Savet oko kompa!

Kriptomajneri - ?

Je l' može neko pojašnjenje za nas neupućene?

Криптомајнер - мени личи да је то ОК израз за онога ко "копа" те "кпиптовалуте". Можда има неки уобичајенији термин, али ја га не знам, па сам склопио ту кованицу. Не би ме изненадило да неко каже да то што сам написао значи нешто друго.

Pocetna ulaganja par hiljada eura ,zavisi od riga ,pa sve do .... ni nema granica ,moze ici na stotine hiljada eura,citave sobe za mining....takvima treba posebna elektrana za napajanje xd.Treba to hladiti takodje,jedan lep izdatak ako rig nije negde na hladnom mestu ,kao ovaj ,gigantski ....sunce ti jeb.. koliko ovo kosta,milioni....
@olalija Evo tvoje graficke kartice,sigurno zavrsila negde medju ovima :D :haha: .

Poslednja izmena:
Pokušavam da instaliram Windows 10 na drugi komp, i ne ide mi od ruke pa mi treba pomoć.

Uputstvo sam našao ovde: https://svezakomp.rs/kako-instalirati-windows-10/

Po tom uputstvu sam najpre skinuo sa adrese https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/software-download/windows10 skinuo alatku mediaCreationTool20H2.exe pomoću koje sam skinuo instalaciju Windowsa 10 u obliku ISO fajla. Potom sam skinuo program Rufus 3.13 i preko njega napravio butabilan USB flash sa instalacijom Windowsa 10 (sve po uputstvu).

Sledeće je bilo da u Biosu kompa namestim odakle da se pokreće, to sam uradio ovako:

Onda sam gurnuo USB flash u konektor na prednjoj maski i pokrenuo komp. Međutim taj komp je bio prikopčan na neki monitor koji ima neku kontakt grešku i povremeno ostane bez slike, i to se i sad desilo. Video sam da treperi lampica na USB flashu ali na monitoru nije bilo nikakve slike. I posle nekih desetak minuta sam ugasio komp na dugme jer mi ništa nije vredelo kad ne vidim ništa. Onda sam taj kom prebacio na drugi monitor, ponovio sve isto, ali sad samo izbaci sliku:

i potom ide dalje:

I dalje ništa ne mogu da uradim, samo se vrtim između ovih menija. Ne mogu više ponovo da pokrenem instalaciju Windowsa. Probao sam ponovo sve da odradim, da ponovo napravim butabilni usb ali bez rezultata, sve se isto dešava.

Gde grešim?

Ne vidi butabilan sistem sa USBa. Udju u bios vidi da li je dalje podešen da vuče boot sa USB. Takodje probaj F8 kad se pali (ako je taj taster na tvom. kompu) da ti da opciju odakle ćeš boot. Prebaci USB iza.
Stavi u Rufus partition scheme MBR, i target sistem BIOS (ako nije bilo)pa ga ubaci tako.
I da vidi da li negde u biosu ima opciju da se omugući but sa USB divace.

Baci taj Dell na ulicu,kupi Asus ,moj sljaka 13 godina bez problema,preziveo nekoliko strujnih udara,dok je stari komp stradao,tj odredjeni delovi u njemu...menjao sam napajanja, graficke,hdd,maticne ...
Ja sam na novi komp instalirao slicno windows kao ti ,samo nije nista na sprskom,ja sam preko nekog stranog you tube tutorijala odradio,iz prve mi je uspelo,prvi put u zivotu da sam instaliram windows xd.Mogu videti naci taj tutorijal,na starom kompu je sigurno u istoriji ,jer ga nisam koristio od kad imam nov.

Taj mediaCreationTool valda (ako sam dobro razumeo ono uputstvo) služi da skine instalaciju, pa onda prilikom skidanja biraš da li će biti u ISO ili odmah na USB. U uputstvu su savetovali bolje u ISO pa onda preko Rufusa na USB. Jedino što su oni rekli da u partition scheme biram GPT, a u target sistem UEFI (non CSM). Pokušaću i tako.

Ove sličice iz Biosa sam sad slikao, znači i dalje je podešeno da prvo ide USB HDD. Probao sam da USB stavim pozadi, ali sve bude isto.
Ovo sa F8 (samo što je na Lenovu to F12) sam probao ali mi ne daje mogućnost USB-a već samo ugrađenih HDD-a.

Baci taj Dell na ulicu,kupi Asus ,moj sljaka 13 godina bez problema,preziveo nekoliko strujnih udara,dok je stari komp stradao,tj odredjeni delovi u njemu...menjao sam napajanja, graficke,hdd,maticne ...
Ja sam na novi komp instalirao slicno windows kao ti ,samo nije nista na sprskom,ja sam preko nekog stranog you tube tutorijala odradio,iz prve mi je uspelo,prvi put u zivotu da sam instaliram windows xd.Mogu videti naci taj tutorijal,na starom kompu je sigurno u istoriji ,jer ga nisam koristio od kad imam nov.
Pa taj Dell radi dobro! Neki LG je onaj koji prekida.

Aj pošalji tutorijal ako ga nađeš...

Dusane zbunices ga jos vise.

Kao sto ti je reko dusanboss prebaci usb pozadi u maticnu.I u biosu namesti da butabilni disk bude taj usb.Probaj pa javi mozda nisu lepo u rufusu napravio butabilan usb.

Evo prvi tut na youtubu koji mi je izbacilo.

Taj mediaCreationTool valda (ako sam dobro razumeo ono uputstvo) služi da skine instalaciju, pa onda prilikom skidanja biraš da li će biti u ISO ili odmah na USB. U uputstvu su savetovali bolje u ISO pa onda preko Rufusa na USB. Jedino što su oni rekli da u partition scheme biram GPT, a u target sistem UEFI (non CSM). Pokušaću i tako.

Ove sličice iz Biosa sam sad slikao, znači i dalje je podešeno da prvo ide USB HDD. Probao sam da USB stavim pozadi, ali sve bude isto.
Ovo sa F8 (samo što je na Lenovu to F12) sam probao ali mi ne daje mogućnost USB-a već samo ugrađenih HDD-a
Očigledano ne vidi boot na USBu. Kad stsneš u F12 moralo bi da ga pokaže u opcijama sa hardom. Probaj ponovo da ga ubceiš preko rufusa. Vidi Boot mode u biosu. Enable da bude.

Ovako, prebacio sam USB na zadnju stranicu kompa i ponovo ušao u Bios. I onda sam na ovoj slici:

video da u donjem delu gde su excluded from boot order umesto USB KEY: sad piše USB KEY(1):Jetflash..... (ime usb fleša). Onda sam taj USB KEY(1): Jet... preveo gore na prvo mesto i tako sam uspeo da startujem instalaciju. Međutim u jednom trenutku se zamrzao miš i nisam mogao da se maknem pa sam morao da ugasim komp pa ću sad ispočetka...

Ali da pitam još nešto, u kompu je nov SSD i polovan HDD. Kad u instalaciji dođem do dela sa particijama, SSD je već unllocated space, a ovaj HDD sam sa delete preveo u ullocated space. Da li sad treba da ih prvo formatiram ili da ih prvo delim na particije pa onda formatiram, ili ne moram da ih formatiram uopšte? I još jedno pitanje, koji Win da izaberem, home ili pro?

Nazad
Vrh