Skladištenje zrnaste robe

Koliko stane u tvoje "silose"? Ja sam razmišljao ambar da presvučem sa armaturnom i tom plavom mrežicom.Moj je od cevi i mreže a da ubacujem letve daske trte mrte puno posla.
 
Kukuruza stane 40 tona u svaki,puni se do vrha! Jesi video kako sam uradio ambar,zicani i od cevi,isto ga punim skoro do vrha?
 
Za zidove obican profilni lim koliko vidim,bio oko 500-550 din m2,jos za tako nesto moze i obican pocinkovani ,taj je nesto jeftiniji.
 
Po meni najbolje mrezica,ili nesto drveno da kolko tolko dise,mozda bi odradio nesto na jednoj kotarki do jeseni kod mene,za sad milion drugih poslova pre toga.
 
Pokrivni lim,oko 500 din je m2,srafili smo u cevi tj stubove ambara,nema znojenja bar do sada nije bilo,stavlja se kukuruz sa vlagom od 12,13,14,15.
Lim se posle ispustanja kukururza manji deo skida da bi stavio drugu robu unutra,zbog toga nisam mrezicu stavio inace moze i mrezica jeftinija je ali meni se vise svidja lim.
 
Aj da pitam ovde, ne znam gde bih drugo.

Kako se ponaša kukuruz ako duže stoji u dzakovima, recimo po 25 ili 30kg? Naravno ne onaj sa 14% nego recimo tu oko 16-18%... Ja sam uvek izbegavao da dzakiram do dan pred prodaju, pa razmišljam da l je to opravdano i koliko je ok da stoji u džaku. Nešto mislim i kad ga prodam sigurno ga ne iskoriste za par dana nego i njima stoji u dzakovima...

I drugo pitanje, da li je možda za njega bolje da se kad je rizične vlage rasporedi u dzakove, to su male količine i dzakovi dišu, trebalo bi da je bezbednije? Naravno ko ima mačku da čuva sve to od miševa...
 
U vrece je dobro ako se moze prodati u nekom kratkom vremenu dok ne napadnu misevi ili se pocne grijati

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Tesko je sacuvati od miseva , izbusi jednu vrecu pa se to srusi... Dzambo vrece su mnooogo bolje rjesenje
Da, to sam primetio nazalost :) Ali vise me zanima u teoretskom slucaju ako bih resio miseve (retko pakovanje vreca, na paletama, macka), da li bi kukuruz duze trajao u vrecama ili na (velikoj) gomili? Primetio sam da recimo za jednu noc dzak olaksa 200-300 grama, zato ih i punim za toliko vise uvek, da se ne brukam. :D
U vrece je dobro ako se moze prodati u nekom kratkom vremenu dok ne napadnu misevi ili se pocne grijati

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
To je zanimljivo, da li ce da pocne da se greje u dzaku? Mislim, i taj sto ga kupi ce ga drzati u dzaku jos dugo verovatno. Koji li je tu realan rok upotrebe...

I jos jedan zakljucak, sto su ti misevi zlo... Ja u objektu po podu imam bar 100 kilograma kukuruza isprosipanog, a njima zapelo da mi buse dzakove... Naopaka neka stvorenja...
 
E to, nisam ni mislio jedan na drugi, samo jedan red, par tona je u pitanju, cisto da olaksam sebi kad neko naruci danas za sutra da se ne juri odmah da se pakuje... Hvala svima!
 
Tesko je sacuvati od miseva , izbusi jednu vrecu pa se to srusi... Dzambo vrece su mnooogo bolje rjesenje
Meni i jambo vrecu progrizu. Ovi otrovi za miseve sada su samo bacanje para. Na adapteru za kukuruz sam primetio 3 pacova i to ona tovljenika, naspem na dosta mesta 1kg otrova i to pojeli za 2 dana i nista im nije. Upalim adapter i 2 ubijem a 3 istrca iz adaptera ko da je pojeo vola. Pre je bio neki otrov u flasici koji mesas sa cim hoces i on je konja mogao ubiti koliko je bio jak.
 
Skladišti li tko pšenicu u armaturnim silosima ?
Da li je dovoljan jedan sloj ovakve žice za pšenicu ili treba nešto između nje i armature

8718475518891_a_en_hd_1__82924.1620381756.jpg
 
Nazad
Vrh