Decki, DKO 5501 je zastario berac i to je naspram tornada 70 krs, tornado 80 necu ni spominjati, jer je to puno propusniji berac od 70-ke. 70-ke je po meni promasena stvar, a ko ima novaca za tornada 80 nece ih pozaliti.
Na trzistu polovnih, najbolje se krecu SIP 40, zatim sip 35 a dalje kome sta pase. Zmaja na brdovitem terenu da je novi i da mi ga dajete dzabe ne bi uzeo, jer se prevrcu ko od sale, cak i 214S koji ima nize postavljen bunker se zna okrenuti, jer ima uzak trag tockova...
Kod zmaja 214 je problem i uski tockovi i sto je berac "na vagi" i kad se napuni bunker gume puno usjecaju u mekanu zemlju i tu se mora slepati, onda se iskine ruda, onda 100 drugih cuda. takodjer se na zmaju podizanjem hedera podize i tarup sto je po meni OGROMAN minus nasparm SIP berace gdje je tarup uvjek fiksan i nisko sjecka kukuruzovinu.
Od dvorednih sam cuo samo rijeci hvale ponajprije za zmaja 223 a zatim 222. Ne poznam nikoga da ima 224, al ovi koju su ga vidjeli u radu i pricali s vlasnicima, kazu da je "meksi" od 223. ne bi znao, nisam 224 nikada vidio u radu pa ne mogu pricati o tome.
Ako jednoredni berac, svakako SIP tornado 40, a ako dvoredni ZMAJ 223. u gitarica se takodjer ne bih trpao, kao ni u Berka, jer za njih nisam ni znao da postoje dk nisam dosao na ovaj forum, al mislim da su tornado 40 i zmaj 223 ipak beraci bez greske s relativno jeftinim odrzavanjem.
Osobno imam tornada 40 prve serije, na kojem sam ja morao praviti par dorada, ali ne zalim se na njega nista. Berac savrseno radi, pogotovo od kako imam kardan s duplim zglobom, ako su njive male i tjesne, svakako bih to svakome preporucio da se nabavi, jer nema iskljucivanja kardana i zezanja, samo se kruzi oko njive i puno brze budes gotov. Ovo sto Kazner pise da sporo bere, meni nikako ne ide u glavu. Ako su njive ciste i nek su i 50m kratke, pa to mora letjeti. Malo je sporije ako se bere iz sredine prema van, jer onda je zaznuto nanisaniti iduci red ako je tjesno, al opet, 5 sati pol hektara, to bi odradio i u 2. sporoj, a svog teram s 549 4. spora na 1600 obrtaja motora i samo leti
Moja preporuka je da ipak nabavis prirucnik od beraca i da ga psotelas, kako i otkidacke letve, tako i otkidacke valjke. tarup mora biti osta i remenje zategnuto i samo ga teraj. 1000 okretaja kardana ne podrzavam na beracima, kao ni pretjerano ubrzanje beraca. Sto Mladen pise 20-ak % je ok ubrzati berac, al preko toga nikako ne ici.
Oprostite na poduzem postu.