Slobodna diskusija o traktorima

torpedo 75 sa dv ima preko 3600kg, tako da i on moze imati.. jer ima jos tezi motor. i dosta je masivan

Kada sam pre 2 godine kupio traktor, odmah sam naravno zamenio ulje, sve filtere...itd.
E sada, ulje koje sam izbacio iz motora je bilo crno kao djavo. Ja sipao novo ulje tj 12 litara 15w40, i posle samo malo rada, dok sam proveravao merac ulja, opet je pocrnelo kao djavo.
Sve je jasno kao dan - motor ima garez u sebi i treba sada neko vreme da prodje da se uz redovnu zamenu motor ispere. Pre dva, tri meseca kada smo stelovali ventile, na kapama tj na poklopcima glave motora se vidi ta garez tj kao mali sloj katrana od ustajalosti ulja.

Da li znate neko sredstvo koje bih mogao da sipam u motor pre zamene ulja, da traktor radi nekih 5-10 minuta pod srednjim gasom, da se na taj nacin i pod velikom temperaturom motor propere, pre nego sto prospem to staro ulje i sipam novo?
U radnjama mi nude razne opcije tih jakih sredstava koje ne smeju budu u motoru vise od nekih 5 minuta, da ne napadne dihtunge motora, pa rekoh dal neko ima iskustava sa tim, da ne napravim neku glupost?

Sipaj dva litra dizela i radi 5 minuta, ništa ne fali a dobro opere. Ali ipak da znaš da ga na kraju opere vreme. Česte zamene ulja odnose sa sobom i garež. Kupuj jeftinije ulje, a menjaj ga češće. Obavezno svaka zamena ulja menjaj i filter.

Crno ulje kod dizel motora je normalna pojava. Nemoj da te brine... Nemoj da se zezas da sipas naftu i da "ispiras" naftom razredis ulje gubis na viskozitetu, napravices vise stete nego koristi.

Ulje ne sme da se vozi duze od godinu dana bez obzira na mali broj radnih casova...

Ma ja ulje menjam redovno. Zamenio pred oranje, sada imam lake radove do novembra tj do oranja za psenicu.
Vise sam mislio na neki aditiv da sipam, pa ga nacne.

Jel zna neko od cega su ovi tegovi? Imam ih 2 komada.
f26e2130a3283c7e0993a8f7d47bfa2b.jpg

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Djovo ovo sto si preporucio nikad vise nepreporucuj.Da neobjasnjavam sad zbog cega jer tema nije to. Samo kvalitetnije ulje i nikad problema nesme biti a traktorski dizel je takav kakav je i mora garaviti ulje. Ako je monogradno ulje sae30-40 preporuka je samo ga leti sipati i godisnje menjati. Moja preporuka je opet multigradna ulja 15w40 ili za losije 20w50 i moze se koristiti i dve tri sezone do predvidjene zamene. Pogotovu sto se vecinom koristi ED i ujedno imaju bolja svojstva po meni. Najeftinija ulja mogu biti vrlo cesto losa ili cak feler teski sto su mnogi kod mene u selu upropastili traktore sa time. sto kvalitetnije ulje to bolje ko ima novaca za to a uvek postoji i ulje neke srednje klase po kvalitetu i ceni koje zadovoljava potrebe. Filter ulja treba obavezno menjati

Djovo ovo sto si preporucio nikad vise nepreporucuj.Da neobjasnjavam sad zbog cega jer tema nije to. Samo kvalitetnije ulje i nikad problema nesme biti a traktorski dizel je takav kakav je i mora garaviti ulje. Ako je monogradno ulje sae30-40 preporuka je samo ga leti sipati i godisnje menjati. Moja preporuka je opet multigradna ulja 15w40 ili za losije 20w50 i moze se koristiti i dve tri sezone do predvidjene zamene. Pogotovu sto se vecinom koristi ED i ujedno imaju bolja svojstva po meni. Najeftinija ulja mogu biti vrlo cesto losa ili cak feler teski sto su mnogi kod mene u selu upropastili traktore sa time. sto kvalitetnije ulje to bolje ko ima novaca za to a uvek postoji i ulje neke srednje klase po kvalitetu i ceni koje zadovoljava potrebe. Filter ulja treba obavezno menjati
Mrzi me sad da tražim po priručnicima, ali kao obavezno je ispiranje motora kod teških radnih mašina na svakoj zameni ulja. Za to postoji više razloga neki su da se smanji viskuzitet ulja zagrevanjem i dolivanjem ispirača, radi lakšeg izbacivanje gareži kroz odlivni čep a time se spašava nov filter da nečistoće koje mogu da se izbace ne sakuplja on i time smanjuje svoj kapacitet. Ujedno se izbacuju produkti habanja motora. Liqui Moly proizvođač vrhunskih ulja čiji sam ja bio distributer je na jednoj od svojih prezentacija koju je držao prezetnirao sredstvo za ispiranje motora koje nije ništa drugo već dizel, to znam jer mi je njihov komercijalista rekao kada sam hteo da poručim. Zato ti ispirači i ne koštaju mnogo. A ti sad kako hoćeš.

Ja sam par puta na IMT 539 ispirao motor sa dizelom.... ispustim staro ulje,naspem 4l dizela,povučem ručicu za gašenje i zaverglam 5 sekundi pa pustim minut da ostoji pa tako ponovim par puta....zatim ispusim ponovo i skinem filter ostavim sve da se ocedi i naspem novo ulje
I evo ga 7800 radnih sati gura

Pustite te fore fabrika. Ranije su korisceni ispiroli jer su ulja bila mnogo drugacija i nisu imala deterdzentna svojstva. Ako mislite da cete isprati 200-300ml ulja time samo cete isprati lezajeve bespotrebno. Nijedno sredstvo nemoze isprati talog koji se hvata po bloku ,glavi i svim elementima okolo sem ako nije dobro bilo ulje i redovno menjano.Ako ga hocete isprati moja je preporuka samo osrednje ulje kvalitetom i pod radnom temperaturom da radi 20-30 casova pa zameni ponovo. Teze naslage se nekad i nemogu skinuti bez skidanja i pranja. mojim motorima sam samo redovno menjao ulje i filtere i po mogucstvu kvalitetnije. nikad naslaga nije bilo. A sa losim uljima bolje da nepricam sta se desavalo kod pojedinih motora koje smo otvarali. Secam se samo stare Optime u crnim flasama koje su jos pre 30 god radjene. To ko je sipao sve je pozapusavalo . Vise od 10 motora sam remontovao samo koji su njega koristili a unutra haos naslaga specenih. Ali to su kupovali jer jeftino ulje kao i sad sto se vecinom prodaje po pijacama i koje kud. Samo vi zagrejte dobro motor pre ispustanja ulja i na vreme ga menjajte kvalitetnim i nece biti nikad problema. I sad je Likvi moli vrhunsko ulje koje ima aditiv sto je u stvari nafta. E bajnog li proizvodjaca i lepe li obmane naroda ako je tako. Jos jedna recka u crnoj knjizi kod mene za tog proizvodjaca

Ja sam na Torpedu kad sam ga kupio skidao karter jer sam u njemu nasao sraf M6 za koji sam mislio da je od usisne cevi uljne pumpe. Kad sam ga skinuo, bilo je u njemu malo taloga koji je ocisen i nasuto Galax Sae40 ulje koje je pocrnelo da crni 30rc ali do sledece zamene opet nije 100% pocrnelo. U medjuvreemnu doliveno oko 1,2-2l ulja. Dobro ulje i nema problema.

Naslage u motoru ne mogu dobro da se operu Dizelom i cetkom cak ni kada je rasklopljen motor, a kamoli sipanjem neke male kolicine dizela i misliti da ste ga isprali A NISTE ! Gde su tvrdje naslage mora da se grebe saberom ili jednostavno nozem da bi se opralo Faminom i ispralo vodom i masinom pod pritiskom DA BI BILO CISTO!
Vi pricate da cete sa malo nafte isprati motor, mozete samo isprati lezajeve (sto rece vica022) i skratiti vek trajanja.

Pustite te price prodavaca magle o raznim aditivima, koje nude trgovci samo da bi vam uzeli pare! 90% aditiva koji su u prodaji su bezvredna izmisljotina za uzimanje para...

Kroz dugi niz godina bavljenja ovim poslom, zamenio sam ulje na hiljade raznih masina, samo sam secam se jednom taksisti pre 10tak god. na autu "ispirao" motor, lik je bas bio uporan da se to uradi zato sto ga je neki trgovac ubedio da je to obavezno i prodao mu bocu 200-300ml nekog aditiva ne secam se vise ni kog...

Majstorski savet, samo redovna zamena kvalitetnog ulja NA VREME i nema nikakvih problema! Nikakva ispiranja, nikakve gluposti a ulje sto pocrni takvo i mora da bude!

Da li neko zna odakle ovi novi Zetori stizu kod nas,da li direktno iz Ceske ili se jos negde rade i imal kakve razlike u kvalitetu?
Da li je recimo isplatljivije i izvodljivo uvest licno traktor(nov) sa zapada ili kupit ovde,nisam uopste upucen kako to sve funkcionise po pitanju PDV-a i ostalih popusta,subvencija i sl.

Ovo je rus iz pakla.. :osmeh: Pitams e koje li gume nosi prednje i zadnje i na koliko konja je nabrijan ovaj motor.. Au tek sad vidim da nema turbinu.. :osmeh:

Odtad vec ima i turbinu :osmeh:

Inace ovde se moze videti tegove i na "originalnom" traktoru (crveni super zetor):

Nazad
Vrh