Savet oko kompa!

Bolje je kada instalira sistem da lepo ceo hdd formatira i napravi particije kako mu odgovaraju.

Pa zavisi sta hoce, ako dodaje jos jedan hdd na komp stace mu particije , ako instaliras win na njega onda ti je usput formatiranje i pravljenje particija.
Ako hoces samo da obrises idi na start/run
kucaj diskmgmt.msc otvorice ti disk menagment, i tu radi sta ti je volja sa diskom.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Taj disk će biti u drugom kompu koji polako sklapam. Windows će biti na SSD (nisam ga još poručio), a ovaj HDD će biti za sve ostalo. HDD nije velik, 320 GB, pa sam mislio da mu ne treba dve particije.

Nisam nikad instalirao Win 10, da li se iz njegove instalacije može formatirati HDD na koji se ne instalira sistem?

I još nešto oko te instalacije Windowsa - tu se apsolutno ništa ne razumem - kad sam instalirao Win XP trebalo je naći neku piratsku verizju, Win 7 sam samo jednom instalirao i tu je bila neka instalacija koja je u sebi imala neku aktivaciju (ili tako nešto) tj. neko je već to ugradio u instalaciju da kad mikrosoft proverava da misli da je legalna verzija (ili tako nešto :) kažem da blage veze nemam o tome), kako sad stoje stvari sa Win 10? Ima te li neku preporuku odakle da skinem neku takvu prilagođenu verziju?

Bolje je drzati samo ssd zakacen kada instaliras windows, posle samo zakacis hdd.Ako hoces da lepo formatiras hdd pokreni instalaciju na njega do tacke kada se bira particija tu imas opciju da izbrises i formatiras hdd.To odradis i tu prekines instlaciju jer neces sistem na hdd, posle ga samo zakacis.

Ovde imas programcic za skidanje cistih verzija ISO oprativnih sistema.Skini na komp instaliraj rufus ubaci da bude butabilan iso smestis to lepo na usb neki.

Proramcic za ISO fajlove OS...

Ових пар дана за нама покушао сам да сазнам нешто о "андроид боксовима" за ТВ, јер сам, наручујући овај нови за дневну собу, намерно бирао онај који није "смарт", јер и на летимичан поглед видим да то "смарт" које инкорпорирају у буџетне телевизоре, баш у заостатку у односу и на најјефтинији засебни "андроид бокс".

Елем, лопатам по Нету, гледам којекакве тестове тих кутијица, приказе, бенчмарке, поређења, туторијале и.... ништа не капирам! Ама ништа! Пиииип оног ко је смислио тај "Андроид"! 'Ебо их зелени робот! Живот дајем за неку непретенциозну кутијицу (исте такве непретенциозне цене) за прикључење на ТВ, ал' да функционише к'о РС, било са пенџерима, било са пингвинима! 'Ало Кинези, дајте нешто такво, да прикопчам и користим к'о човек!

Преко интернета или иде преко антене? Ни мени није јасно.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Те кутијице? Па поента је да их накачиш на Нет, било на жицу, било на антену. Има ту код њих, рекао бих најпопуларнији, тај мултимедијални део, са филмовима и серијама, до којих долазиш на више начина, али мене је заинтересовао онај део употребе тих кутијица са веб-браузингом и са мало "јутјуба". Ето сад, сав тако забуњен, тражим дивајс који би ми радио то што помињем.

Нажалост, и ове године нема ништа од неке новије телефонске централе у селу. Тако да доћи до неког брзог интернета немогуће. Постоје наравно провајдери бежичног интернета али је ограничен протоком. Узели највеће пакете који су били достуни и дошли у ситуацију још узимају мобилни интернет због брзине.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Те кутијице? Па поента је да их накачиш на Нет, било на жицу, било на антену. Има ту код њих, рекао бих најпопуларнији, тај мултимедијални део, са филмовима и серијама, до којих долазиш на више начина, али мене је заинтересовао онај део употребе тих кутијица са веб-браузингом и са мало "јутјуба". Ето сад, сав тако забуњен, тражим дивајс који би ми радио то што помињем.
Tebi onda treba mini PC, nesto na ovom fazonu

Mini PC

Naravno cene dosta variraju u zavisnosti od "konfiguracije".

S922X

Ja kupih nedavno box X96 Air 4/32. On ima S 905X3 procesor, uređaji sa S922x su skuplji i to dosta. Pre ovog boxa sam imao neki sa S905 koji je crkao letos posle udara groma u neposrednoj blizini.

Na boxu koristim najviše YouTube aplikaciju i manje Kodi, retko još pogledam neki film sa fleške preko plejera na boxu. Box koristim za gledanje isključivo iz horizntale, tj. kad ležećki gledam tv. Znači uglavnom pred spavanje, dok preko dana za iste namene koristim isključivo komp. Ne može da se meri box sa kompom.

Box po meni ima smisla samo za gledanje tv kanala serija i filmova, a za kompjuterske namene je bolje koristiti komp. YouTube je ok na boxu ako znaš šta hoćeš, ali ako tražiš nešto, pa ti onda trebaju i komentari i kanali i predlozi onda je to sve preglednije i dostupnije i lakše na kompu. Brauzing takođe...

S922x je skuplji od tog tvog ali i 2x jaci, i ima neuporedivo bolju graficku.

Bio sam nalazio boxove sa s922x oko 10k dinara.

E sad ne bih se ciganio za 20-30e razlike nema sanse za duplo jaci uredjaj ali to je samo moje razmisljanje.

Ja sam ih se bar do sad namenjao , i nafleshovao razlicitih firmware-a.

Sad imam 4k smart tv pa nemam vise potrebu jer mi aplikacije na tv-u zavrsavaju i youtube,iptv itd.

Uglavnom koristio za iptv android box, sad ga deca cakaju.Imam svoj video klub , podigao server pa deca gledaju crtane i filmove preko njega.

Box po meni ima smisla samo za gledanje tv kanala serija i filmova, a za kompjuterske namene je bolje koristiti komp. YouTube je ok na boxu ako znaš šta hoćeš, ali ako tražiš nešto, pa ti onda trebaju i komentari i kanali i predlozi onda je to sve preglednije i dostupnije i lakše na kompu. Brauzing takođe...
Неудобно ти је због уноса текста? Ја видех да имају некакве малешне, али ипак qwerty бежичне тастатуре за "андроид боксове" са нечиме што личи на "тачпед" неког ноутбука. Да ли би ти таква тастатура помогла да ти браузинг ради к'о на нормалном РС-у? Је л' само то у питању или су сами браузери за "андроид боксове" (је л' може да се инсталира "лија"?) устројени другачије од оних за РС-јеве?

Иначе, на овој мој раштеловани радар у'ватио сам неки "андроид бокс" са S905X3 процесором, G31 графиком, 4/32 ГБ, а деветом "Андроиду", који се зове TOX1. На "Бенггуду" га продају за испод педесет ојра са доставком. У тестовима га хвале да је "bang for a buck" и један избалансиран уређај.

А овај, обзиром да имам само бежични приступ интернету, без тих IPTV керефека, какав садржај за гледање (и да ли уопште) може да омогући "андроид бокс"?

Ne zbog unosa teksta, zbog svega ostalog. Npr. pretražujete nešto na yt, tematiku neku (npr. opravka hidraulika), na kompu kad vidite neki dobar klip pogledate kanal tog ko je postavio klip - možda ima još nešto na tu temu, pa onda čitate komentare i u komentarima nađete likove za tu tematiku i sl. To je sve preko kompa lako i pregledno, preko aplikacije na boxu nije, bar na ovom mom (a čini mi se da je na starom boxu aplikacija bila bolja).

Kad uzimate box pogledajte koji je u njemu android, običan android ili android tv. Ovaj drugi je (optimizovan iz običnog androida) prilagođen korišćenju na tv-u, tj. upravljanju u aplikacijama daljinskim, a daljinskim koristiti npr. chrome je praktično neupotrebljivo. Boxovi sa android tv sistemom su za multimediju, iptv, eon, netflix i sl. aplikacije. Ako želite brauzing onda uzmite box sa običnim androidom (istim kao i na telefonu), i uglavnom morate koristiti sa njim i bežični miš, ili air mouse.

Što se tiče pristupa netu, neki boxovi zbog uštede nemaju lan priključak pa onda mogu za samo bežično da se spoje sa ruterom. Tu je ograničenje za postizanje pune brzine razdaljina i prepreke (zidovi) između rutera i boxa, pa i na to treba obratiti pažnju. Može i to da se premosti USB/LAN adapterom, al' to onda nosi nove troškove.

I za kraj, ja se u ovo sve jako slabo razumem, ovo što sam Vam pisao su uglavnom pokupljene informacije sa neta dok sam se interesovao koji box da uzmem pre par meseci.

Ako hoces da koristis tv box kao pc iz kreveta na kojem ces listati jutjub,polovne automobile, mascuc itd zaboravi na box. Nije on spor nego se ti iznerviras dok kucas sa daljinskim, jeste razlika sa bezicnim tastaturama koje imaju i touch na sebi ali neko ko je navikao na PC tesko ce se navici na to. Dukej sistem za racunar skidas sa microsoft-ovog oficialnog sajta dzaba samo sto kasnije moras kupiti windows kljuc preko nekog sajta (mislim da je nesto oko 10e kljuc) i uneses ga pa imas legalni windows,ako ne kupis pisace ti u desnom cosku activate windows i neces moci mijenjati pozadinu i jos ponesto. NIKAKO nemoj skidati crack jer ce ti to navuc virusa za nepovjerovat.

Npr. pretražujete nešto....kad vidite neki dobar klip pogledate kanal.....onda čitate komentare....komentarima nađete....Kad uzimate box pogledajte.... Ako želite....onda uzmite... ovo što sam Vam pisao...
Дукеј, брате слатки, шта те је натерало да напрасно почнеш да ми персираш? Што каже "Бед копи" - 'Еси ми добар!? Да није нови симптом короне? :haha:

Немо' на Ви, ако Бога знаш!

А овако, фала на твојим утисцима и сазнањима оупотреби боксова.

2miksan - E, вала добро си ме упутио на "Бенчмарков" форум; кадгод нешто лопатам нешто о електронским уређајима, у неком моменту се нађем да лопатам тамошње теме.

Него да питам тебе, јер ми се по твом писању чини да се "путиш" у којекакав хардвер и софтвер: оно што мене највише интересује, та дилема о комфору употребе веб-браузера на "андроид боксу" (са све потребним аксесоарима, типковницом и глодаром) за неког ко је до сада то чинио на РС-у - да л' на "андроид боксу" може да се добије, ако не исти, онда барем сличан комфор употребе као на РС-у?

A zasto je problem na android box povezati wireless tastarutu i misa?
Za surfovanje netom ,youtube ,facebook,kodi , itd itd odlican.

Sto bi neko kupovao komp samo za te stvari i placao 10x skuplje?

@ Zorge

Sto se tice surfa(web browsing) na android boxu stvarno nemam iskustva, nisam nikada koristio.Dosta ljudi koristi andorid box samo da znas ako hoces bezicno povezati tastaturu i misa a da to radi kako treba trebalo bi malo kvalitetnije misa i tastaturu uzeti.

Ima stvarno dobrih android boxova i resivera sada da biras.
PC mozes naci za male pare ja sam naso mali pc velicine kao ti boxovi na bencu za 5-6000 4gb ram hdd 500gb intel atom cpu.Namena da sluzi ocu kao surf masina, meni za htpc i torent masinu.Dobice i ssd sto je trenutno kod mene u kompu kada ja uzmem veci za moj PC.

Sad da li PC ili android box sve zavisi od namene ja uvek dajem prednost PC. Licno ja na tv samo koristim youtube, siptv nekada netflix posto su sada ubacili dosta hrvatskih prevoda.Ima i hbo go i amazon prime ...

Uglavnom youtube i siptv koristim, na tv povezem telefon i onda se moze brze kucati sta zelis da gledas na youtube ali nikada nije kao na PC.

Дукеј, брате слатки, шта те је натерало да напрасно почнеш да ми персираш? Што каже "Бед копи" - 'Еси ми добар!? Да није нови симптом короне? :haha:

Немо' на Ви, ако Бога знаш!

Moram da proverim, čekaj da pronađem toplomer... :haha:

Nazad
Vrh