Slobodna diskusija o traktorima

Komsijina rakovica je godisnje pravila minoran broj rs da bi bila reprezent, + nemamo uvid u potrosnju goriva ni ulja u tih 10000 rs. U svakom slucaju komsija neka slobodno nastavi da sipa vodu bez termostata jer sad to vise uopste nije bitno :cao:

Moja sva tri imaju termostate, Bager i kombajn nemaju nit ce imati zbog toga sto ne znam koliko i kakvog krsa ima u sistemu pa bi zbilja moglo biti vise stete nego koristi.

Ja sam uvijek ZA termostat i kad su se kupovali djelovi za generalku u sred trgovine sam se prepirao s majstorom da uzme i termostat i da ga ugradi, on nije htio, ja sam INZISTIRAO na njegovo cudjenje... Ugradio je termostat uz VEEEELIKO negodovanje i rekao je da ne garantira za motor zbog ugradjenog termostata. ja sam na te uvjete pristao i eno ga 539 ziv svjedok tome...

Po pitanju hladnog starta, da li i u auto sipate vrelu vodu prije prvog paljenja po zimi ili kako to onda ide?? Hladni start je jedno, u 300m predjenih 539 vec krece dizati temperaturu i nakon 3 minute je vec u radnoj temperaturi. dok ta vasa vrela voda preko zime bude vrela tocno 3 minute i kad se ohladi na 10 stupnjeva, napravili ste motoru samo goru stvar ako se mene pita, stalno je hladan, i u leru, i u transportu i pod opterecenjem je motor "pothladjen" i tu nema govora.

termostat da je losa stvar, ne bi ga ugradjivao nitko..

Vezano uz ovu temu, negdje sam cuo da u IMT traktore pase termostat iz nekog FIAT auta, ne drzite me za rijec... temperaturni rang 80°C i nema brige ;)

Ček, ček malo! Sad će da polete specijalni argumenti, argumenti tipa "majstori iz IMT-a". Tu je onda gaspatos, nema dalje! :haha:

Imam fergu sa nekih 8500 rh termostat mu je izvadjen u djetinjstvu, i jos se ponasa sasvim solidno cak i vise nego solidno. Ne kazem da termostat ne treba (ocigledno da onaj ko ga je konstruisao zna vise ) ali nisam primjetio ni da mu je nesto naskodilo. Permant obavezno u hladnjak, da ne bi bilo ruznih iznenadjenja.

Ja kad sam skidao hladnjak na akovici, vidim da termostat postoji. Sipa se obicna vode a temperatura nikad ne prelazi 70 stepeni. Kad je ladno vreme, teze se zagreje. Izgleda da je termostat zakovao na otvorenom polozaju ili mi ne valja termometar pa ne pokazuje kako treba. Imam jedan u rezervi pa cu ga ugraditi da vidim da li je termostat zakovao ili sat laze

To su sve bablje price... Termostat nece zakazati dok god nema kamenca u sistemu koji ga inace i zaglavljuje...

Evo, kud ces bolji dokaz ispravnosti kad je termostat ispravan na IMT traktoru starom gotovo 30 godina. I jos uvijek radi.

Kako u autu NIKAD ne zakaze termostat? Kako NITKO ziv ne vadi termostat iz zapadnih traktora kao sto i jako mal postotak vlasnika takvih traktora sipa u njih cistu vodu iz pipe pa preko zime ispustaju. Takve stvari prolaze samo na rusima a ni na njima nikome ne pada na pamet da vade termostat. Samo na IMT i IMR zaglavljuju da je to cudo jedno. Na Tam-icu ne zaglavljuje al na traktoru samo t.ako... nemojte, molim vas ;)

E baš hoću. :osmeh:

Meni je na Mercedesu 300 TD zaglavio termostat. Čuveni Behr. Rezultat toga je puknuta glava, jer je brzo nabio temperaturu. I 2 sede sam dobio zbog nerviranja! ::jako_besan::
Otada, termostat raus!

Na autima termostat radi zato sto je proizvodjac tog termostata BEHR,Kalorstat.....a to za moju grobinu u srbiji nema da se kupi,samo neki kao otkovan.

Bas naprotiv! Ima! Samo otidji u prodavnicu auto delova i trazi kalorstat-vernet za juga 45 ili neke starije Opele,Audi,Alfe.... Ustvari bitan je precnik od 54mm i da donji deo nema sesir i takav oridji stima za tvoju grobinu.
Dosta stvari iz auto industrije odgovara u poljo mehanizaciju uz neku minimalnu ili nikakvu prepravku. Evo bas neki dan smo ja i matori nabudzili zatvarac bocnog stakla od Opel Rekorda model D (1971-77) na yto-a. Original je bio plastican i trajao je 3.5godine a ovaj od Rekorda je 35+ i deluje da ce trajati jos iha-ha godina.

A kako da sipam vrucu vodu kad ugradim kvalitetan termostat od neke ljute masine.Dok se ja pitam,termostat jok,pa na autu ga nemam od 2003,tad sam uradio motor i evo preko 100000km nisam nista pipao,jos ne duva i ne trosi ulje.Jedino zimi mora zatvaranje hladnjaka,zima nema grejanja:osmeh:

Lepo je imati ga,ali meni je jos lepse nemati ga:osmeh:

normalno je da termostat zaglavljuje kada se voda ispusta preko zime i doliva vruca kada se pali traktor,tu smo muku imali na 533,jedini razlog je bio taj prokleti alanser i pumpa na 533 koji nikako nece da upale na mrazu :( na 567 nema termostata,razlog je sto pojma nemam sta je ko sipao po motoru (kod mene je antifriz) ali nebih rizikovao iz razloga ako je nekada bila voda pa da se neki kamenac ne odlepi i zaglavi,inace kod koriscenja vode je klasicno (bar u mom kraju) da su svima pocepani hladnjaci,tako da u takve traktore nema svrhe vise sipati ni antifriz,inace i na automobilima koje god da su proizvodnje dolazi do zaglavljivanja termostata kada ej duzi vremenski period voda boravila u hladnjaku,termostati koji su ugradjivani u traktore nisu loseg kvaliteta vec je problem u nemarnosti nasoj,inace traktori kioji nemaju termostate i dan danas kuvaju od prljavstine i svega i svaceg sto se nalazi oko hladnjaka sljam,lisce,trava prasina i slicno. E vec oko dela radne temperature stepena iskoriscenosti motora i habanja u radu bez termostata nisam kompetentan da govorim,ali za prethodno receno znam zasigurno

Stigao mi je termostat pre pola sata brzom postom (ponovo mi malo o termostatu :osmeh:)
Nego mi sada jedna stvar nije jasna pa da potrazim pomoc od vas:

Na kolima je jednostavno i to sam puno puta radio: Sipas antifriz u hladnjak, upalis auto, on digne temperaturu brzo (uz malo gasa), termostat otvori, voda jurne tamo gde nije mogla, dolijes antifriz koliko treba da popunis sistem i gotova prica. U isto vreme si i vazduh izbacio iz sistema.

E sada, kod traktora kako?
Do sada nisam koristio zavesicu na hladnjaku i nikada temp. nije presla preko 60-70 stepeni pa 99% je da nemam termostat trenutno na traktoru. Medjutim, juce orem sa zavesicom, i ode temp na oko 80-90 stepeni. Ja otvorim hladnjak i vidim da tek malo vode mogu da vidim tj vide se celije hladnjaka. Ja pomislim: super-imam vec termostat koji je otvorio, dolijem ja nekih 2,5 litra vode i nastavim da orem. Temperatura spade na 60-70 stepeni ( :sta: ) i posle nekog vremena ponovo ode na 80. Ja otvorim hladnjak, i ponovo fali voda. Opet ode oko 2 litra.

E sada, da li meni traktor negde gubi vodu a pritom nemam termostat uopste (nisam primetio da voda negde curi) ili je normalno da se u traktor od 55hp dolije 13 litara vode u startu pa da se dolije bar 5 litara kada termostat otvori?
Pitam da znam kada sada budem zamenio/stavio termostat da li je to normalno, ili da trazim gde gubi vodu.

Kada ispustim vodu i kada dosipam, moze da stane 12-13 litra u startu i dok nisam stavljao zavesicu, nekoliko dana u radovima nije nivo vode spadao. Takodje, kada otvorim slavinicu na bloku, mogu da sipam u hladnjak a iz bloka izlazi voda. Da li ovo znaci da termostata nema pa je sistem otvoren?

Izvinjavam se na tome sto trenutno ne znam da li termostat imam ili nemam na traktoru,.. malo zakomplikovah jbg.. samo mi je cudno da dolijem 5-6 litara vode posle otvaranja termostata??

U IMT 560 kad sipam vodu, zbog zatvorenog termostata stane dva balona od vode (10-12l). Dok traktor radi u mestu duugoo mu treba da otvori termostat, pa ponesem još jedan balon i krenem na njivu. Posle nekih 1-2 km temeratura poraste preko 100 i naglo padne (otvori termostat) pa mu onda dolijem još taj jedan balon (ne stane baš ceo). Taj mali period kad temp. poraste preko 100 mi uvek oduzme po koju godinu života koliko se uplašim da će se desiti neka havarija, ali jednostavno nema drugog načina da uspem svu vodu a da ne rasklapam traktor i probušim termostat.

Zato na Rakovici imam ugrađenu slavinu za odušak vazduha, pa mogu svu vodu da uspem odjednom...

host image

U IMT 560 kad sipam vodu, zbog zatvorenog termostata stane dva balona od vode (10-12l). Dok traktor radi u mestu duugoo mu treba da otvori termostat, pa ponesem još jedan balon i krenem na njivu. Posle nekih 1-2 km temeratura poraste preko 100 i naglo padne (otvori termostat) pa mu onda dolijem još taj jedan balon (ne stane baš ceo).

Nadam se da je i kod mene sve ok. Samo da voda nije nasla neki drugi put (karter recimo) tj da nije dihtung stradao. Cim budem u prilici, pogledacu merac ulja sta kaze.
A zasto je lose da se mala rupica izbusi kroz termostat? mala burgija i mala rupa kada vec ima mesta?

Neki termostati vec imaju izbusenu rupicu.Ja sam na jednom jugicu izbusio dve male rupice jer je imao problem da termostat nece na vreme ili potpuno da otvori.Inace je tom jugicu cesto stradao termostat,a u hladnjak sipana cesmovaca,donji deo hladnjaka od kamenca nije ni imao funkciju,a cak je i kuciste termostata na jednom mestu dobilo malu rupu i tu je gubio vodu.Znaci strasno sta se sve izdesavalo zbog cesmovace.

Nadam se da je i kod mene sve ok. Samo da voda nije nasla neki drugi put (karter recimo) tj da nije dihtung stradao. Cim budem u prilici, pogledacu merac ulja sta kaze.
A zasto je lose da se mala rupica izbusi kroz termostat? mala burgija i mala rupa kada vec ima mesta?
Marko voda u hladnjaku kad otvori termostat ako je sve ok mora stojati kao što stoji u bunaru.Proveri sve od pumpe ,hladnjaka ,creva da negde ne curka.Imao sam nešto slično gubio sam na rusu 5 lit.vode dnevno dok nisam provalio da curka na crevu što ide u kabinu za grejanje.

Ne znam po kojoj logici treba da stoji kao u bunaru? To jedino kada termstat nije otvoren a kada je otvoren, onda voda juri i to moze da se vidi.

markokg1982@ ------Mislim da Tvoj traktor nesme da radi bez termostata, tako je napravljen. Kad se izvadi ter--. onda pumpa vuce ohladenu vodu iz hladnjaka ali vuce i vrucu vodu iz motora kroz ono tanje crevo na pumpi u stvari vrti vodu u motoru dok mali deo prolazi kroz hladnjak. Najbolje da u temi o Zetoru pitas o ovome sigurno ima neko ko se bolje razume u ovo.------ { Ovo je za katedru. }

Ne vereujem da imas traktor sa dva termostata i da ti blok motora ostaje suv.
sistem-hladjenja-motora.jpg

Kako vidite da kad se sipa rashladna tecnost ona automatski ulazi i u blok motra. Smer kretanja vodene pumpe uslovljava gde i kako ce se kretatai rashladna tecnost. Sve dok se termostat ne otvori voda ne cirkulise kroz hladnjak.

Nazad
Vrh