Savet oko kompa!

Instaliran Win 10!!!!!!!!!!!! Ja haker! ::sramota::

Al' nemojte se puno radovati, sad treba instalirati programe i tek ću da vas davim! :haha:

Veliko HVALA svima na pomoći!

Stace ti particije kad imas 2 hdd.
Za C:/ stavis ssd a D obican sata hdd.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
C je SSD od 120GB.
A ovaj HDD je 500GB pa sam hteo da ga podelim na dva dela jer komp je namenjen dvoma klincima, pa da svako ima svoju particiju. Mislim, tako sam ja zamislio, možda je to i bez veze...

Stace ti particije kad imas 2 hdd.
Za C:/ stavis ssd a D obican sata hdd.

Čak i da nema ja već godinama nikome na delim na particije. To je imalo smisla dak nije bilo toliko interneta i toliko virusa. Sad sve jedno mora da brišeš sve particiji ako hoćeš da očistiš komp pošteno.
C je SSD od 120GB.
A ovaj HDD je 500GB pa sam hteo da ga podelim na dva dela jer komp je namenjen dvoma klincima, pa da svako ima svoju particiju. Mislim, tako sam ja zamislio, možda je to i bez veze...
OK je i tako mada si mogao da napraviš i dva korisnika.
Ovako, prebacio sam USB na zadnju stranicu kompa i ponovo ušao u Bios. I onda sam na ovoj slici:

video da u donjem delu gde su excluded from boot order umesto USB KEY: sad piše USB KEY(1):Jetflash..... (ime usb fleša). Onda sam taj USB KEY(1): Jet... preveo gore na prvo mesto i tako sam uspeo da startujem instalaciju.
Jel si skonto razlog što ga ranije nije prepoznavao? Ovde ga ne vidi ni na jednoj slici. Kažem ti morao je i na F12 da ga pokaže

Kad ugasim komp preko Shut down, windows se ugasi ali ne i komp. Ostane da mu svetli lampica napajanja na prednjoj maski , rade ventilatori napajanja i kućišta (to vidim spolja). Da bih ugasio potpuno komp moram da držim duže taster za paljenje ili da ga isčupam iz struje. Jel to do windowsa ili do kompa? Gledao sam opcije u biosu ali ne vidim neku vezanu za ovo.

Jel si skonto razlog što ga ranije nije prepoznavao? Ovde ga ne vidi ni na jednoj slici. Kažem ti morao je i na F12 da ga pokaže

Kad je usb flash bio utaknut spreda onda ga komp nije video ni pod USB HDD pod USB KEY, a kad sam ga prebacio na zadnju stranu onda ga je pod USB KEY video. Ja ni ne znam šta je to USB KEY, mislio sam da će se usb flash voditi pod USB HDD. Uglavnom, kad sam video da kad je flash utaknut pozadi da bios vidi po imenu taj flash kao USB KEY, onda sam taj USB KEY stavio na prvo mesto u boot i tako sam uspeo da instaliram windows. Tek tako je i sa F12 mogao da pokaže usb flash, ali je tu kod njega onda nudio dve mogućnosti, sad sam zaboravio baš tačno kako je pisalo, ali jedno je bilo nešto LEGACY a drugo neki UEFI. pošto nisam znao koji sad od ova dva da izaberem, onda nisam birao boot iz F12 već sam pustio da on sam krene pošto sam USB KEY u biosu satvio na prvo mesto u boot sekciji.

Kad ugasim komp preko Shut down, windows se ugasi ali ne i komp. Ostane da mu svetli lampica napajanja na prednjoj maski , rade ventilatori napajanja i kućišta (to vidim spolja). Da bih ugasio potpuno komp moram da držim duže taster za paljenje ili da ga isčupam iz struje. Jel to do windowsa ili do kompa? Gledao sam opcije u biosu ali ne vidim neku vezanu za ovo.
Dok gasi windows jel se pojavi plavi ekran sa shutting down na njemu?

Ako ne (a i ovako) vidi u Control Panel\All Control Panel Items\Power Options\System Settings šta ti je stavljeno u padajućem meniu kod When I press power button?

Ko nema 2 hdd ja obavezno pravim particije.
Na D se cuvaju slike filmovi,muzika programi igre itd (ima ljudi koji to ne cuvaju online)
Ja npr imam svoj "video klub " imam 1TB filmova, bilo bi van svake pameti da drzim na jednoj particiji.

Ko nema 2 hdd ja obavezno pravim particije.
Na D se cuvaju slike filmovi,muzika programi igre itd (ima ljudi koji to ne cuvaju online)
Ja npr imam svoj "video klub " imam 1TB filmova, bilo bi van svake pameti da drzim na jednoj particiji.

Slično i ja radim, SSD koristim za sistem i obradu videa, ostalih 5 TB sam podelio na 4 particije, Arhivu filmova i serija, stripova i knjiga, igrice i video klipovi za kanal na jutjubu...

Dok gasi windows jel se pojavi plavi ekran sa shutting down na njemu?

Ako ne (a i ovako) vidi u Control Panel\All Control Panel Items\Power Options\System Settings šta ti je stavljeno u padajućem meniu kod When I press power button?

Kad gasim pojavi se plavi ekran sa shutting down na njemu.

U padajućem meniju je izabrano shut down.

Da dopunim, probao sam da nađem sve opcije za Power u Windowsu i nisam uspeo ništa da uradim. Kad kliknem na shut down pojavi se na kratko plavi ekran sa porukom shutting down i monitor ubrzo pokaže da više nema signala na ulazu a ubrzo i ta poruka nestane sa njega. Ali na kompu ostanu upaljeni ventilatori i lampica od napajanja (nisam ga otvarao da vidim da li vrti i procesorski ventilator). Da bih potpuno ugasio komp moram ili izvući utikač iz struje ili duže držati power taster pritisnut (inače to je jedini taster na kompu, nema tastera za reset) kada se ugasi i lampica i stanu ventilatori.
Ponovno paljenje ide sa kratkim pritiskom na power taster kad počnu ventilatori da rade i upali se power lampica i lampica hard diska počne da svetluca (trepće) kako radi hard disk. Na monitoru se pojavi slika sa logom ThinkCentre Lenovo (komp je Lenovo i matična ploča je takođe Lenovo), tj ona slika koja se pojavljuje pre podizanja Windowsa. Potom na ekranu nestane sve i on potpuno potamni, ali ne bude potpuno crn kao kad je ugašen već blago sivkast, praktično samo vidiš da je upaljen ali nema nikakve slike. Tek kad monitor na taster ugasim i potom upalim pojavi se slika windowsa koji se u međuvremenu podigao. I dalje sve radi normalno do narednog gašenja kad se sve isto pojavljuje.
Probao sam ponovo da instaliram Windows, ali bez uspeha, sve se isto dešava.

E sad mene zanima kako da utvrdim da li je to do Windowsa ili do kompa? Komp je polovan, tj ploča i procesor su iz 2011. i pokušao sam da nađem update za BIOS (na stranu sad što ni ne znam kako se ažurira BIOS) ali sam nalazio samo verziju iz 2012. za XP, Vistu i WIN7. Da li je ovo isuviše star komp za Win 10 (ali sve radi normalno na kompu osim tog gašenja), ima li neke veze što je integrisana grafička sa ovim što neće odmah da upali monitor, da li bi vredelo da u komp ubacim neku normalnu grafičku (imam jednu kakva je i u mom kompu viška) pa da vidim da li će sa njom gasiti komp? I da li je potrebno da tražim drajvere za ploču pa da probam njih da instaliram, ne znam ni kako se instaliraju...

Komp je ovaj:

Kolege imam pitanje? Trazim neki novi lap top u cenovnom rangu 500$- 700$ koji bi uzeo u USA, i doneo ga ovamo. Sta je trenutno kod nas best buy po vama u toj cenovnoj klasi. Lap top nebi koristio za igrice i zabavu vec da kazem kancelarijski rad, office exel, internet ,. Izasao sam iz desavanja od kada sam se ozenio dobio decu a ima tome vec skoro deset godina. Tako da mi se stara toshiba satelit vec vidim zamorila, i trazim joj zamenu, ali sam skroz vam informacija sta je sada neka dobra konfiguracija. Na sta obratiti paznju, velicina ekrana, memorija, graficka? Hvala

Sent from my S60 using Tapatalk

@dukej

Verovatno da je problem sa bios-om na matičnoj koji nije kompatibilan sa instrukcijama koje daje Win10.
Ploča je verovatno starija od verzije wondows-a..

Nekad sam imao takvu situaciju jjoš sa WindowsMe.
Ploča je bila starija i nikad nije htela dase ugasi do kraja.
Gasio sam ga na prekidač već kad se sam windows ugasi, i radio je godinama..

Moguće, komp i ploča su iz 2011. i u kompu je bio Windows 7, ima nalepnica na njemu. Probaću da instaliram na njega Windows 7 pa da vidim da li tako radi. Problem mi je što komp treba da koriste sestrini osnovci, a oni u školi rade na Win10.

Je l' ima negde da se kupe šrafići kojima se fiksira hard disk u kompu? Ne pašu ni oni za pleh od kućišta, ni oni sa sitnim navojem kojima se fiksiraju CD i DVD uređaji...

Po radnjama za pc prodaju.Sigurno imas po kuci neki mozda i garazi koji pasu.

Mozda mikroprinc, oni imaju svasta.

Kad već niko nema problema sa kompom da onda nastavim ja... :haha:

Mala rekapitulacija onog problema sa ne gašenjem kompa kad se Windows 10 ugasi:

Da podsetim, kupio sam povoljno dva ista starija nekompletna kompa (Lenovo ThinkCentre - kućište, napajanje, matična sa integrisanom grafikom, procesor, DVD), a RAM, HDD i SSD sam posebno dokupio. Iako su vizuleno identični (i spolja i iznutra), po nalepnicama vidim da se modeli ipak razlikuju - jedan je M71e proizveden 2011., a drugi je M72e prizveden 2012.

Na prvi sam instalirao Windows 10, sve radi kako treba, osim gašenja - posle Shut Down windows se ugasi ali komp ne (radi napajanje, ventilatori, led), opisao sam šta se dešava u pređašnjim postovima. Od zadnjeg pisanja sam pokušao sa instaliranjem najsvežijih drajvera za Win 10, ali bez rezultata.

Onda sam sve to isto uradio i na drugom kompu (onom iz 2012), i tu sve radi kako treba. Znači da Win 10 može da radi na toj konfiguraciji, i da je problem ili u neispravnosti hardvera prvog kompa, ili je nešto oko BIOS-a jer vidim da se oznake BIOS-a (i datumi) razlikuju .

E sad prvo pitanje je oko one dugmaste baterije u kompu, da li možda ona može da pravi problem (mada koliko vidim BIOS sačuva podešavanja), tj. koliki je njen životni vek? Ovo pitam jer je problem kod starijeg kompa pa računam pre će izdati starija baterija nego novija. Nisam je vadio da izmerim napon jer ne znam mogu li nešto da zabrljam, al' verovatno ima neka procedura kad mora da se zameni baterija.

Drugo pitanje je kako se radi update BIOS-a?

Ako ni taj update BIOS-a ne pomogne, ostaje samo da ugradim neki produžni kabel sa prekidačem na sebi, pa da posle gašenja windowsa jednostavno isključim 220V...

Update biosa nema potrebe da radis.Neces dobiti nista posebno oogotovo na tim starijim racunarima.

Niti ti preporucuje posto si zelen tu da ne ubijes plocu.Rade se preko neta iz biosa ili sa fleske.

To sto nece da se gasi komp je do podesavanja u win ili u biosu nema trece.

Bateriju sa maticne nema potrebe da vadis to se vadi jako retko kada hoces da resetujes bios ili kada se updejtuje a nestane struje pa zaglavi.Onada se valjda skida baterija i prebacuje jumper.Davno sam to radio mozda i nisam upravu.Zaboravi se.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Bios baterija ti sluzi samo da daje struju memoriji biosa gde se sacuvaju parametri tipa vreme, boot redosled i ostalo. Nije komplikovano zameniti je a moze da se desi i da leziste daje slab kontakt (uglavnom spoljni okvir).
Sto se tice gasenja, mislim da je tu problem sa plocom jer ne daje impuls da ugasi napajanje. Bios mozes i izmestanjem džampera da resetuješ

Bios je aktivan tih mozda 2min. Dok se upali racunar, proveri da su sve komponente ispravne i da moze da startuje normalno. On radi sve do onog "beep" (ako je ukljucen), iza toga je POST koji ucitava boot redosled koji mu je BIOS ucitao a kad ucita to sto treba, naravno ide OS. Tako da, bios mozes da odradis azuriranje iliti flešovanje kad je učitan OS sa raznim alatima koje imas na sajtu proizvodjaca. Ako ga pogresis, mozes da cigliras plocu i zato otvori kuciste, dobro pogledaj model koji je i koja je revizija ploce. Ponekad imas vise revizija istog modela i uslovno su kompatibilne.

Davno bese proslo vreme mojih igranja sa tim al mi jos ostalo u glavi nesto :)

Kolege imam pitanje? Trazim neki novi lap top u cenovnom rangu 500$- 700$ koji bi uzeo u USA, i doneo ga ovamo. Sta je trenutno kod nas best buy po vama u toj cenovnoj klasi. Lap top nebi koristio za igrice i zabavu vec da kazem kancelarijski rad, office exel, internet ,. Izasao sam iz desavanja od kada sam se ozenio dobio decu a ima tome vec skoro deset godina. Tako da mi se stara toshiba satelit vec vidim zamorila, i trazim joj zamenu, ali sam skroz vam informacija sta je sada neka dobra konfiguracija. Na sta obratiti paznju, velicina ekrana, memorija, graficka? Hvala

Sent from my S60 using Tapatalk
Zavisi sta radis u smatras u office rad.Da li je video obrada i graficki dizanj.Tu mora dobra grafika.

Ako nije to potrebno pucaj na neki lenovo thinkpad sa sto vecim ssd sto vise memorije.Ips ekran, velicina ekrana to zavisi od tebe.
Cpu dal ces amd ili intel to je na tebi da odlucis.
Samo nemoj uzimati stedljive verzije sa prefikosm U.Informisi se amlo oko cpu ja nikada nisam ni pratio laptop racunare nisu mi zgodini za koricenje nikako.

Imas i na amazonu ocene posto tamo uzimas.
amazon

Kad već niko nema problema sa kompom da onda nastavim ja... :haha:

Mala rekapitulacija onog problema sa ne gašenjem kompa kad se Windows 10 ugasi:

Da podsetim, kupio sam povoljno dva ista starija nekompletna kompa (Lenovo ThinkCentre - kućište, napajanje, matična sa integrisanom grafikom, procesor, DVD), a RAM, HDD i SSD sam posebno dokupio. Iako su vizuleno identični (i spolja i iznutra), po nalepnicama vidim da se modeli ipak razlikuju - jedan je M71e proizveden 2011., a drugi je M72e prizveden 2012.

Na prvi sam instalirao Windows 10, sve radi kako treba, osim gašenja - posle Shut Down windows se ugasi ali komp ne (radi napajanje, ventilatori, led), opisao sam šta se dešava u pređašnjim postovima. Od zadnjeg pisanja sam pokušao sa instaliranjem najsvežijih drajvera za Win 10, ali bez rezultata.

Onda sam sve to isto uradio i na drugom kompu (onom iz 2012), i tu sve radi kako treba. Znači da Win 10 može da radi na toj konfiguraciji, i da je problem ili u neispravnosti hardvera prvog kompa, ili je nešto oko BIOS-a jer vidim da se oznake BIOS-a (i datumi) razlikuju .

E sad prvo pitanje je oko one dugmaste baterije u kompu, da li možda ona može da pravi problem (mada koliko vidim BIOS sačuva podešavanja), tj. koliki je njen životni vek? Ovo pitam jer je problem kod starijeg kompa pa računam pre će izdati starija baterija nego novija. Nisam je vadio da izmerim napon jer ne znam mogu li nešto da zabrljam, al' verovatno ima neka procedura kad mora da se zameni baterija.

Drugo pitanje je kako se radi update BIOS-a?

Ako ni taj update BIOS-a ne pomogne, ostaje samo da ugradim neki produžni kabel sa prekidačem na sebi, pa da posle gašenja windowsa jednostavno isključim 220V...
Nije windows, nije bios. Ko što kaže neško matična ili možda napajanje. Probaj da staviš napajanje sa drugog kompa pa vidi šta se dešava. Ako je je problem i dalje tu onda je do matične. To je verovatno uzruk i ovog drugog problema sa slikom.

Nazad
Vrh