Savet oko kompa!

@ milovan64

Hvala!
Nije mi problem disk, lako mogu i sam da ga nabavim. Čim dođe zima i okraćaju se dani, probaću linux. Do tad ću možda sklopiti neki drugi komp od kojekakvog krša koji imam, pa onda mirno eksperimentisati jer u slučaju da negde zapnem uvek mogu preko drugog kompa i neta naći pomoć...

milovane brate pa ko bi mi onda pomogao oko toga kada i sa WINom omam problema oko poznavanja programa i rada sa računarom

a daj malo pojasni kako to funkcioniše i za nas laike

kucaj u googleu Ubuntu srbija i na sajtu imas meni u kome pored ostalog pise forum .Na forumu imas detaljne opise.

Najdetaljnije ciscenje internet djubreta,a jednostavno. U total commanderu u meniju Configuration opcija Options > Display cekirajte Show hiden/ system files pa OK.Na disku C ( obicno se tu instalira windows idete u Documents and settings>( korisnik (to vam pise kad kliknete na start dugme na vrhu menija )) >Local settings ( ne vidi se dok se ne stiklira show hidden files) >Temporary internet files > Content IE5 > Desni klik misa pa oznacite sve foldere i brisite ,najbolje kombinacija shift+del da ne ubacuje u korpu.
Posle ovoga se vratite u Local settings pa idite u folder Temp i u njemu sve obrisite osim onog st ne dozvoljava sistem.
Po meni je to najjednostavniji nacin brisanja djubreta sa interneta

to ti je program savo http://www.ghisler.com/download.htm ali bolje se ti drzi ccleanera , malwarebytesa i spybot S&d pa nek oni to obave jer je manja vjerojatnost da ce obrisati nesto sto ne bi trebalo a i ako to naprave uvijek postoji mogucnost backupa.

Ja zagovaram upotrebu Ubuntu-a, baš zato što nam treba mnogo manje znanja oko operativnih sistema, što mnogo brže pretražuje net, ne zahteva česte reinstalacije sistema, ne dosađuje sa porukama čiji sadržaj ne znaš, pa popiješ neki virus, i što je jednostavno plod mašte i zalaganja ljudi sličnih nama. Razbiti monopole i ustaljene predrasude, govoriti samo iz ličnog iskustva, i pomagati drugima, koji nemaju informatičko znanje, a mogu da se lepo snalaze, koristeći prostu ljudsku logiku. Zato ću uvek da glasam za Ubuntu i za ovaj forum, ma kako bio uprljan TNG-om i politikom.

jel radis defragmentaciju diska? ako ne skini neki program ja koristim ovaj http://www.iobit.com/iobitsmartdefrag.html i njime defragmentiraj disk. vjerojatno ce neko napisati da imaju i windowsi svoj defragmenter ali se on nemoze uspredjivati s ovim ni u brzini a ni u kvaliteti obavljenog posla. da bi shvatio sto znaci defragmenitiranje moras znati da windowsi kad zapisuju neki fajl na disk oni koriste svaki slobodan prostor za zapis pa tako velike fajlove rastavljaju na vise dijelova koje onda upisuju u sve raspolozive praznine na disku i samim time duze traje njegovo citanje a ovaj program to sve spaja i stavlja u komadu ili u slucaju velikih fajlova u nekoliko njih. isto tako prati tvoj rad i fajlove koje cesce koristis stavlja na pocetak diska jer svaki disk najbrze cita na pocetku itd.

savo , i ja sam davne 2001 bio pocetnik ali dok ne probas ne mozes da naucis ,jednostavno je samo probaj.

poceo sam da pravim sajt na kome sam stavio sve besplatne programe potrebne za odrzavanje windowsa .Jos nisam zavrsio ali ima dosta korisnih programa . Adresa je u mom profilu . Nije reklama , znam koliko muke zna da napravi windows.

Kupio sam skener Canon LiDE 210. Nikad do sad nisam imao niti koristio skener, a uputstvo je na engleskom s' kojim se teško snalazim. Da li neko ima uputstvo na srpskom (ili hrvatskom) od ovog ili nekog sličnog modela Canon skenera.

Instaliras drajver ako je potreban, tj ako ga operativni sistem ne prepoznaje. Potom instaliras korisnicki program. Posle ubacis u skener ono sta hoces da skeniras i mozes putem dugmeta na samom skeneru (99%) ili iz korisnickog programa da to odradis. Nije komplikovano, ako ti je problem instalacija drajvera i programa, nadjes nekog klinca iz komsiluka :osmeh:

Drajvere sam instalirao i skener dopusti samo prvi put da skenira preko dugmeta na skeneru (al i tad sken bude potpuno crn), posle više neće šta god da mu radiš. Tek posle restarta celog kompa opet prihvata da uradi jedno skeniranje ali opet sve bude isto.

@dukej
Ako je nov skener moguce je da je fabricka greska. Nema razloga da se tako zaglupi ako su drajveri i korisnicki program instalirani. Pre reklamacije u prodavnici mozda nije lose nekog iz okruzenja konsultovati.

Nov je skener. Naravno da ću prvo zvati nekog ko se bolje razume u te stvari, a i ja ću čačkati malo po opcijama programa koji je došao uz skener. Problem je što ja sad ne znam gde mi je glava od poslova i tek za 5-6 dana bi trebalo da mogu više vremena posvetiti kompu...

Ovako .. koliko se ja razumem ...

1. idi Start->Run-> kucaj "msconfig", idi na startup tab i ukloni sve što ne želiš da ti se podiže zajedno sa sistemom, ostavi samo antivirus i firewall sve ostalo odčekiraj .. osim ako imaš wireless, štampač i ili skener onda ostavi i programe koji za njih služe
2. Vodi računa da imaš dovoljno prostora na C: particiji .. prezauzetost može da uspori komp
3. Uradi i defragmentaciju diska .. barem C: particije (start->accessories->system tools->disc defragmentator)
4. vidim da si očistio sistem .. od virusa i virusčića .. to mora da se radi redovno
5. ako sve ovo ne pomogne dokupi još RAM memorije .. možda u običnom radu koristiš programe koji troše dosta RAM memorije .. ovde i napomena da svaka nova verzija svakog novog softwera zauzima više rama od prethodne ..

Dal neko od korisnika iz RS/BiH koristi Zona.ba bežični internet? Trenutno imam TerraNet (iz Bijeljine) i strašno sam nezadovoljan, konekcija je užasna i dosta sporija od onoga što plaćam (666/222 ,30KM/mjesec), dok Zona.ba iz Bijeljina nudi 2048/256 (na 5GHz) za 25KM/mjesec sa ugovorom na 6 mjeseci.Pošto je ponuda kod Zone više nego primamljiva, zanima me kakva su iskustva sa njom.

Dobar program za poboljšanje rada PC-a je Advanced System Care 4...
3yd_mysmileys.org_computerordi-9523.gif

---------- Poruka napisana 14-11-11 u 07:26 ---------- Prethodna poruka je 13-11-11 at 21:19 ----------

I Ashampoo Win Optimizer...Brz & Efikasan...

Da li je moguće preko standardne tastature otkucati matematički znak nejednakosti? Potreban mi je da bih napisao nešto ovde na forumu.

Nazad
Vrh