Savet oko kompa!

Moj rodjak je uzeo ono hp-ovo usko kuciste sto je namjenjeno da ide ispod monitora i stavioga u komodu ispod TV, a kuciste posto je brendirano pa se ne cuje upste. Kad sam koristio TV Box kao kompjuter povezem bezicnu tastaturu i mis a u krilo stavim ivericu pa mi to bude ko radni sto i tako se zavalim u fotelju i budem na netu, ali opet nije isto kao kad si na pc.

Ja sam sebi radije sastavio sam mini ITX PC, jer kome god da sam išao instalirat te smart TV nijedan mi se nije previše dopao, jer imaš to što imaš nikakv upgrade ili popravak. Uzeo sam ovu matičnu

I ovo kučište, ostale dijelove tj. ispravljač , ITX napajanje, M2 SSD i ram samo imao od prethodnog PC-a

Kako nema ventilatora totalno je nečujno.

Poslednja izmena od urednika:
Нешто као епилог: онај "андроид бокс" кога сам поменуо, TOX1 је, после пет дана од наручивања, овог јутра дошао до Европе, тачније до истанбулског региона Башакшехир. Ја сам до сада прелопатао стотинак страна теме о тим боксовима на "Бенчмарковом" форуму, сазнао нешто корисно, сазнао нешто о нечему о чему немам представе шта је, нити чему служи (то ми је долазило као олакшање у односу на фрустрацију због јалове претраге нечега за колезу са форума), ал' ено на "Јутјубу", поред свега осталог шта раде са њим, само што не покушавају да скувају еспресо уз помоћ тог ТОХ1, па ћу се ваљда снаћи са тим дивајсом, кад ми допадне шака.

...А и сетио сам се да у једној фиоци имам "Асусов" нет-бук цркнуте батерије са VGA конектором, какав постоји и на ТВ-у, па... ;)

Апдејт!

Ово моје андроид кутијче прозвиждало кроз царину без задржавања и ево јутрос га покупих из поште.

Само мало да погледам "наводило за упорабо", па да га прикључујем у струју....

@Zorge Kakvi su utisci sa boxom?

Ja sam sa mojim android boxom imao problema. Prvo da kažem da sam ga kupio polovnog, podešenog i sa instaliranim aplikacijama, i sve je radilo ok. Međutim, natera me đavo da uđem u podešavanja da pokušam da povećam slova. (Poznato već? :haha:) Pronađem tu opciju, povećam font size, i hajd' da se vratim na početni ekran kad ono zacrni ekran i izbaci poruku da se media launcher stalno zaustavlja. Šta god mu radio ne sklanja tu poruku. Ugasim ga i potom ponovo upalim - opet isto. Otkačim ga od napajanja, posle ponovnog priključenja ništa se nije promenilo, opet ista poruka stoji. Ajd' guglaj i nađem kako ide hard reset (fora sa čačkalicom), odradim to i box se startuje uspešno. Naravno, prvo podesim gugl nalog, i odmah potom opet odem u podešavanja da podesim jezik, vreme i pogađate šta - veličinu slova. :) Podesim sve kako hoću, ajd' opet nazad na početni ekran, kad ono opet isti problem kao i pre reseta uređaja. Crn ekran sa istom porukom - launcher se stalno zaustavlja. Ne pomaže bilo šta da uradim, ali sad mi je već bilo lakše jer sam znao da mogu ponovo uraditi hard reset. Odradim taj reset, opet podešavanja i opet isto. Celu sesiju sam ponovio par puta dok nisam skužio da probam da ne menjam font size. I čim tu nisam ništa dirao box je proradio normalno.

Međutim, time nisu nestali problemi. Pokrenem njegove fabrički instalirane aplikacije, tačnije YouTube, radi ali ne reaguje na levi taster bežičnog miša, na desni reaguje normalno. Levi taster u svim ostalim aplikacijama radi normalno ali u YT neće. A bez njega mi je gotovo nemoguće koristiti YT, može samo sa običnim daljinskim, ali to je za moj pojam praktično neupotrebljivo.

Postoji još jedan problem, ne mogu ništa da instaliram preko google play prodavnice. U pretragu upišem koju aplikaciju tražim (npr. player), on mi izbaci predloge, ja izaberem aplikaciju, kliknem na instaliranje, on krene da skine aplikaciju i onda stane i izbaci poruku da nije moguće preuzeti aplikaciju. I tako sa svakom aplikacijom, tj. ništa ne mogu da instaliram na box.

Ima li neko pojma o čemu se radi?

@dukej

Postoje android uredjaji koji nisu "legalni", odnosno za koje proizvodjač nije platio Android licencu, Google Play to prepoznaje, pa iz tog razloga ne dozvoljava instalaciju. Moguće na žalost da je to razlog.
To je čest slučaj kod jeftinih kineskih android sprava.
Moguće i da je verzija androida jako stara, pa da konkretna aplikacija ne može da radi na njoj.
Moguće je pronaći instalacioni fajl .apk neke željene aplikacije nezvisno od Google Play-a negde drugde na internetu, ali treba biti obazriv da se skine sa pouzdanog sajta, odnosno da čovek zna šta traži i šta instalira. Za takvu instalaciju je potrebno promeniti u android podešavanjima i dozvoliti innstalaciju sa nepoznate lokacije.

Android box je X96 Air, on je relativno nov uređaj sa Andrid 9. Dok nisam morao da uradim hard reset mogao sam normalno da instaliram aplikacije sa google play-a. Box sam kupio od polovan (valda je prethodni gazda prešao na bolji) i bio je sa instaliranim aplikacijama od prethodnog vlasnika. Ja sam samo ubacio moj google nalog i normalno ga koristio, a sa gp sam instalirao neki plejer na koji sam navikao a nije bio na boxu. Tako da mislim da nije to u pitanju.

Mani playstore, instaliraj aptoide i vozi misko.
Nadji ga preko browsera, skini i instaliraj, jako slicno kao playstore samo nema zabrana i tih gluposti.

Ja to radim drugacije, skinem sa torrenta pack licenciranih i aktiviranih aplikacija 10gb, preberem sta mi treba,sacuvam apk fajlove ostalo pobrisem.

Ko izmisli torrent svaka mu dala

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Poslednja izmena:
Daner, kad meni nešto objašnjavaš oko kompa i drugih IT spravica, uzmi u obzir da je to za mene špansko selo i da meni treba opširnije i detaljnije objašnjenje. :) ::sramota::

Za početak, taj aptoide - nađem ga preko kompa, skinem i snimim na usb, onda usb u box i onda instalacija u box?

Ok, naći ću taj aptoide, ali zašto playstore ne radi? Pre je radio a sad posle hard reseta neće - znači da sam ili nešto propustio prilikom podešavanja ili sam nešto pogrešno podesio?

Mozes preko browsera od android stb-a skinuti, ali ako ti je lakse sa racunarom mozes i tako, snimiti na usb pa sa usb-a instalirati .

Znam da su neke aplikacije bili blokirali za odredjene drzave , e sad mozda si imao predinstaliran vpn kad si kupio stb da sakrije tvoju lokaciju(prijavi da si iz neke druge drzave) a sad kad si resetovao ostao bez toga.Ne znam

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Zorge Kakvi su utisci sa boxom?
За сада - скромни, у смислу, мало сам га користио. Ономад сам га само укључио, видео да ради, кљуцао по даљинском који је дошао са боксом и то је то. Ево тек јуче су ми испоручени наручена бежична тастатурица намењена тим боксовима, миш, 30 метара мрежног кабла и још какве ситнице приде. Довукао сам кабл од ПОЕ до бокса, са спрата до приземља кроз читаву кућу, позабадао оне УСБ пријемнике тастатуре и миша у бокс и укључио га. Све је прорадило из прве, па сам испробао неке основне функције и извршио нека подешавања.

До сада никада нисам имао додир са "Андроидом" (не шалим се), па ми излећу питање за питањем: "Ди је овде десктоп и таскбар, кој' је андрак лончер, какве вражије картице, како се минимизује овај.... "прозор", какви су бре ово пиктограми, посерем вам се на "Хром" (никад га вол'о нисам), је л' ово за коришћење "Јутјуба" за особе за посебним потребама, какво је ово нервозно скроловање?".

Зезао сам се са тим по' сата-сат, па задовољан јер ми се чини да сам у читавом том систему само ја слаба карика, све поискључив'о и смот'о кабл, док не дође лепше време да се пентрам по тавану и провлачим каблове тамо-амо, нађем згодно место за свич и направим да изгледа уредно.

@dukej

Nisi naveo da je pre hard reset-a bila moguća instalacija aplikacija pa sam otišao u pogrešnom smeru..

Glupa pitanja, ali se često nešto zaboravi..
Da li si nakon reseta sve pravilno podesio.
Sat, datum, pristup internetu, Google nalog..?
Da li je Srbija izabrana kao zemlja?

Možda je potrebno ažurirati sam Google Play?

Pristup netu je preko lan kabla. Net radi jer na YT mogu da gledam klipove. Pokušao sam da se konektujem i preko WiFi-ja ali u podešavanjima pokazuje da nije povezan na WiFi. Ali box "vidi" moj modem (ruter - kako se već to zove) jer pokazuje sve mreže iz okoline, a moj modem je na prvom mestu (valda zbog najjačeg signala). Klikn'o sam na na polje gde je upisan taj moj modem, tad mi ponudi da se povežem sa mrežom, pristanem i tad mi traži lozinku modema. Ubacim i lozinku (sa tom lozinkom sam konektovao telefon i na njemu funkcioniše WiFi znači na modemu radi WiFi), box ubeleži da je sačuvana lozinka ali i dalje stoji da nije povezan na WiFi mrežu. E sad, možda je to zbog toga što sam već povezan sa istim tim modemom i preko lan kabla. Nisam probao da li bi se prikačio na WiFi ukoliko bih otkačio lan kabel, zapravo to mi nije ni bitno jer svakako imam net preko lan kabla a ovo sam sve napisao ako možda može da pomogne da se vidi gde je problem.

Što se tiče podešavanja sat i datum su dobro podešeni, kod jezika sam izabrao:
1) Srpski (ćirilica, Srbija)
2) Engleski (USA)
3) Ruski (Rusija)
4) Srpski (latinica, Srbija)

Izabrao sam ta 4 jezika zbog promene tastarure kad idem na pretragu u YT.

Što se tiče izbora zemlje, ne mogu sad da nađem gde se to podešava, ali mislim da sam podesio kod prvog ekrana nakon reseta da je zemlja Srbija, svakako mi je u setings sve na srpskom i na ćirilici. E sad ne znam da li to ima veze sa izborom jezika, ovo prethodno što sam napisao.

Što se tiče gugl naloga, tu sam samo uneo mail i lozinku, drugo ništa nisam podešavao. Nakon ubacivanja maila i lozinke, stigao mi je mail od gugla da konstatuje da se neko pod mojim imenom prijavio sa boxa i pita da li sam to ja. Potvrdio sam da sam ja. Valda je to dovoljno oko naloga. I inače (na telefonu možda samo čuvanje imenika) ništa dodatno ne koristim od gugl naloga.

@dukej

Ne znam šta da kažem, deluje da je sve kako treba.
Treba proveriti možda da li je na tvom Google nalogu Box upisan medju uredjaje.
Da li imaš dovoljno slobodne memorije na Box-u?
Google i Android imaju ponekad nerazjašnjenih misterija.
Meni na starijem telefonu koji sve ostalo inače odlično funkcioniše, neće da radi pretraga na Google Play. Sve sam pokušavao, prijavljivao problem i neće. Samo ispiše no result. Moram da željenu aplikaciju nadjem preko redovne Google pretrage, zapravo link ka Google Play stranici, i onda odatle mogu da instaliram.
Ima tu mnogo propusta i bagova.
Moguće kada se resetovao uredjaj da je izbrisao nešto što je proizvodjač instalirao.
Verzije Google Play i Google services aplikacija moraju biti ažurne.
Nedostatak memorije je čest problem kod instalacije.
Treba obrisati keš memoriju ako je velika.
Da ni je slučajno zbog reseta uredjaj napravio neku rezevnu kopiju i tim popunio memoriju?

Instalirao sam Aptoide na Danerov predlog i preko njega skinuo YouTube iako postoji i fabrički instaliran. I taj drugi yt skinut preko aptoida izgleda drugačije nego onaj fabrički, izgleda isto kao i na telefonima i bolji je od fabričkog - mogu da vidim i kanal autora klipa, i komentare, i vraćanjem jedan korak u nazad to stvarno bude jedan korak u nazad dok kod fabričkog me vrati više koraka u nazad... I što je najvažnije ovoj drugi YouTub prihvata komande sa bežičnog miša! Nisam znao da jedna aplikacija može imati potpuno drugačije interfejse i ponašanje.

Skinuo sam i player drugačiji od fabrički instaliranog i što se mene tiče više mi i ne treba ništa drugo, tj. google play mi sad ni ne treba pa mi više nije bitno što ne radi.

Što se tiče memorije, box je verzija sa 32Gb, i nemam ništa od podataka da mi zauzima memoriju, osim instalacija par aplikacija. Juče kad sam se zezao sa ovim aptoide video sam da ima 26GB slobodne memorije, tako da mislim da tu nije problem. Možda probam ponovo hard reset pa u toku tog reseta uradim i brisanje kompletnog keša i podataka.

U svakom slučaju, bitno mi je da sada YT dobro radi, a to mi je 99% korišćenja boxa.

Izgleda da je Daner prof.dr.mr. sci za ova elektronska sokoćala(i balirke).:cool:
Kada budem nabavljao ovu zajebanciju, neću se ni truditi, samo ću čoveka zamoliti da mi napiše šta treba i radim to..

Meni se vanced nedopada.

Nemojte brisati kes memoriju ako ne kuburite sa prostorom.To je velika greska.

Jedino ako zabaguje neka aplikacija.

Nazad
Vrh