Pitanje za sve. Koji internet koristite, koliko plaćate i koje su vam nazivne i realne brzine (download)?
Брезжични, "Астра Телеком" од када су преузели локалног провајдера, "Маднет", а и мене са њим. Плаћам, aко се добро сећам, 2449 динара. Брзина је оно базно 18-20 Мб/с, а реално нисам проверавао, али вазда ми је била довољна за оно што ми треба.
Сад пар реченица о том МТС-у кога помиње овде. Пре годину дана ови из МТС-а, обзиром да сам њихов корисник (фиксног броја телефона) дуги низ година, понудили су ми две године ТВ-а (онај "Ирис" или како се то већ зове), Нета и фрај фиксног, а ја се због старамајке сложио, да има нешто да гледа ако је нешто поново заинтересује, пошто раније "Тотал ТВ" није нешто користила.
И дође тип прошлог децембра да угради све то, развуче кабл. Уради он то брзо, видимо да ради и ја искључим, да лепо спакујем кабл да га не из'еде неко ситно куче кога сам добио. Направим неке лајсне, спакујем кабл и поукључујем како је било и.... ствар не ради. Нисам имао много стрпљења да зивкам кол центар, причам са аутоматом и слушам шта већ пуштају док ми се не јави жив човек, па је то тако стајало до пре месец дана, када сам решио да сачекам колико треба, док неком не пријавим квар, да ми не стоји баш без сврхе та опрема још годину дана.
И ОК, прођем кроз процедуру, евидентирају моју жалбу, пошаљу типа монтера, иначе мог познаника, он провери инсталацију и хардвер, окрене неки број, тражи тамо негде шта је већ тражио и ствар проради. До сутра преподне...
Пар дана касније, ја поново окренем кол-центар и поново прођем процедуру и они поново пошаљу оног типа да среди, ал' у време пре него је дошао, позвао ме телефоном и рекао да долази, она ствар проради, из чиста мира, ничим изазвана. Ја овог познаника монтера дочекам на улици и кажем шта се догодило, а он задовољан што сам му уштедео труда. Питам га је л' то тако уобичајена пракса, да час ради, час не, а он ми потврди.
И ево у последњих пар недеља, ствар је успела само једном да састави да ради два и по дана без прекида, а иначе су прекиди свакодневни, од по' сата, до више сати, обично од 9-10 преподне, па до 5-6 поподне.
Укратко, то ми личи да је ово МТС-ово, како се каже, ђубре неопевано. За сво то време, мој
брезжични ради без отказа.
Чак сам и размишљао да не продужујем уговор за
брезжични, који истиче у фебруару, већ да користим тај МТС до истека оне две године, па потпишем уговор за неки од пакета, али после овог краткотрајног искуства - но веј Хозе!