Slobodna diskusija o traktorima

Ljudi manite se price da je 560 puz.
Imao sam 533 sa linijskom pumpom e ono je bio puz, a 560 sa rotacionom kog sam prodao je daleko od puza. Nemam vise razloga da ga branim "jer je moj" ali je neumesno od mnogih koji taj traktor nemaju da pricaju kako je lenj i da TROSI.
Jedina mana je prebrza prva pa mu je nekad teska za oranje, ali u 3 sporoj mu nema ni tvrdog,ni blata, ni spoljnje vrucine da bi se grejao.
Prva mu dobra za setvu, još sa uskim gumama 36 coli, ekstra

Meni recimo par stvari kod IMT-a nisu jasne.

Prvo: voleo bih da vidim neku ekonomsku analizu opravdanosti ulaganja IMT-a u zglobne traktore (5220, 5270, 5360).
Znate i sami da je kada se proizvodi novi model - pogotovu kada se usvaja neka nova tehnologija (znaci placa se razvoj, kupuju nove masine itd itd) potrebno je da se proda odredjen broj traktora (lupicu sada cifru naprimer 500 komada) da bi se isplatili samo troskovi razvoja.Dakle recimo do 500-og primerka fabrika ne zaradjuje nista vec vraca svoje ulaganje a tek od 501. primerka krece zarada.Ja bih recimo smeo glavu na panj da stavim da ti zglobni traktori koje IMT napravio su prodani u tako malom broju da nisu verovatno uspeli da "isplate" ni pola ulaganja.Al eto bitno je da smo mi imali u jednom trenutku jedan od najjacih traktora na svetu a to sto je firma zbog toga ostala u debelom minusu nema veze (klasicna srpska mitomanija).Umesto toga bolje da su tu energiju, novac i ljude (znanje) preusmerili na svoj osnovni program tj. ono od "cega zive" - traktori od 39 do 140 ks i napravili ih jos boljim nego sto jesu uz poseban akcenat na poboljsanu kontrolu finalnog kvaliteta (i 533 i 549 su nam isporucili sa fabrickim greskama zbog kojih su morali da budu reklamirani, da se cascavaju direktori IMT-a jagnjetinom kako bi se smilovali da u razumnom roku posalju novi motor za 549 itd itd)....

Drugo: nije mi bas ni najasnije "preklapanje" proizvodnog programa IMT-a i Rakovice.
I jedni i drugi istovremeno prave iste modele (Rakovica 60,65, Imt 560,565) itd....
Mogli su da podele i da kazu "vi pravite od 40 do 70 konja a ovi drugi ce da prave sestake i viola".
Ili da rakovica proizvodi samo komponente a IMT traktore ali da se ulozi u prosirenje kapaciteta IMT-a, modernizaciju postojecih modela.
Bolje da smo imali jednog vrhunskog proizvodjaca nego dva "osrednja"...

Ne mislim da su nasi ljudi (majstori, inzenjeri) glupi i nesposobni.Gde god da odu u inostranstvo uglavnom budu medju najboljim radnicima.Samo je to trebalo bolje organizovati (princip nagradjivanja i kaznjavanja).
Kod nas su nazalost za vreme SFRJ osim radnika (u najboljem mogucem smislu) bili dosta zasticeni i neredanici (a jos gore i neki koji su krali iz firme isl.) umesto da takvi budu najureni.Znate ono "radio ne radio svira mi radio", "ma skarabudzi to samo ko ga *ebe" isl. floskule....

Dakle umeli su da naprave traktor nije da nisu, al da su mogli da budu mnogo ozbiljniji i organizovaniji takodje stoji.

Ma ja sam tu cifru 500 lupio samo da figurativno objasnim....
Ako su uspeli da na kraju bar isplate sebe onda ajde da kazem - u redu mozda je i imalo nekog smisla.
Mada nisam bas neki optimista da se to sve (kada se sve sabere i podvuce crta) nesto mnogo isplatilo IMT-u (i dalje mislim da je osnovnom programu trebalo da bude dat najveci moguci prioritet tj. da ga bolje i cesce modernizuju).

Drugacije trziste bilo tada
80tih god. u privatnom sektoru su bili mali posedi, traktori 533, 539, 558, 560 su svima zavrsavali posao
a kombinati su zahtevali teske traktore razlicitih konstrukcija i snaga
e sad sto je zanemarena udobnost... to je druga prica

ја колко сам чуо ливницу имт-а је узела нека банка....

послато са gt-i9506 уз помоћ тапатока

Napravljeno je vise od 500 zglobnih sigurno
samo u Macvi je bilo 10 najmanje
A sto su pravljeni, verovatno zahtev tadasnjeg trzista za teskim traktorima
Ne znam koliko je napravljeno zglobaša, ali znam da je kod nas u Podunavlju bilo 2 ili 3. Bilo bi lepo saznati koliko je komada svakog modela napravio IMT.

Било би и занимљиво знати, колико је трактора изашло уз помоћ руководилаца на црно....и колико је њих склопљено "шраф по шраф" по гаражама.....па да видимо ко је боље "склапао" тракторе, мада мислим да они први воде дебело.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Kod nas se prodaje jedan IMT 5310, V8 mercedes motor, cijena mu je nekih 8000€ eto ako ima tko da traži nešto takvo mogu posatviti i link sa oglasa

Eee to sa velikim imt je lepo pocelo ali nestalo ambicije i prekinuta takozvena programska orijentacija koja je resavala potrebe jugosloveske poljoprivrede. Nije nasoj ekonomiji bio nikakav problem bilo svake godine menjati nesto jer se RADILO na veliko i uvek jebilo viska za sve greske i lopovluke.i onda je nastalo bratstvo ubistvo i kraj oura...

Meni recimo par stvari kod IMT-a nisu jasne.

Prvo: voleo bih da vidim neku ekonomsku analizu opravdanosti ulaganja IMT-a u zglobne traktore (5220, 5270, 5360).
Znate i sami da je kada se proizvodi novi model - pogotovu kada se usvaja neka nova tehnologija (znaci placa se razvoj, kupuju nove masine itd itd) potrebno je da se proda odredjen broj traktora (lupicu sada cifru naprimer 500 komada) da bi se isplatili samo troskovi razvoja.Dakle recimo do 500-og primerka fabrika ne zaradjuje nista vec vraca svoje ulaganje a tek od 501. primerka krece zarada.Ja bih recimo smeo glavu na panj da stavim da ti zglobni traktori koje IMT napravio su prodani u tako malom broju da nisu verovatno uspeli da "isplate" ni pola ulaganja.Al eto bitno je da smo mi imali u jednom trenutku jedan od najjacih traktora na svetu a to sto je firma zbog toga ostala u debelom minusu nema veze (klasicna srpska mitomanija).Umesto toga bolje da su tu energiju, novac i ljude (znanje) preusmerili na svoj osnovni program tj. ono od "cega zive" - traktori od 39 do 140 ks i napravili ih jos boljim nego sto jesu uz poseban akcenat na poboljsanu kontrolu finalnog kvaliteta (i 533 i 549 su nam isporucili sa fabrickim greskama zbog kojih su morali da budu reklamirani, da se cascavaju direktori IMT-a jagnjetinom kako bi se smilovali da u razumnom roku posalju novi motor za 549 itd itd)....

Drugo: nije mi bas ni najasnije "preklapanje" proizvodnog programa IMT-a i Rakovice.
I jedni i drugi istovremeno prave iste modele (Rakovica 60,65, Imt 560,565) itd....
Mogli su da podele i da kazu "vi pravite od 40 do 70 konja a ovi drugi ce da prave sestake i viola".
Ili da rakovica proizvodi samo komponente a IMT traktore ali da se ulozi u prosirenje kapaciteta IMT-a, modernizaciju postojecih modela.
Bolje da smo imali jednog vrhunskog proizvodjaca nego dva "osrednja"...

Ne mislim da su nasi ljudi (majstori, inzenjeri) glupi i nesposobni.Gde god da odu u inostranstvo uglavnom budu medju najboljim radnicima.Samo je to trebalo bolje organizovati (princip nagradjivanja i kaznjavanja).
Kod nas su nazalost za vreme SFRJ osim radnika (u najboljem mogucem smislu) bili dosta zasticeni i neredanici (a jos gore i neki koji su krali iz firme isl.) umesto da takvi budu najureni.Znate ono "radio ne radio svira mi radio", "ma skarabudzi to samo ko ga *ebe" isl. floskule....

Dakle umeli su da naprave traktor nije da nisu, al da su mogli da budu mnogo ozbiljniji i organizovaniji takodje stoji.
Ti veliki zglobni imt su pravljeni po nalogu sustava i sustav ih je placao. Rađeni su za velike kombinate i ne zaoostaju kvalitetom i funkcionalniscu sa bilo kojim traktorom onog vremena. Imt se ne preklapa samo sa Rakovicom, tu je Štore, Torpedo... U ono vrijeme je poljoprivreda bila u velikom usponui razvitku i fabrike nisu vremenski stigle proizvoditi dovoljno traktora i mehanizacije. IMT i danas ima dosta dobar proizvod ali ga ne rade zbog volje politike i krupnog kapitala

Poslano sa mog HummerLE koristeći Tapatalk

Danas mi prica sofer u repovadilici Holmeru, da su imali u kombinatu u Apatinu velih IMT traktora i da je to najveca sklopocija sto je vozio. Menjac, diferencijal, poluosovine, greje je ulje u menjacu da se usija. Totalno neuskladjen traktor. Zamena im stigla u vidu JD 8100 traktora, preporodili se.

Da li neko zna gde mogu naci kvalitetnu kontakt bravu za traktor 539??Fadib nije nikakva,pal je u rangu sa fadipom znaci lom.Da li bi moglo od drugog traktora da se ubaci ali nesto kvalitetno recimo Torpeda??Takodje sam nasao ovog proizvodjaca na netu pa ako neko ima njihovu kontakt bravu neka podeli iskustvo.http://www.pecho.hr/?id_0=2&id_html=23

Ma je to je s tim velikim imt ko kod nas u šumariji neradi mu se i onda prebije traktor po pola i ode kući .
I onda ne valja tako sad i hitnere uglave u brzine ,ode mjenjač i na odmor.

Nazad
Vrh