Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
C je SSD od 120GB.Stace ti particije kad imas 2 hdd.
Za C:/ stavis ssd a D obican sata hdd.
Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
Čak i da nema ja već godinama nikome na delim na particije. To je imalo smisla dak nije bilo toliko interneta i toliko virusa. Sad sve jedno mora da brišeš sve particiji ako hoćeš da očistiš komp pošteno.Stace ti particije kad imas 2 hdd.
Za C:/ stavis ssd a D obican sata hdd.
OK je i tako mada si mogao da napraviš i dva korisnika.C je SSD od 120GB.
A ovaj HDD je 500GB pa sam hteo da ga podelim na dva dela jer komp je namenjen dvoma klincima, pa da svako ima svoju particiju. Mislim, tako sam ja zamislio, možda je to i bez veze...
Jel si skonto razlog što ga ranije nije prepoznavao? Ovde ga ne vidi ni na jednoj slici. Kažem ti morao je i na F12 da ga pokažeOvako, prebacio sam USB na zadnju stranicu kompa i ponovo ušao u Bios. I onda sam na ovoj slici:
video da u donjem delu gde su excluded from boot order umesto USB KEY: sad piše USB KEY(1):Jetflash..... (ime usb fleša). Onda sam taj USB KEY(1): Jet... preveo gore na prvo mesto i tako sam uspeo da startujem instalaciju.
Jel si skonto razlog što ga ranije nije prepoznavao? Ovde ga ne vidi ni na jednoj slici. Kažem ti morao je i na F12 da ga pokaže
Dok gasi windows jel se pojavi plavi ekran sa shutting down na njemu?Kad ugasim komp preko Shut down, windows se ugasi ali ne i komp. Ostane da mu svetli lampica napajanja na prednjoj maski , rade ventilatori napajanja i kućišta (to vidim spolja). Da bih ugasio potpuno komp moram da držim duže taster za paljenje ili da ga isčupam iz struje. Jel to do windowsa ili do kompa? Gledao sam opcije u biosu ali ne vidim neku vezanu za ovo.
Slično i ja radim, SSD koristim za sistem i obradu videa, ostalih 5 TB sam podelio na 4 particije, Arhivu filmova i serija, stripova i knjiga, igrice i video klipovi za kanal na jutjubu...Ko nema 2 hdd ja obavezno pravim particije.
Na D se cuvaju slike filmovi,muzika programi igre itd (ima ljudi koji to ne cuvaju online)
Ja npr imam svoj "video klub " imam 1TB filmova, bilo bi van svake pameti da drzim na jednoj particiji.
Dok gasi windows jel se pojavi plavi ekran sa shutting down na njemu?
Ako ne (a i ovako) vidi u Control Panel\All Control Panel Items\Power Options\System Settings šta ti je stavljeno u padajućem meniu kod When I press power button?
Da dopunim, probao sam da nađem sve opcije za Power u Windowsu i nisam uspeo ništa da uradim. Kad kliknem na shut down pojavi se na kratko plavi ekran sa porukom shutting down i monitor ubrzo pokaže da više nema signala na ulazu a ubrzo i ta poruka nestane sa njega. Ali na kompu ostanu upaljeni ventilatori i lampica od napajanja (nisam ga otvarao da vidim da li vrti i procesorski ventilator). Da bih potpuno ugasio komp moram ili izvući utikač iz struje ili duže držati power taster pritisnut (inače to je jedini taster na kompu, nema tastera za reset) kada se ugasi i lampica i stanu ventilatori.Kad ugasim komp preko Shut down, windows se ugasi ali ne i komp. Ostane da mu svetli lampica napajanja na prednjoj maski , rade ventilatori napajanja i kućišta (to vidim spolja). Da bih ugasio potpuno komp moram da držim duže taster za paljenje ili da ga isčupam iz struje. Jel to do windowsa ili do kompa? Gledao sam opcije u biosu ali ne vidim neku vezanu za ovo.
Zavisi sta radis u smatras u office rad.Da li je video obrada i graficki dizanj.Tu mora dobra grafika.Kolege imam pitanje? Trazim neki novi lap top u cenovnom rangu 500$- 700$ koji bi uzeo u USA, i doneo ga ovamo. Sta je trenutno kod nas best buy po vama u toj cenovnoj klasi. Lap top nebi koristio za igrice i zabavu vec da kazem kancelarijski rad, office exel, internet ,. Izasao sam iz desavanja od kada sam se ozenio dobio decu a ima tome vec skoro deset godina. Tako da mi se stara toshiba satelit vec vidim zamorila, i trazim joj zamenu, ali sam skroz vam informacija sta je sada neka dobra konfiguracija. Na sta obratiti paznju, velicina ekrana, memorija, graficka? Hvala
Sent from my S60 using Tapatalk
Nije windows, nije bios. Ko što kaže neško matična ili možda napajanje. Probaj da staviš napajanje sa drugog kompa pa vidi šta se dešava. Ako je je problem i dalje tu onda je do matične. To je verovatno uzruk i ovog drugog problema sa slikom.Kad već niko nema problema sa kompom da onda nastavim ja...
Mala rekapitulacija onog problema sa ne gašenjem kompa kad se Windows 10 ugasi:
Da podsetim, kupio sam povoljno dva ista starija nekompletna kompa (Lenovo ThinkCentre - kućište, napajanje, matična sa integrisanom grafikom, procesor, DVD), a RAM, HDD i SSD sam posebno dokupio. Iako su vizuleno identični (i spolja i iznutra), po nalepnicama vidim da se modeli ipak razlikuju - jedan je M71e proizveden 2011., a drugi je M72e prizveden 2012.
Na prvi sam instalirao Windows 10, sve radi kako treba, osim gašenja - posle Shut Down windows se ugasi ali komp ne (radi napajanje, ventilatori, led), opisao sam šta se dešava u pređašnjim postovima. Od zadnjeg pisanja sam pokušao sa instaliranjem najsvežijih drajvera za Win 10, ali bez rezultata.
Onda sam sve to isto uradio i na drugom kompu (onom iz 2012), i tu sve radi kako treba. Znači da Win 10 može da radi na toj konfiguraciji, i da je problem ili u neispravnosti hardvera prvog kompa, ili je nešto oko BIOS-a jer vidim da se oznake BIOS-a (i datumi) razlikuju .
E sad prvo pitanje je oko one dugmaste baterije u kompu, da li možda ona može da pravi problem (mada koliko vidim BIOS sačuva podešavanja), tj. koliki je njen životni vek? Ovo pitam jer je problem kod starijeg kompa pa računam pre će izdati starija baterija nego novija. Nisam je vadio da izmerim napon jer ne znam mogu li nešto da zabrljam, al' verovatno ima neka procedura kad mora da se zameni baterija.
Drugo pitanje je kako se radi update BIOS-a?
Ako ni taj update BIOS-a ne pomogne, ostaje samo da ugradim neki produžni kabel sa prekidačem na sebi, pa da posle gašenja windowsa jednostavno isključim 220V...