Danas je kod nas bila velika kiša, grmljavina se čula sporadično ali ne iz neposredne blizine. Na kraju padavina, kad se već sve smirivalo raspalio je grom negde blizu. Ja sam sedeo za kompom i u jednom momentu se čuo zvuk preskakanja varnice negde iz pravca adsl modema (rutera - ne razumem se baš u tu terminologiju), a potom se prolomio prasak groma, fidovka je izbacila i nestalo je strije. Kad sam fidovku ponovo uključio video sam da su svi sobni uređaji preživeli, osim android boxa.
Telefonski kabl ulazi u adsl modem, a iz njega izlaze dva mrežna kabla - jedan u komp, a drugi u android box. Pošto se varnica čula iz pravca adsl modema, pretpostavljam da je neki indukovani napon došao preko telefonskog kabla (telefonska mreža je kod nas preko bandera, nije podzemna), pa onda preko adsl modema spalio android box. Ali mi nije jasno kako je onda preživeo adsl modem, i fixni (elektronski) telefon? Posle sam pomislio da je možda preko el. mreže došao prenapon, ali adapter koji napaja box je ostao čitav, a i svi ostali uređaji se napajaju el. energijom preko istog produžnog kabla - tu je i tv, adapter koji napaja adsl modem, komp, monitor, štampač, sat, audio risiver).
Ako neko ima objašnjenje kako je adsl modem preživeo a box nije, neka napiše.
A još bitnije mi je ako neko ima preporuku koji android box kupiti da zameni ovaj koji je crkao, ovaj sam kupio pre više godina i od tada nisam uopšte u toku šta je aktuleno u cenovnom opsegu 50-60 evra.