Slobodna diskusija o traktorima

Zadatak termostata

Kad je motor hladan, termostat zatvara ili ograničava protok rashladne tečnosti iz motora u hladnjak.
Upotrebljavaju se dve vrste termostata:
- Danas se najviše upotrebljava voštani termostat od limene kutije napunjene voskom. U vosku je u gumenoj membrani mali klip u obliku olovčice. Dok je motor hladan, ventil zatvara protok vode u hladnjak. A kad se vosak zagreje, rastopi se i rastegne, potisne kutiju prema dole i ventil se otvori.
Uloga termostata je da omoguci odlazak tecnosti iz motora u hladnjak kada temperatura dostigne oko 80 stepeni.

Termostat je u stvari kontrolni ventil upravljan temperaturom rashladne tecnosti. Njegov posao je da pomogne motoru da se brže zagreje što se postiže preusmeravanjem toka rashladne tecnosti. U stvari, već je jasno kako rashladna tecnost u normalnom radu (zagrejanog) motora struji kroz džepove bloka i glave, pa u hladnjak te opet nazad, potpomognuta pumpom.
Kada je motor hladan, termostat stoji zatvoren kako bi rashladna tecnost (terana pumpom) strujala samo kroz blok i glavu. Kada se tecnost dovoljno zagreje, termostat se otvara i tecnost tada počinje kružiti celim sastavom.
Najčešći termostati kakve danas susrećemo su tzv. "voštani termostati". Takav termostat ima u sebi malu komoru s voskom zatvorenim u rastezljivoj membrani. Kada se temperatura rashladne tecnosti podigne dovoljno da se njezino strujanje može preusmjeriti kroz celi sastav za hlađenje (dakle i kroz hladnjak), vosak u termostatu počinje se zagrejavati i rastezati (povećava mu se volumen). Povećanjem volumena voska u termostatu, pomiče se i rastezljiva membrana koja "gura" polugu za otvaranje termostata. Kada kažemo da je termostat otvoren, u stvari mislimo na zagrejani termostat koji je počeo propuštati struju rashladne tecnosti kroz hladnjak. Upotrebom termostata postiže se brže zagrejavanje motora čime se štedi gorivo i smanjuje emisija nesagorenih ugljikovodika te ugljičnog monoksida. Tako motor brže dostiže radnu temperaturu (temp. tecnosti pri termostatu obično se kreće oko 80-85°C) za koju je, uostalom, i predviđen te na kojoj je trošenje pokretnih delova najmanje, a podmazivanje najbolje.

radna temperatura utice na nekoliko faktora i zbog nje je izmisljen termostat i nije uopste dzaba.samo jedan podatak cu izneti da drugar ima imt567 koji je u potpunosti jos fabricko stanje i veoma dobro. termostat je i dan dannas prvi fabricki i nikakvih problema nikad. 84 godiste , i motor jos nisam video da tako pali hladan.bez grejaca samo pipni kljuc i grune.niti dimi niti se pregreva niti ikakav problem a teramo ga ko roba .radio je i usluzno poprilicno i najvise transport i teske poslove. a ima rakovicu u isto tako dobrom stanju sa skorasnje uradjenim motorom. ta i teze pali i dimi i neravnomerno radi a termostata nema. izvrsili smo jednu probu na moj zahtev i posto nije hteo da stavi termostat da zatvori pola hladnjaka kartonom dok je radio sa beracem dok nepostigne radnu temp.od 75-80 stepeni. onda ga malo otvori i tera tako da priblizno drzi tu temperaturu. posle 10-12 ha skoro uopste vise dima nema a u toku rada je stalno imala pojacan crn dim nego uobicajeno. posle 20 ha dim je skoro potpuno nestao i sasvim drugacije radi motor ,da kazem pozitivnije. jednostavno je motor zagaravio od naslaga u komori a ni sagorevanje nije potpuno dok nema radnu temperaturu. e sad vidi dal treba ili ne. samo sto nebi bilo lose sipati tad i antifriz jer cestim ispustanjem i sipanjem vrele vode termostati najpre otkazu

Imam termostate u sva tri traktora kao i antofriz koji kupujem vec namjestan (ne da mi se zezati s koncentratom a i gotovskoro pa jednako kosta) i to mi je u traktorima. u 549 je prvi put od kako ga imam ovog ljeta sipana voda iz pipe zbog puknuca jednog crijeva za vodu. Inace je od prvog dana u njemu bila ISKLJUCIVO destilirana voda i koncentrat antifriz. Smilali se komsije pa i otac moj da ja radim gluposti a hladnjak kad pogledas unutra, sija se koa nov a vjerujem da je i blok takav, bez hrdje i naslaga kamenca.

kad je radjena generalka na 539, taj je vjecito radio s cistom vodom i bez termostata a na bloku je iznutra bilo 1cm kamenca odakle god da mjeris. majstor je to fino otucao, i na moje inzistiranje je ugradjen termostat i od onda je i u 539 antifriz.

Brena je s antifrizom kupljena od covjeka koji mi je tvrdio da je u traktoru uvijek bio antifriz sto se i potvrdilo kad sam skidao ove godine hladnjak i vodnu pumpu a oni iznutra skoro pa kao novi. Antifriz i termostat vrijede svojih novaca u svakom slucaju

Ovima sto tvrde da na IMT treba vaditi termostat, savjetujem da i iz auta izvade termostat i sipaju cistu vodu kad je to vec "glupost"... Nemojte se naci uvrijedjenima, istu stvar sam i ocu rekao i majstoru koji je radio generalnu na 539...

Srbin ne bi bio srbin kad se ne bi pravio pametniji nego sto jeste.
Taj termostat je stavio neko ko je pre svega procitao gomilu knjiga i odslusao gomilu predavanja da bi dostigao taj nivo da moze nesto da konstrujise. I onda se nadje jedan (nazalost ne jedan) pametan i kaze kako to ne treba tu da stoji.

A ima svakakvih ljudi traktor počne da se grije on baci termostat i radi dalje onda se čude kad prdne motor.

Meni licno je jeftinije da stavim karton na hladnjak umesto da bacam pare za termostat:osmeh:I lakse mi je nasuti vrucu vodu kad palim traktor zimi,odmah provuce.:osmeh:

Srbin ne bi bio srbin kad se ne bi pravio pametniji nego sto jeste.
Taj termostat je stavio neko ko je pre svega procitao gomilu knjiga i odslusao gomilu predavanja da bi dostigao taj nivo da moze nesto da konstrujise. I onda se nadje jedan (nazalost ne jedan) pametan i kaze kako to ne treba tu da stoji.

Ja ni jednom rečju nisam rekao da ne treba termostat.Samo sam izneo svoje iskustvo.Nemojte izvrćati reči.Ja ga teram bez termostata.Kada sam ga kupio nije imao termostat ( znači da je i prethodni gazda tako terao ).Ima 34 godine i motor još nije pipnut.

Normalno motor ako nema radne temprature nemože da se zgrije pa se troši.
A sa termostatom se ne trosi?Od 4 traktora samo u jednom imam termostat a i iz njega ce prvom prilikom kad se otvara iz nekog razloga da bude izbacen.
Nisam nikakav strucnjak ali jednostavno nikakvu prednost nisam video tamo gde imam termostat.

ako mu je sve navedeno neispravno nek mu i prokuva onda.takvih mi nije ni zao. ima i gasnih meraca temperature i najprecizniji su fakticki pa nek stavi pa nece gubiti kontakt. jednostavan primer takvog odrzavanja je moje selo gde fakticki vise i nema vise ispravnog traktora a strucnjaka na svakom cosku

Koliko znam traktor moze da radi bez pola delova. Moze bez svih satova I satica, bez alnasera, akomulatora, limarije,,, cak sam video na you tube da moze I na tri tocka da radi. Svasta se moze videti. Za ovo sa termostatom potpisujem I ja sam izvadio na svim masinama. :ppozdrav:

Nije ni cudo sto niko nista nema,kad i to sto se kupi traje do kapije.
Termostate nemam,termometre imam. Na jednom je elektricni i on je dosta pouzdan,dok je na jednom mehanicki stavljen proletos i letos ode,sad stavljen drugi i on ce trajati dok se na prolece ne upali traktor. Kad bi mi neko dao garanciju bar 5godina tad bih i ja kupio onaj po 30e,a ovako platis 5 ili 30,a garancija do vrata prodavnice.

ocigledno su inzinjeri celog sveta glupavi pa stavljaju termostate

bas prija motoru dok dodjete do njive on hladan bukvalno , npr u brazdu ga i pun gas , bas mu prija hladnom pun gas verujem i + sto ce manje trositi kad mu bude veca radna temp.

skinite onda i na kolima stace vam, toliko inteligentnih ljudi radi na tome i sad praviti se pametan i skidati ...

naravno oce on po nekad da zaglavi, ali uglavnom od krsh proizvodjaca, uzmite wahler ,behr itd i nema problema

sve to dzaba ako je vozac ne odgovoran, meni ne prodje minut a da ne pogledam na satove, sta pukne ventilator kajis ne gledate lampicu od alternatora ili ne radi sijalica dzabe i da nema termostata prokuvace traktor

planiram staviti senzor i na temp i na pritisak ulja , kad predje lupam 90 stepeni ili izgubi pritisak ulja da pali neku zujalicu, pistaljku ili stali vec nadjem da ne moram stalno zvernjati, cak sam razmisljao i senzor povezati na relej a relej na motoric od centralne od kola i povezati ga na rucicu za gasenje, ako se nesto desi da gasi traktor automatski

Mom univerzalu zimi ni vatra ne pomaze,kad bi ga u sobu uneo onda bi upalio.:osmeh: Na njemu imam termostat,bolje vuce kad se zagreje na radnu temperaturu.

Licno imam sve po propisu, bojim se po zakonu ako budu trazili termostate, kao cu se provuci. Kada se upali traktor je hladan, za kratko vreme, obicno pre nekog veceg opterecenja on se malo uzmlaci. Tako da u oranjima oni ceo dan ma na kojim obrtajuma forsirani drze onaj donji podeok u zelenom. :osmeh:

Nazad
Vrh