Savet oko kompa!

Kolege imam pitanje? Trazim neki novi lap top u cenovnom rangu 500$- 700$ koji bi uzeo u USA, i doneo ga ovamo. Sta je trenutno kod nas best buy po vama u toj cenovnoj klasi. Lap top nebi koristio za igrice i zabavu vec da kazem kancelarijski rad, office exel, internet ,. Izasao sam iz desavanja od kada sam se ozenio dobio decu a ima tome vec skoro deset godina. Tako da mi se stara toshiba satelit vec vidim zamorila, i trazim joj zamenu, ali sam skroz vam informacija sta je sada neka dobra konfiguracija. Na sta obratiti paznju, velicina ekrana, memorija, graficka? Hvala

Sent from my S60 using Tapatalk
Ja godinam koristim Lenovo laptopove, i meni se to najbolje pokazalo.
Kući imam dva komada T530 sa po 16giga memorije i mSata SSD, tako da mi je prostor za disk slobodan za razne opcije(tu stavljam diskove sa raznim operativnim sistemima radi starih hardvera koje imam. CD/DVD vadim po potrebi i stavljam fioku sa podacima. Eksterni monitor obavezno koristim za rad.
Poslovno koristim W530 koji je skoro identičan osim što ima četiri slota za memoriju, tako da je njemu 32gb.
Lenovo laptopovi su specifični po tome što su kompletno od magnezijuma i ploče su i pametno vezane za te šasije tako da jako malo koriste kulere, nego se toplota uglavnom disipira preko cele šasije.
Ovo moje su starije mašine(ali rade kao satići), ali recimo T570 ili čak P50-P70 radne stanice su zaista vrhunske mašine koje mogu zadovoljiti svaku namenu..

@dusanboos

U pravu si, ubacio sam u taj komp grafičku i onaj problem sa slikom je nestao, ostaje još samo ovo gašenje... (Da podsetim na problem sa slikom, prilikom startovanja kompa monitor se sam upali i pokaže početnu sliku od matične ploče kad je još moguće ući u bios, ali kad krene dizanje windowsa onda nestane slike (monitor ostane upaljen samo nema ništa na ekranu) i ponovo mogu da je dobijem samo ako preko tastera na monitoru prvo ugasim monitor pa ga opet upalim. Polse sve radi ok.)

Kad sam već spomenuo tu grafičku, radi se o Radeon HD 6570 sa 1 GB memorije. Da li je ta grafička jača od integrisane grafike sa ploče, ne znam sad koja je tačno, ali na ploči piše IH61M i N1996. Po guglu ono prvo znači da se radi o Intel H61 Express chipset. Odnosno da li ima smisla stavljati pomenutu grafičku u taj komp?

@dukej

Verovatno da ovaj put to nije problem, ali baterija na ploči hoće da pravi problema itekako ako je već pri kraju ili je otkazala.
Imao sam više puta taj slučaj.
Moguće je da je nešto do napajanja, odnosno da ono nije ispravno, ali ipak pre tipujem na ploču pošto preko nje operativni sistem upravlja gašenjem.
Pisao sam da sam nekad imao sličnu situaciju.
U pitanju je bio prvi računar koji sam nabavio 2000-te. Tad o kompijuterima nisam ništa znao.
Ploča je bila nova, ali zastarela s kraja 90-ih za Windows 98. Tako mi je sklepao konfiguraciju neki iz NS što se bavio sklapanjem i prodajom računara naravno da bi više zaradio.
A sistem nije bio jeftin 1600 Maraka. Instaliran je tada najnoviji WindowsMe koji sam ja doduše tražio.
Nije bilo načina da se reši, pa sam ga narednih 8 godina koristio gaseći ga do kraja sa prekidačem na papuči.

@dusanboos

U pravu si, ubacio sam u taj komp grafičku i onaj problem sa slikom je nestao, ostaje još samo ovo gašenje... (Da podsetim na problem sa slikom, prilikom startovanja kompa monitor se sam upali i pokaže početnu sliku od matične ploče kad je još moguće ući u bios, ali kad krene dizanje windowsa onda nestane slike (monitor ostane upaljen samo nema ništa na ekranu) i ponovo mogu da je dobijem samo ako preko tastera na monitoru prvo ugasim monitor pa ga opet upalim. Polse sve radi ok.)

Kad sam već spomenuo tu grafičku, radi se o Radeon HD 6570 sa 1 GB memorije. Da li je ta grafička jača od integrisane grafike sa ploče, ne znam sad koja je tačno, ali na ploči piše IH61M i N1996. Po guglu ono prvo znači da se radi o Intel H61 Express chipset. Odnosno da li ima smisla stavljati pomenutu grafičku u taj komp?
Bolja ti je ta što si ubacio.

Znam da sam dosadan, ali kad sam vas već toliko gnjavio sa onim kompom koji pri gašenju ugasi Windows 10 ali neće da se ugasi ploču i napajanje, moram da napišem poslednji eksperiment:

Komp je iz 2011. i fabrički je dolazio sa Win 7 (na njemu je nalepnica Widows 7). Znači da je sa Win 7 radio kako treba, pa sam mu sad opet instalirao Win 7, da vidim da li je došlo do kvara ploče ili napajanja, ili se komp ne slaže sa Win 10.

I rezultat je da sa Win 7 sve radi kako treba, i gašenje i ono sa monitorom!!! Znači nema neispravnosti hardvera!

Detaljno sam uporedio sve oznake na matičnim na oba kompa, i na ovoj koju Win10 neće da ugasi piše Lenovo VER: 1.0 a na onom kompu kod koga sve radi normalno piše Lenovo VER: 4.2 Sad, da l' ima neke razlike u hardveru (vizuelno su identične), ili je razlika samo u BIOSu - to već ne znam.

edit: nisam napomenuo da sam grafičku prebacio u onaj komp kod kog sve funkcioniše, tj. da sa Win 7 više nema problema sa monitorom ni sa integrisanom grafikom.

Poslednja izmena:
Znam da sam dosadan, ali kad sam vas već toliko gnjavio sa onim kompom koji pri gašenju ugasi Windows 10 ali neće da se ugasi ploču i napajanje, moram da napišem poslednji eksperiment:

Komp je iz 2011. i fabrički je dolazio sa Win 7 (na njemu je nalepnica Widows 7). Znači da je sa Win 7 radio kako treba, pa sam mu sad opet instalirao Win 7, da vidim da li je došlo do kvara ploče ili napajanja, ili se komp ne slaže sa Win 10.

I rezultat je da sa Win 7 sve radi kako treba, i gašenje i ono sa monitorom!!! Znači nema neispravnosti hardvera!

Detaljno sam uporedio sve oznake na matičnim na oba kompa, i na ovoj koju Win10 neće da ugasi piše Lenovo VER: 1.0 a na onom kompu kod koga sve radi normalno piše Lenovo VER: 4.2 Sad, da l' ima neke razlike u hardveru (vizuelno su identične), ili je razlika samo u BIOSu - to već ne znam.

edit: nisam napomenuo da sam grafičku prebacio u onaj komp kod kog sve funkcioniše, tj. da sa Win 7 više nema problema sa monitorom ni sa integrisanom grafikom.
Dobro što si podelio sa nama. Hteo sam i ja da ti savetujem da probaš to ali ... I ja sam imao sličan problem sa inače novijim lenovo laptopm uzetim od MTS-a gde sam ubdjen da bi win7 rešio problem, ali vlasnik nije hteo ni da čuje za win 7 tako da se to završilo na tome. (Inače ja sam se napatio pokušavajući da ga osposobim)
Očigledno da je problem sa windowsom (mada sam i ja govprio drugačije :)). Verovatno negde na netu postoji rešenje za taj problem.
Mislim da su ti problemi krenuli da se javljaju sa novijim verzijam windows 10.

@dukej

Nekompatibilnost hardvera, odnosno matične ploče.
Moja procena, razlog starija verzija Bios-a. Verovatno da Bios odradjuje taj poslednji korak gašenja kad dobije komandu od operativnog sistema, koju u ovom slučaju "ne razume". Ne znam tačno, ali predpostavljam da je tako.
Zato napišu Win10 Certified, što kod te ploče verovatno nije slučaj jer je proizvedena pre vremena aktuelnog windows-a..

Sad mi je nešto palo na pamet. Win10 ima neki novi način gašenja podešen kao default prilikom instalacije. Radi se naime o tome da se on suštinski i ne ugasi do kraja iz razloga da prilikom uključivanja ekstremno brzo podigne sistem u roku od nekoliko sekundi bukvalno. Imao sam takav slučaj na starijem Win tabletu isto orginalno Wn7 koji koristim za navigaciju.
Nešto izmedju pravog shut down i hybernate.
Kod mene je to pravilo problem sa modemom za 3G mrežu pošto se često "gubio" iz sistema, odnosno nije bio prepoznat i dešavali su se konflikti. Od kada sam isključio tu opciju to je prestalo.

Sad kad razmislim, verovatna ta stara ploča ne prepoznaje taj novi mod, u stvari možda Win10 i ne pošalje klasičnu komandu za gašenje.
Trebalo bi probati isključiti tu opciju. Ne mogu da se setim na brzinu kako je nazivaju.

Poslednja izmena:
Jedino što još mogu da uradim je da pokušam da apdejtujem BIOS, samo moram prvo videti kako se to radi. Mada se malo plašim da ne zeznem ploču (nemam ups) jer ovako može da radi Win 7 normalno na njoj, (može i Win 10 s' tim da ga posle gašenja windowsa gasim na mrežni prekidač). Taj komp bih onda ostavio meni za radionicu, a onaj drugi koji se slaže sa Win 10 će onda ići sestrinoj deci.

Zbog toga sam tamo stavio više RAM-a, veći HDD i grafičku. Tamo je sad procesor i3 na 3300MHz, 8Gb RAM, 120 GB SSD, 500 GB HDD, Grafička Radeon HD6570 i DVD rezač. To bi valda trebalo da je dovoljno za školu (šesti i prvi razred).

Eventualno, ako neko ko ima osnovce može da mi kaže šta je od programa potrebno da ima takav komp pa da i to sve instaliram? Ja sam za sad instalirao Chrome, Total Commander, 7-zip, FastStone Image Viewer (za pregledanje slika), GOM i VLC plejeri, Adobe Reader DC.

@dukej
To podešavanje se zove "Fast startup" i ume da pravi probleme.
U tekstu na linku koji prilažem je sve lepo objašnjeno, čak su naveli situaciju da se ventilatori i ostalo ne ugase.
Trebalo bi to pokušati isključiti, siguran sam sad da bi se tako problem rešio.
Tekst je na engleskom, ali tu je google translate..

To sam već probao i nema razlike. Kucao sam u gugl "windows 10 ne gasi komp", isprobao sve što sam našao ali bez rezultata.

Poslednja izmena:
Sumnjičav sam da si probao ovo sa fast startup, ne nalazim da je neko na srpskom pisao o tome, malo je poznato. Tvoja volja. Sad kad Win7 radi kako valja, možda nema ni smisla.

Po meni bolje ostavi Win7. Za tako neko obično korišćenje gde nije naročito važna bezbednost poput online bankinga-a i sl. ili nešto specifično što zahteva.neku novu karticu i drajvere. Ja još koristin Vistu na desktop računaru najviše zato što imam satelitsku tv karticu za koju su problematični drajveri za novije verzije.

Poslednja izmena:
Kada testirate racunar ako imate klasicni hdd pokrenite hdd sential program.

Posle skinete neki lagani linux distro odnosno linux OS.Napravite butabilno preko rufusa.Ubacite usb sa Os linuxom u comp ponudice vam tray verziju, intstalaciju i dal bes e testiranje memorije ili hardvera ima nisam siguran.

Izaberete test(tray verziju) sisyem se pokrene sa usb malo istestirate hardver zvuk grafiku...

Ako nesto nesljaka obicno ispise sta nece da radi.Ako je potreban drjaver instalirajte ga mada bi trebalo da ima direktno na u Os.

Tako ja radim brzo testiram i nema greske.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Jedino što još mogu da uradim je da pokušam da apdejtujem BIOS, samo moram prvo videti kako se to radi. Mada se malo plašim da ne zeznem ploču (nemam ups) jer ovako može da radi Win 7 normalno na njoj, (može i Win 10 s' tim da ga posle gašenja windowsa gasim na mrežni prekidač). Taj komp bih onda ostavio meni za radionicu, a onaj drugi koji se slaže sa Win 10 će onda ići sestrinoj deci.

Zbog toga sam tamo stavio više RAM-a, veći HDD i grafičku. Tamo je sad procesor i3 na 3300MHz, 8Gb RAM, 120 GB SSD, 500 GB HDD, Grafička Radeon HD6570 i DVD rezač. To bi valda trebalo da je dovoljno za školu (šesti i prvi razred).

Eventualno, ako neko ko ima osnovce može da mi kaže šta je od programa potrebno da ima takav komp pa da i to sve instaliram? Ja sam za sad instalirao Chrome, Total Commander, 7-zip, FastStone Image Viewer (za pregledanje slika), GOM i VLC plejeri, Adobe Reader DC.
Nemoj BIOS da diraš. Možeš da zajebeš matičnu a najverovatnije nećeš rešiti problem.

Jel si probao sve što ovaj indijac radi ovde? Da li si vratio da ti prvi boot bude hd?

Probao sam sve osim drugog načina jer u Device manageru nisam našao Intel(R) management Engine Interface pa da mu proverim drajver.

Ali već sam isprobao sa novim drajverima (kucao sam u google Lenovo ThinkCentre M71e, Windows 10, drivers i našao sajt sa drajverima koji su noviji od drajvera na lenovo sajtu. I sve sam ih pojedinačno instalirao, ali bez rezultata.

U biosu je namešten redosled da je na prvom mestu SSD na kom je OS.

Probao sam sve osim drugog načina jer u Device manageru nisam našao Intel(R) management Engine Interface pa da mu proverim drajver.

Ali već sam isprobao sa novim drajverima (kucao sam u google Lenovo ThinkCentre M71e, Windows 10, drivers i našao sajt sa drajverima koji su noviji od drajvera na lenovo sajtu. I sve sam ih pojedinačno instalirao, ali bez rezultata.

U biosu je namešten redosled da je na prvom mestu SSD na kom je OS.
Jbg. Dukej. K će ga znati šta mu je. :) Ostavi mu sedmicu.

@dusanboss

Najverovatnije će tako i biti. Taj komp ima samo 4GB RAM i integrisanu grafičku, pa će služiti u mojoj radionici da mogu da vidim nešto sa neta kad mi nešto treba oko nečeg što radim. A i ovaj komp sa kog pišem radi na Win 7, i meni je ok.

Kada bi me prekinuo sa budjavaim updejtom usred posla leto bi ko kufer.

A o gremlinima i glupostima ima pun net. To djubre kod mene nece.I sam interfejs je slapacki uradjen.

Nazad
Vrh