Stigao mi je termostat pre pola sata brzom postom (ponovo mi malo o termostatu
)
Nego mi sada jedna stvar nije jasna pa da potrazim pomoc od vas:
Na kolima je jednostavno i to sam puno puta radio: Sipas antifriz u hladnjak, upalis auto, on digne temperaturu brzo (uz malo gasa), termostat otvori, voda jurne tamo gde nije mogla, dolijes antifriz koliko treba da popunis sistem i gotova prica. U isto vreme si i vazduh izbacio iz sistema.
E sada, kod traktora kako?
Do sada nisam koristio zavesicu na hladnjaku i nikada temp. nije presla preko 60-70 stepeni pa 99% je da nemam termostat trenutno na traktoru. Medjutim, juce orem sa zavesicom, i ode temp na oko 80-90 stepeni. Ja otvorim hladnjak i vidim da tek malo vode mogu da vidim tj vide se celije hladnjaka. Ja pomislim: super-imam vec termostat koji je otvorio, dolijem ja nekih 2,5 litra vode i nastavim da orem. Temperatura spade na 60-70 stepeni (
) i posle nekog vremena ponovo ode na 80. Ja otvorim hladnjak, i ponovo fali voda. Opet ode oko 2 litra.
E sada, da li meni traktor negde gubi vodu a pritom nemam termostat uopste (nisam primetio da voda negde curi) ili je normalno da se u traktor od 55hp dolije 13 litara vode u startu pa da se dolije bar 5 litara kada termostat otvori?
Pitam da znam kada sada budem zamenio/stavio termostat da li je to normalno, ili da trazim gde gubi vodu.
Kada ispustim vodu i kada dosipam, moze da stane 12-13 litra u startu i dok nisam stavljao zavesicu, nekoliko dana u radovima nije nivo vode spadao. Takodje, kada otvorim slavinicu na bloku, mogu da sipam u hladnjak a iz bloka izlazi voda. Da li ovo znaci da termostata nema pa je sistem otvoren?
Izvinjavam se na tome sto trenutno ne znam da li termostat imam ili nemam na traktoru,.. malo zakomplikovah jbg.. samo mi je cudno da dolijem 5-6 litara vode posle otvaranja termostata??