Bobo
Član
Bobo@
E sada si mi stavio na muku jer moram da razmisljam,a kod mene je to slaba tacka jer nam je namera da ubacimo u 5106, TS46 koji je bio na kombajnu i sada ga je preko zime otac pretresao i spremio ga za ubacivanje na traktor.
Posto je ovde tema "Slobodna diskusija o traktorima" pa me interesuju vasa misljenja o: Ursus 902b vs MTZ820 ili Ursus 904B vs MTZ892(952)!To su neki od mojih buducih planova pa neki od tih ce najverovatnije zameniti Brenu jer posla i njiva sve manje pa se mora razmisljati o ekonomskoj isplativosti i iskoriscenosti masina!
Znaci neki traktor u klasi ova 4 sto sam naveo za oranje,pripremu,vucu prikolica i beraca siguran,mali potrosac i jeftin za odrzavanje?
Jeste li mjenjali glavu na PVP ili ste ostavili "kombajnsku" pumpu. Ja sam nasao kombajnsku pumpu kod kolege i mislio da je razlika od traktorske samo u pogonskoj osovini kad KLINAC. Bosist mi kaze da su i glave drugacije i da kombajnska ima manje neke kanale za gorivo u sebi i da slabije prima gas nego traktorska ali da mirnije radi pod opterecenjem i da ima manju potrosnju. Pitao sam ga da samo pogon prepravi na traktorski na sto je odgovorio da on to moze odraditi ali da necu biti nikako zadovoljan jer ce traktor u radu biti dosta slabiji kad treba "zapeti". Odmah sam ga pitao da li bi traktorski motor ugradjen na kombajn osjetno vise trosio u radu od kombajnskog na sto je odmah odgovorio: "I te kako"
Dao sam mu tu pumpu da ju prepravi na traktorsku pa cekam da vidimo sta ce uraditi od nje. Nemam s ovim iskustva nego samo prenosim razgovor izmedju mene i bos majstora...
A razlika u snazi izmedju 5136 i 5106 je tolika da uz isto brdo 5136 uzvuce zmajevku punu kukuruza u 4. ili 5. dok 5106 u 2. jedva. Oba traktora uredni i bez ikakvih prepravki na mjenjacu ili diferencijalu. U oranju 5136 u 1. direktnoj s 3x14" plugom prima gas samo tako, ludilo od motora al dzabe sto je motor dobar kad ga zadnji kraj ne prati.