Savet oko kompa!

Ajd' još jedno pitanje pa da više ne davim za danas. :osmeh:

Da li svaki laptop može da radi na punjač ako je izvađena baterija iz njega? Nabavio sam jedan laptop bez baterije i ne daje znake života kad ga priključim na punjač. Da li je laptop kaput ili mu fali ta baterija?
Svaki laptop može da radi bez baterije (Samo pod uslovom da je Ispravljač ili sam laptop u ispravnom stanju).

Imam ljudi jedan problemcic. Kupio sam juce nov laptop, a oni su sad svi bez operativnog sistema. Uzmem od druga flesku sa windows 10 i ubacim u njega medjutim nece sam da je otvori. Aj u bios, pa aj but i podesavanja i prikaze on flesku i odaberem da sa nje ucita windows i on se restartuje i kad treba da krene instalacija nema nista. Samo plav ekran nekoliko sekundi i onda se ugasi. Ima li neka fora, sta da mu cinim?
Kao što vam kaže @h8er loša je instalacija.

Recite prijatelju da lepo skine besplatnu instalaciju operativnog sistema sa oficijalne Microsoft stranice (Ima mogućnost da sam program napravi Butabilan USB ili da sam korisnik napravi pomoću .iso slike).

Bez razmisljanja, optika je trenutno najbolje resenje koje se nudi "na siroko" na nasim prostorima. Sa druge strane, ljudi cesto budu u zabludi da je wireless bolji od kablovskog interneta jer vecina ima telekomov ADSL koji je naj naj naj krs interner koji postoji kod nas ja msm, ide preko parice a sto ste dalje od Poste to vam je losije stanje. Meni konkretno kuci mnogo bolje radi mobilni internet nego ADSLov (bilo na kabl do kompa ili WiFi)
Optika je ujedno i najbolje što postoji. Nema bržeg i energetski efikasnijeg prenošenja podataka od optičkih kabala.
Ne znam da li su po celoj Srbiji, ali mislim da većina (ili sve) telekomove centrale kao i bazne stanice svih mobilnih operatera imaj doveden optički kabl. E sad kakva će veza biti do vaše kući zavisi gde ste. Ja npr. imam odlično iskustvo sa ADSLom. Jako retko je nestajao. Brzina je manje više konstantna. Doduše mala, ali to jer imam najmanju brzinu koju nude. Ne znam koliko bi išlo da je odvrnu do kraja.

Pitanje za sve. Koji internet koristite, koliko plaćate i koje su vam nazivne i realne brzine (download)?

Na mojoj strani ulice je baš optika, podzemni kabal, sve die beste a kvalitet rada udri me do zore.Na samom početku smo menjali modeme kao čarape, mesec dana i izgori.Sada radi ali gubi signal dosta često, secka stalno i nervira.Imam splitere svuda po kući...
Čija je optika? MTS? Da li još neko razvlači optiku do kuća?

MTS je u pitanju.Prijavio sam kvar, odradili su daljinsku proveru i daljinsku popravku, radi dosta bolje ali opet zna da zakuca wi fi pa ću prijaviti ponovo, nek imaju šta da rade. 🤣

Imam MTS ADSL, zadovoljan sam radom ali servisna služba im je slabija strana. Čim se pojavi optički net u mom mestu prelazim na njega. Samo niko ne zna kad će to biti...

Pitanje za sve. Koji internet koristite, koliko plaćate i koje su vam nazivne i realne brzine (download)?
Брезжични, "Астра Телеком" од када су преузели локалног провајдера, "Маднет", а и мене са њим. Плаћам, aко се добро сећам, 2449 динара. Брзина је оно базно 18-20 Мб/с, а реално нисам проверавао, али вазда ми је била довољна за оно што ми треба.

Сад пар реченица о том МТС-у кога помиње овде. Пре годину дана ови из МТС-а, обзиром да сам њихов корисник (фиксног броја телефона) дуги низ година, понудили су ми две године ТВ-а (онај "Ирис" или како се то већ зове), Нета и фрај фиксног, а ја се због старамајке сложио, да има нешто да гледа ако је нешто поново заинтересује, пошто раније "Тотал ТВ" није нешто користила.

И дође тип прошлог децембра да угради све то, развуче кабл. Уради он то брзо, видимо да ради и ја искључим, да лепо спакујем кабл да га не из'еде неко ситно куче кога сам добио. Направим неке лајсне, спакујем кабл и поукључујем како је било и.... ствар не ради. Нисам имао много стрпљења да зивкам кол центар, причам са аутоматом и слушам шта већ пуштају док ми се не јави жив човек, па је то тако стајало до пре месец дана, када сам решио да сачекам колико треба, док неком не пријавим квар, да ми не стоји баш без сврхе та опрема још годину дана.

И ОК, прођем кроз процедуру, евидентирају моју жалбу, пошаљу типа монтера, иначе мог познаника, он провери инсталацију и хардвер, окрене неки број, тражи тамо негде шта је већ тражио и ствар проради. До сутра преподне...

Пар дана касније, ја поново окренем кол-центар и поново прођем процедуру и они поново пошаљу оног типа да среди, ал' у време пре него је дошао, позвао ме телефоном и рекао да долази, она ствар проради, из чиста мира, ничим изазвана. Ја овог познаника монтера дочекам на улици и кажем шта се догодило, а он задовољан што сам му уштедео труда. Питам га је л' то тако уобичајена пракса, да час ради, час не, а он ми потврди.

И ево у последњих пар недеља, ствар је успела само једном да састави да ради два и по дана без прекида, а иначе су прекиди свакодневни, од по' сата, до више сати, обично од 9-10 преподне, па до 5-6 поподне.

Укратко, то ми личи да је ово МТС-ово, како се каже, ђубре неопевано. За сво то време, мој брезжични ради без отказа.

Чак сам и размишљао да не продужујем уговор за брезжични, који истиче у фебруару, већ да користим тај МТС до истека оне две године, па потпишем уговор за неки од пакета, али после овог краткотрајног искуства - но веј Хозе!

Pre nego sto krenes instalaciju windowsa iskljuci kabel od neta,ne zelis da imas konekciju prilikom instalacije tad i neces naici na ovaj problem,i sve te njixove tracking options,cortana ,bla bla ,sve to na off.Sad cu da ti probam naci video preko kojeg sam ja radio instalaciju windows 10,isto ga preuzeo sa njixovog offi sajta,u zivotu nisam radio instalaciju windowsa tad mi bilo prvi put i sve je bilo previse lako.
Evo mislim da je bese bio ovaj video,nisam siguran bas ...

Onaj 10 je verovatno imao problem sa instalacijom, a ovaj 11 je odma krenuo, ali sam posle nailazio na tako neke problemcice, medjutim to sam resio i konacno radi.

Suska se da ce MTS i telenor uzeti i SBB... e sad cuce se.

Ja sam naj srecniji bio sa wifi (imao direktan link sa firmom 100/100) al sad nam sele centralu i prisiljen sam na hfc.

Ali svakako cu uzeti i mobilni modem i karticu i napraviti failover na mikrotiku, tako da koji god net stane meni uvek radi .

Windows instalirajte Ghost spectre verziju.
Daleko bolji od obicnog.

Sent from my Mate 50 Pro

Nazad
Vrh