok na mehanizaciju 40% al da ne prelazi 15000 maraka 38000 ukpna cijena al ne na sve npr.prikolice i šta ja znam.Tako je bilo prošle god. a najavljuju i ove.Na imt i imr samo 2500e bez obzira na snagu tako da koritim kolko mogu .Prošle sam kupio berač tanjirače 28 plugove 12 coli imt platio12300eura a dobio povrat 4800 e sad ću da se i zadužim malo za novi traktor
Post je spojen: [time]1298317469[/time]
biće :D
e onda bi preoro do slovenije a oraćemo samo dok nam EU dozvoljava

Nije ti tu neka velika razlika,R 65 bi trebala da trosi vise (znam da po fabrickim podatcima trosi vise o R 60) ali mislim da to nije nesto puno.

pa razlika između ta dva motora je ako se ja nevaram u klipovima i glavi motora.Imt 560 je predkomorac motor a R-65 je direktan motor.predkomorni motori su izdržljiviji ali su bučniji i veći su potrošači.međutim noviji 560 imaju rotacione pumpe tako da im je potrošnja samim tim i smanjena a R-65 je jača za tih 5ks tako da potrošnja im je tu negde ista verovatno.mislim da je rakovica ipak nešto manji potrošač kada se motori opterete u oranju jer je ipak direktan motor(direktno ubrizgavanje goriva).

Tehnicki gledano je tako,ali u praksi to direktno ubrizgavanje se nije pokazalo kao neka narocita prednost.Tih 5 ks na papiru se ne osecaju u realnoj eksploataciji.Ta dva motora su slicni po snazi samo je ovaj "stari" na IMT 560 pouzdanije konstrukcije.Prve serije IMT 560 su imale rotacionu pumpu da bi kasnije krenuli da ugradjuju linijske.

koliko se ja sećam prvo su na 560 ugrađivane linijske pumpe koje su pouzdanije ali su sa njima motori daleko veći potrošači.novije serije 560 nemaju nijedna linijsku pumpu od 1980-i neke

tacnije kako se preslo na novi tip plasta motora i kabine preslo se i sa linijske na rotacionu pumpu. Ujak ima novi tip 560-tke 86 god i ima rotacionu pumpu, stric ima 85 god. i ima linijsku pumpu.

Nisam video ni jednu noviju 560-tku da ima linijsku pumpu, cak su i na 539 u poslednjim serijama ugradjivali rotacionu pumpu.

sto se tice poredjenja R65-560 , R65 je mnooooogo zivlja na gasu,lepse radi, a potrosnja je tu negde ,priblizna . U vecini poslova za nijansu manje trosi od 560, jedino u oranju ne moze da prismrdi 560-ci .

Kod mene je 560 novi tip 86 god i ima rotacionu pumpu.Posto mu treba jos jedan traktor, planiram na leto da uzmem Rakovicu 65, pa se zato raspitujem koliki je potrosac. Hvala na odgovorima :ppozdrav:

Ja imam imt 560, novi tip 86. godiste i ima linijsku pumpu. Bucan je dosta,a i veliki je potrosac.

@ Pocerina
Moze R 65,dobra je to masina,samo pazi na glavu motora (garavi ventile) i pripazi na biksne na trkacima u diferencijalu i nemas problema. :cao:

Proka Azanja je napisao(la):
@ Pocerina
Moze R 65,dobra je to masina,samo pazi na glavu motora (garavi ventile) i pripazi na biksne na trkacima u diferencijalu i nemas problema. :cao:
Hvala na informaciji. Dvoumim se izmedju nje i 565 ali posto vec imam 560 potreban mi je malo okretniji traktor pa cu zato verovatno pre uzeti Rakovicu.
Post je spojen: [time]1298392570[/time]

Nazad
Vrh