Slobodna diskusija o traktorima

Zasto sipas vrucu vodu kad imas one najbolje indijske karike,zar nece da pali?:osmeh:
Pa kad imam na njemu akumulator od 55ah i alanser spori i zejitin u rezervoaru normalno da nece da upali bez vruce vode,a i da pali ko mina na -10 sipao bi uvek vrucu vodu.Antifriz da sipam u traktor,nikad.....

Kad je u njemu dizel,na minusu sa 55ah i spori akumulator upali odmah bez vode u motoru,ali ja praktikujem da uvek sipam vrucu vodu.

Bar 70% traktora proizvedenih u IMT-u i IMR-u izlazilo je iz fabrike bez termostata.Kod nas sve nove rakovice u selu stigle bez termostata.

Nerazumem sta je tesko staviti karton na hladnjak i eto radne temperature.

Nemate pojma ja sam moj termostat probusio:haha:,ima temp greje kabinu i ne moze da prokuva a kad se vosti pokazuje na satu varijacije temperature to jest duze i spusta,valda proizvodjac termostata nije ima deblju burgiju a ja mu meru pogodio.Inace ovo sam skontao dok sam vozio staru 123-u.

da sam znao slikao bih kako je izgledao termostat posle par meseci rada.Isto je bio probušen-navodno tako treba.Isto tako i termometri,kao što reče NA,ne znaš koji je bolji ili onaj što treba da skineš ili onaj što si kupio-nov.

Koliko sam procitao ove komentare, problem je najveci u losim termostatima, pa zato kolege izbegavaju da ih stavljaju.
Da imaju ispravan termostat koji ce sigurno otvarati i zatvarati na oko 75-80 stepeni C, niko ga ne bi skidao.

Ja definitivno moram da ga stavim, jer u hladnjak mi staje 13 litara vode, i temperatura ne stigne ni do 40 stepeni u normalnim radovima, a u teskim radovima do 60 najvise a to definitivno nije dobro i necu da se igram.

Ne znam sta da vam kazem... sto je neko napisao puno selo strucnjaka a svi imaju neispravne i iskrpene traktore. Ne patim kao neki da to bude ofarbano, uredno, lijepo na oko, traktor ne mora biti lijep ali mora biti ispravan sto vise i sto bolje.

539 je godinama radio bez termostata, priznajem ali mene se tu nije pitalo nista, teraj i vozi. radnu temperaturu je postizao samo u tanjuranju a tanjurali smo 2. pun gas olt 20d tanjuraca. u oranju vjecito u doljem crvenom, ma katastrofa. Stavljen termostat, antifriz i sad ce to biti dok sam ziv. dzaba termostata ako se sipa voda iz pipe pa se stvori kamenac, otpadne komad i zaglavi termostat ili se na termostat nahvata kamenac i zaglavi ga.

Eno, na breni je tvornicki termostat, sija se kao nov, unutra kamenca nema, samo malo hrdje, zanemarive kolicine. traktor je 87 godiste i nema ni da se pregrijava nit ista a motor je daleko od odlicnog.

primjetio sam bez termostata kad malciram kojekakvu visoku travu pa lete sjemenke i lisce i to se naglavi na hladnjak da bez termostata temperatura kad se krene dizati TO JE TO, nema vise, stoj i cisti hladnjak. s termostatom radim cjeli dan bez da ista diram a kad kuci dodjem na hladnjaku ima za prst kojekakvih "letecih objekata". sta je na stvari, bez termostata voda kruzi i samo e zagrijava a s termostatom topla voda u motoru a u hladnjaku se stigne ohladiti makar je postopan. i voda ne cirkulira hladno stalno imamo izmjenu tople i hladne tekucine i nema problema.

Na traktorima koji imaju grijanje kabine vadjenje termostata necu ni komentirati.

Ja ni jednom rečju nisam rekao da ne treba termostat.Samo sam izneo svoje iskustvo.Nemojte izvrćati reči.Ja ga teram bez termostata.Kada sam ga kupio nije imao termostat ( znači da je i prethodni gazda tako terao ).Ima 34 godine i motor još nije pipnut.
Zorane nisam apsolutno mislio na tebe. To je moj stav uopsteno jer ima dosta ljudi koji nemaju antifriz, a takodje ni termostat. To su samo neke od stvari kako kod nas funkcionise zivot, a kako na tom trulom zapadu. Prosto takvi smo i nema nam spasa, al' propasti nemozemo ::namigivanje::
U svakom slucaju postoji prirucnik za upotrebu svake radne masine i tamo lepo stoji i pise kako, kad, gde, zasto... Nase je samo da se pridrzavamo toga.

Tu si ti u pravu ali ovo je ovde Balkan-sa tom meganizacijom kojom mi raspolažemo na zapadu se ne bi ni okrenuli.Da le se zapitate zašto su naši majstori na zapadu cenjeni.

Ovo je korisna diskusija i iz nje se mogu izvuci neki korisni saveti i skustva. Ne vidm nista lose u tome sto na lep i civilizovan nacin svako iznosi svoje misljenje i pri tome nikog ne vredja. Forum i postoji da bi se nesto diskutovalo, bez obzira na duzinu te diskusije. Bitno je samo da ostane u okviru lepog ponasanja i postovanja tudjeg misljenja.
Svako sa svojim traktorom ce postupati kako mu je volja i to ne bi trebalo nikome da smeta. Da li treba, ili ne treba termostat to je na svakom individualno da odluci. Ja znam da sto se mene tice u mojim traktorima ce uvek biti termostat i antifriz jer smatram da je to ispravno, ali nikom necu uzeti za zlo ako u svoj sipa vodu sa cesme i vozi bez termostata :cao:

Svako moze da tera svoj traktor sa termostatom ili bez,sa obicnom vodom ili antifrizom i tu nema dileme.Medjutim,glupo je da onda neko nahvali svoj traktor kako ni u najtezim uslovima ne dize temperaturu preko 65 stepeni,a njemu je radna oko 80 ili mozda i vise.Ja sa traktorima i nemam mnogo iskustva,ali sa kolima imam i vise nego dosta i sa i bez termostata,a na zalost i sa obicnom vodom i prednosti su svakako na strani termostata i antifriza.Jednostavno pothladjen motor losije radi,slabije reaguje na komandu gasa i naravno vise trosi.Uz to jos dobro zacadjavi i krace traje.I na kraju jos da napisem da svako treba da radi kako hoce,ali je malo glupo da druge ubedjuje u to.

Ovo je korisna diskusija i iz nje se mogu izvuci neki korisni saveti i skustva. Ne vidm nista lose u tome sto na lep i civilizovan nacin svako iznosi svoje misljenje i pri tome nikog ne vredja. Forum i postoji da bi se nesto diskutovalo, bez obzira na duzinu te diskusije. Bitno je samo da ostane u okviru lepog ponasanja i postovanja tudjeg misljenja.
Svako sa svojim traktorom ce postupati kako mu je volja i to ne bi trebalo nikome da smeta. Da li treba, ili ne treba termostat to je na svakom individualno da odluci. Ja znam da sto se mene tice u mojim traktorima ce uvek biti termostat i antifriz jer smatram da je to ispravno, ali nikom necu uzeti za zlo ako u svoj sipa vodu sa cesme i vozi bez termostata :cao:

Ja se u potpunosti slažem sa tobom.Ja sam najviše popizdeo kada se grejao u košenju sa kosačicom od 1,35 i u baliranju.Kada sam ga skinuo sav se raspao.Prethodno sam bacio pare za nov termometar.

Svako moze da tera svoj traktor sa termostatom ili bez,sa obicnom vodom ili antifrizom i tu nema dileme.Medjutim,glupo je da onda neko nahvali svoj traktor kako ni u najtezim uslovima ne dize temperaturu preko 65 stepeni,a njemu je radna oko 80 ili mozda i vise.Ja sa traktorima i nemam mnogo iskustva,ali sa kolima imam i vise nego dosta i sa i bez termostata,a na zalost i sa obicnom vodom i prednosti su svakako na strani termostata i antifriza.Jednostavno pothladjen motor losije radi,slabije reaguje na komandu gasa i naravno vise trosi.Uz to jos dobro zacadjavi i krace traje.I na kraju jos da napisem da svako treba da radi kako hoce,ali je malo glupo da druge ubedjuje u to.
Strucnjak a koga sam ja to ubedjivao u bilo sta?????Napisao sam kako je kod mene,a igrom slucaja i u jednom autu nemam termostat.Sto se tice antifriza to podrzavam i u sve motore koje imam je antifriz jer mi se desilo da mi se od kamenca zapusio hladnjak.

Sa termostatom kazaljka temperature stoji uvjek na istom mjestu i lakše je primjetiti kad imalo krene gore , a ako nema termostata onda varira i na to i ne obraćamo pažnju . To je prednost ako ništa drugo . (što kaže kolega , zanemarićemo grijanje kabine tu nema šta da se priča)

Ja danas narucio termostat. Sutra stize. Kosta svega 450 din za zetora. Pitao sam dal imaju neki skuplji tj kvalitetniji, al rekose dan nema. Videcu kako ce da sljaka.

Sta je dobro kod ovih danasnjih termostata na traktorima,drze radnu temperaturu na 90 stepeni i ako slucajno zaglavi a redovno zaglavi,motor momentalno prokuva jer inace fali dlaka da prokuva i kad je "kao"ispravan.
E kad nema termostat to nemoze da se desi.

Sta je dobro kod ovih danasnjih termostata na traktorima,drze radnu temperaturu na 90 stepeni i ako slucajno zaglavi a redovno zaglavi,motor momentalno prokuva jer inace fali dlaka da prokuva i kad je "kao"ispravan.
E kad nema termostat to nemoze da se desi.
neverujem da bas tako lako otkazu,mislim da malo preteruješ sa tim nepoverenjem :ppozdrav:

To su sve bablje price... Termostat nece zakazati dok god nema kamenca u sistemu koji ga inace i zaglavljuje...

Evo, kud ces bolji dokaz ispravnosti kad je termostat ispravan na IMT traktoru starom gotovo 30 godina. I jos uvijek radi.

Kako u autu NIKAD ne zakaze termostat? Kako NITKO ziv ne vadi termostat iz zapadnih traktora kao sto i jako mal postotak vlasnika takvih traktora sipa u njih cistu vodu iz pipe pa preko zime ispustaju. Takve stvari prolaze samo na rusima a ni na njima nikome ne pada na pamet da vade termostat. Samo na IMT i IMR zaglavljuju da je to cudo jedno. Na Tam-icu ne zaglavljuje al na traktoru samo tako... nemojte, molim vas ;)

Evo, bas nekidan u 539 sipam antifriz i oca pitam zasto je uopce vadjen termostat iz traktora? kaze po zimi kad se pali, nije htio povuci vodu posto je termostat bio zatvoren pa onda moras cekat da se zagrije da propusti vodu i onda dosipavaj. Ovako bez termostata samo ide. I on je staromodan po tom pitanju pa kad je vidio da i u 539 sipam antifriz, rekao je da bacam novce ;)

Nemojte biti toliko nepovjerljivi u neke stvari koje su dokazano zdrave za motor. Ne znam sto se uopce ovo dovodi u pitanje, termostat treba u tvornici biti ZAVAREN u kuciste da se ne moze izvaditi ;)

Nanu mu poljubim ima da ubacim termostat, kad vec sipam antifriz i destilisanu vodu :osmeh:, kako ide montaza termostata sta sve mora da se razmontira?

Bobo,kako zavaren kad ga fabrika u vecini slucaja nije ni ugradjivala.Sami kazu da termostati koji se proizvode za nase traktore nisu za nista:osmeh:
Na autima termostat radi zato sto je proizvodjac tog termostata BEHR,Kalorstat.....a to za moju grobinu u srbiji nema da se kupi,samo neki kao otkovan.

Ja sam u zivotu do sad vise izvadio termostata iz traktora nego sto sam ugradio,a i ovima sto sam ugradio posle sam vadio.Trenutno mislim da su u selu 100% svi traktori bez termostata.Tesko da to neko ima.Meni licno je jeftinije staviti karton na hladnjak i eto radne temperature.

I jos nesto,kad se vecina vec razume trebala bi da zna da je motorima najveci problem za habanje klipova,karika,hilzne....HLADNI START,a ne sto kasnije nema neku radnu temperaturu.Svaki traktor postize 60 stepeni bez problema i po zimi i to je neka radna temperatura,a kad se pali po minusu sa antifrizom krece grejanje iz nule.E kad se naspe vruca voda motor nema toliko habanje u startu.

Evo primer,komsija ima Rakovicu 60,kupio novu davne 1979,motor jos nije radjen ima preko 10000 sati,nikad nije imala termostat iz fabrike je tako izasla,covek redovno menja ulje,zimi vruca voda i cim je upali patos gas dok ne proguta(tako on kaze)i tako 30 i kusur godina i jos radi a ovde se raspravlja o tome kako ce IMT i Rakovica duplo krace trajati bez termostata,nece nebrinite,izdrzljivo je to cudo od motora.Nije od papira.

Nazad
Vrh