Savet oko kompa!

Za cukainecu i ostale forumase koji bi da probaju Ubuntu a apsolutni su pocetnici u svetu linuxa

http://forum.ubuntu-rs.org/

Detaljana objasnjenja.

Ubuntu je najbolji za pocetnika.Ova poslednja verzija je sarena i providna kao windows7 ali prethodna je odlicna .jedina mana je sto je to Linux a Windows je windows .Mada ako se malo procacka u sustini je 1000 puta boji od windowsa i radi na salbijim kompjuterima kao sto je moj .

Kako sa ostalim softverima izlazis na kraj jer ovi sto podrzavaju win nepodrzavaju i linux ja sam ga probao sa cd i onako treba vremena na privikavanje

Sistem će ti otvoriti Ubuntu softver centar u padajućem meniju PROGRAMI, i tamo ćeš da nađeš mnoge plejere, i druge aplikacije koje su sve besplatne. A Mozilu sam sistem instalira, prepoznaćeš je po istoj ikoni, i ona je kompatibilna u oba sistema. Dakle sve aplikacije su detaljno objašnjene, brzo se preuzimaju sa njihovog softver centra, i sve je free. Ima i srpski meni, ali ja sam izabrao hrvatski jer kažu da stabilnije radi, u srpskom je tada nedostajalo nešto malo pokretačkih fajlova. Moj savet je kill-ovati neki stari manji HD, ako nema loše sektore, i onda tu postaviti Ubuntu. A u BIOS-u odredi prioritete boot-ovanja da ti prvo podiže ubuntu. Pokušao sam da budem što jasniji, a čućemo se za dalje. Ljudi morate da probate, ko je jednom postavio ovaj operativni sistem, nikada ga se više nije odricao. Surf na netu radi k`o brzi voz. I recite virusima zbogom. A moja mašina je iz 2003-e samo sam ugradio jače napajanje jer je ono od 300W prevaziđeno, mada je i na njemu bilo dobro.

Ajd opisite karakteristike računara koje koristite za surfanje po forumu, baš me zanima šta se sad sve koristi. Ja imam 3 umrežena, glavni je Dell Precision T7400 Workstation, potom Laptop HP 8510p i jedan stari dobri Pentium 4. Evo jedna slika ovog Dell-a, ovako nešto se rijetko vidja:

fdvk09.jpg

245bqrs.jpg

Dva Intel Xeon E5430 procesora sa po 4 jezgre na 2.66GHz, 8GB FBB ECC DDR2 RAM, 1x WD Raptor hard disk, 1xWD Green od 2TB, trenutno je unutra ATI HD4850 512MB grafička, na slici je Nvidia QuadroFX 570 a prije toga su bile dvije Nvidia 8800GTX 640MB u SLI konfiguraciji al njih sam prodao jer su bile bučne kao helikopter.

Evo karakteristika oba procesora:

ei4742.jpg

Ovo čudo je inače moja CAD mašina, bukvalno razvaljuje bilo koji softver, posebno zahtjevne CAD i FEM softvere a o igrama da ne govorim. Sama centralna je teška 40kg, samo na procesorima se nalaze bakreni blokovi-hladnjaci od po 5kg bakra a napojna jedinica ima 1500W mada naravno ne troši toliko struje jer procesori nikad ne rade na 100%.

za zombiija 666 moja knofiguracija P4 1,7 GHz iz 2002. 1,256 GB rama , menjani kondenzatori, graficka geforce fx5100 64 mb 64 bit , hdd hitachi 80 gb dvd rom lg , dvd rezac , stampac hp desk jet d 1460 , mrezna kartica,monitor lg w1934s tft , najnoviji mi je mis kupljen pre 10ak dana .Inaace moja krntija jos uvek radi i moze da potera i windows 7

Windows 7 nije ni priblizno hardverski zahtevan kao windows vista. Cesta je pojava da na odredjenim starijim konfiguracijama windows 7 radi brze nego windows xp.

I moja mrcina je, brate gružanine, slična tvojoj. To je tih godina bilo u vrhu ponude, i tada nam je rečeno da će biti prevaziđeni tek za tri godine. A evo traju i danas. Pošto "teram" Linux, možda još i nekoliko godina.

Ubuntu 10.10 je bio odlican sa ovim 11.04 su malo zakomplikovali sa ovim interfejsom i ako ga koristim koci kompjuter ali sa clasicnim izgledom radi kao lud .Ostali mi se ne dopadaju , ubuntu ,debian je za mene najbolji. i sto je najbolje free je .

I ja sam,više iz radoznalosti, prešao sa 10.04 na 10.10 pre nekih šest meseci, i oba rade savršeno. Najnoviji nisam probao, a kad` ti to kažeš o njemu, onda i neću. Ionako samo surfujem i uz to sa audacious-a slušam naše šumadijske i pomoravske "dvojke".

mene jedino zeza to sto kad mi se windows nakupi djubreta ja ga vratim pomocu norton ghost rescue diska ali onda moram da ceprkam da vratim grub i nesto mi ne ide to vracanje a nisam jos nasao lak nacin da to uradim .Ako krenem sa live cda on trazi dase instlaira i onda nista ne bude

Uvek će da zajebava regžistri baza, koja ostaje na HD, čak i posle formatiranja, svejedno koji sistem se instalira. Ja sam pisao negde odve, da sam osetio vidno poboljšanje u brzini, kada sam iz hirens-a kill-ovao HD, dakle uništio sve "jedinice" i ostale samo "nule". E sad, možda mi mašina dobro radi jer nemam ništa pararelno, dakle samo UBUNTU 10.10 i ništa više.

@milovan64
Ne moze redzistri baza da zeza nakon formatiranja. Quick Format, upisuje "nule" samo na pocetak (root) particije, odsecajuci vezu ka ostalim fajlovima, tj. adrese pocetka fajlova i foldera, time postaju nedohvatni od strane novoinstaliranog sistema, dok full format upisuje sve nule na celoj particiji. I jedno i drugo daje odlicne rezultate.

@Sumadinac
Postoje dosta dobri Tweak utilities programi koji zadovoljavajuce resavaju problem djubreta. Poput , CCleaner, CleanUp i mnogi drugi.

Nemam neko informatičko obrazovanje, ali sam primetio veliku razliku između ova dva zahvata na hard-disku. Ko zna šta je sve bilo unutra kada mi je jedva prihvatio nalog za format. Onda posle nekoliko restart-ova, prihvati format, i instalaciju linux-a. Radio tako par nedelja, dok nije "izgubio" neki sistemski fajl i tu grešku prijavljivao. Onda sam uradio "ubijanje" diska, i posle toga, sa istog CD-a prekopirao Linux, i evo, radi već duže od godine, odnosno od kada je izašao 10.04, ne znam tačno. Pričam vam svoje laičko iskustvo.

p.s. A ubijanje diska je trajalo najmanje dva sata. Znači Hirens mu je j..o kevu, i sada radi. Ponavljam, možda tako dobro, jer nemam paralelni operativni sistem, pa nema konflikta.

Ljudi imam problem kad sam jutros hteo da se prijavim ha hotmail nisam mogao,kazu mi da su mi neke sigurnosne sifre poslali na drugi meil kad pogledah malo bolje nije dobar meil ima slovo viska,kako ja da promenim taj meil na koji treba da mi posalju.

Severna armijo, pogledaj ovde:

http://www.freeemailtutorials.com/w...sOptions/retrieveOrResetForgottenPassword.php

postoje 2 alternativna nacina povratka zaboravljene lozinke.

Evo i ovo:

here are two ways to reset the Hotmail password. The first involves proving your identity by providing the location information and answering the security question you set at the time of creating the Hotmail account. The second way is to have the password reset instructions sent to your alternate email; hwoever, this works only when this information was supplied at the time of making the Hotmail account. Additionally, If you cannot change password via conventional methods (ie - through security answer or alternate email address), it first needs to be verified. You can initiate the process of recovering your hotmail account here:
https://windowslivehelp.com/PasswordReset.aspx
When you get your account verified and change the password, it should be changed to at least 7 characters, contain upper and lower case letters, numbers, and a special character.

Evo da i ja opišem moju mašinu....:osmeh:
AMD procesor ATH II-620BOX sa 4 jezgra sa po 2.6 GHz
Gigabyte matičnu ploču GA-MA78LM-S2
Kingston 2 x 4 GB
wESTER hdd 750 GB
Grafičku kartu ATI Radeon 1GB DDR5 700MHz/4600MHz
i napajanje IG-MAX od 500 W
Cooler Master Elite kućiste, fotografije čim uhvatim vremena

@Polke ne radi se o tome da sam ja zaboravio lozinku nego da su oni automatski nesto sra... i poslali mi novu sifru na meil koji nije ispravan,kako ja da promenim da mi ta nova sifra stigne pa pravi meil ?

Tu novu sifru obrni-okreni ne znas, da li si je zaboravio ili je oni promenili nije ni bitno. Bitno je da mozes da je promenis na nacin koji je naveden na linku, tj. da je resetujes. A onda kad se ulogujes, promeni alternativni tj. taj drugi mail.

Znam da je vrlo yebeno promeniti pass na hotmailu na taj nacin!

Nazad
Vrh