Savet oko kompa!

Na kupujemprodajem probaj...sad je to jedan od popularnijih sajtova...

Poslednja izmena od urednika:
Успео сам да поправим мртву графичку картицу. ХД7770 задавао ми је проблема јер се ненорамлно прегревао и када би се то десило долазило би до појаве сивог, зеленог, црвеног екрана (мењао је дугине боје) од расположења вероватно. Иначе требало му је само пар минута да се прегреје после дизања система. Поступак је једноставан. Скине се хладњак са вентилатором, очисти се паста са процесора, затим се на плех од шпорета постави фолија алу и направе се лоптице 2-3 на којима ће се ослонити графичка, тако да процесор буде окренут ка том плеху (те алу лоптице се осањају на неке од кондензатора њехи не на плочу). Печење графичке врши се на 200 сепени око 10так минута (мада може и до 15, мада је препорука ту до 10 минута). Оне обично цркну јер се куглице у прстену око процесора нешто покарабасе с временом, а узрок могу бити и лоши драјвери, а АТИ је познат по таквим драјверима, јер се мени отказ графичке управо десио када сам надоградио постојеће старе са новим. Печењем тој излагањем на температури око 200 степени врши се поправка исти тих куглица. Графичка може да ради и до пар година овако када се среди.
Наравно постоје сервиси који имај ууређаје који топлоту наноси само на процесор и тај прстен око њега. Јгб можда је било боље да сам у НС потражио неке од тих сервиса, пада сам им платио да то исто ураде, али у сваком случају и ово неће шкодити. Колико год буде дуго радила је боље јер је нова у њеном рангу око 130-150 евра....

I da si njima platio , nemora da znaci da bi duze radila od ovog tvog uradi sam nacina.. Sa takvom vrstom popravke, kao sto si sam rekao , nikad se nezna koliko ce da traje.
Moj drugar ima duvaljku vruceg vazduha za te svari , ja sam radio laptop , isto grafiku , dva tri puta , nekad radi duze , nekad krace, nema pravila, a ni srece sa tom popravkom.

Kad se već spominje grafička kartica, da li neko može nešto da mi objasni, odnosno preporuči? Evo o čemu se radi, mene igrice UOPŠTE ne zanimaju, a sa druge strane me zanima multimedija, tj. voleo bih da se nekad upustim u obradu video materijala, ne profi već samo na amaterskom nivou. Koliko zhatevna bi meni trebala grafička za novi komp s' obzirom na prethodno navedene afinitete. Dakle maksimalno od zahteva za nju bi bilo da je u stanju da prikaže dva različita full hd filma na dva različita monitora... Da li bih spram ovih zahteva mogao uzeti jeftiniju grafičku karticu, a da ušparan novac na njoj preusmerim na jači procesor, više memorije itd. Još bolje bi bilo ako bi neko (ako se neko time bavi i ima uvid u stanje (cene) na tržištu) mogao konkretno da mi preporuči konfiguraciju do nekih 40.000 din (+/- 10%), samo desktop bez monitora, tastature, miša, zvučnika,štampača... Nisam gadljiv ni na polovno ako može da se za date pare pazari jači komp od novog.

Ovakvo slično pitanje sam postavljao na forumu i pre neke dve godine (možda preko pp nekom i u međuvremenu), ali zbog problema sa komšilukom (za neupućene komšiluk = ::novac:: ) komp je uvek išao u drugi plan u odnosu na preče stvari. Sad mi je već dozlogrdilo, postojeći komp mi ima jednojezgarski procesor i muči se već sa svim stvarima, od Youtube-a do većine stranica na netu gde je procesor konstantno na 100% i celo vreme zakucava komp, a filmove u većoj rezoluciji ne može ni da pusti, pa moram uzeti jači komp...

Camtasia studio 6,7 i jos neki software(za editovanje video materijala) sam ja koristio isto iz ciste zanimacije,sa kompom koji je imao 3 gb rama i graficku od 40 eura,procesor quad core 2.4ghz,ram je inace 800mhz svega bio,i ta kombinacija je radila dobro.Danas je po meni jeftinije kupiti racunar u delovima ,nego kompletan,treba samo malo znanja nista posebno,za +-30k dinara se moze skopiti komp koji ce pokretati i najzahtevnije igre,samo ne sve na max settings,a rad sa editovanjem video materijala tek nece biti nikakav problem.
Mene ovo upravo ceka jer mi komp manje vise zastareo,a hdd i graficka crkli,pa sam dosta vremena proveo gledajuci na winwin,gigatron itd ,kako da sklopim najbolji racunar za najmanje para,definitvno je 40k previse dati za komp po meni,tj za taj posao nema potrebe za tako jakim racunarom,a nije to auto pa da moze sluziti dugo,taj komp iako je nov,za 2-3 godine komponente u njemu ce biti zastarele,moj laptop je nov bio 500 eura,2 godine posle kao polovan 150-170 eura...smesno.
Za vas posao koji vam treba,graficka od 50-60 eura ce biti sasvim dovoljna da odradi posao.

Taj komp od 30-40K dinara moze pokretat igrice iz 2010. Da se ne lazemo.

@landini

Igrice me ne zanimaju, a para više od navedenog ne planiram da dam za komp, eventualno 'ajde do 400e plafon plafona u ovom trenutku. Pa sad šta može u tu cenu da se uklopi da bude najbolja kupovina.

@Arkadije

Slažem se za to da je bolje sastaviti komp iz delova (mislim da mi to ne bi bio problem) nego kupiti kompletnu konfiguraciju iz neke od kuća koje si naveo (winwin, gigatron...), to i hoću i zato sam i postavio pitanje, u suprotnom bih otišao do winwina (imaju radnju u Vrbasu, pitao koji je komp sa cenom najpribližnijom mojoj cofri i rekao da isti spakuje za poneti...) :osmeh: Ali više volim da ja biram komponente nego da mi neko proda komp od komponenti koje trenutno imaju viška na lageru. Samo je problem što ja ne znam šta da izaberem, nisam uopšte u toku sa aktuelnim komponentama i zato sam potražio pomoć ovde.
Što se tiče toga da mi ne treba cela konfiguracija, kod mene je malo specifična situacija, komp mi je oko 12god star, memorija je ddr1 i ne mogu je iskoristiti za nov komp, hdd mogu (mislim jer je sata2, njega sam dokupljivao kad je prvi disk otišao u večna lovišta)) ali je mali i svakako mi treba još jedan (prostora nikad dosta), optički uređaj je ok ali i njega tek možda mogu iskoristiti pošto je pata, napajanje je već dva puta menjano al' je ovo trenutno već dosta matoro i ne bih rizikovao nov komp sa starim kineskim napajanjem, kućište je neko poluplastično koga sam jednom šutn'o nogom (i polomio plastiku) kad je komp počeo da zeza a ja nisam bio trenutno u vinklu :osmeh: - pa je red da i njega zamenim, a procesor, grafička i matična su već razlog zbog kojeg i menjam komp.
I još jedna dilema, ok je ako kažete da mi ne treba za moje aktivnosti komp od 400e već može i jeftiniji, ali eto toliko sam se spremio da dam za komp pa da onda ne uzimam slabiji - računam da će uvek lakše na kraj izaći jači komp od slabijeg kad ostavim otvoreno po 10-15 tabova u Operi, duže će biti dovoljan (eto sa starim se služim 12 god) i sl. I još imam logiku da sad u prvom trenutku kupim jači procesor i odgovarajuću matičnu, a da kasnije dokupljujem više onoga što je lakše proširivo (više memorije, veći hdd...) jer ako se nekad pokaže da treba jači procesor onda on odmah povlači i drugu matičnu, pa bolje da onda tu imam više "kredita" nego da sad kupim procesor koji je u ovom trenutku dovoljan a za dve godine možda neće biti.

Da li možeš Aradije da mi pošalješ spisak komponenti koje ti izabereš za svoj komp (kad si već proučavao ponudu)?

Dukej, nisam ni mislio na tebe u vezi igrica.
Arkadije
Vrlo dobro znam sta se moze slozit za odredjene novce. Radio sam u jednoj prodavnici PC dijelova i SAT opreme. I s'vremena na vrijeme poigram neku igricu tu i tamo. Proslogodisnje ako ne i predproslogodisnje igrice zahtijevaju min 4gb rama ddr3 1,5gb graficke min sa podobrim procesorom i naravno procesor sa min 4 jezgra od 3ghz. i to je da igras na nekom minimumu, o pravom dozivljaju ne mozes ni sanjat sa pomenutim konfiguracijama koje sam naveo na prvu. A ssd i ddr4 koji je odskora na trzistu da ti ni ne spominjem. A ko renderuje i ovo mu je slabo sto sam ispiso.
Nemam nista protiv da se pomazete i razmjenjujete misljenja, ipak forum i jeste za te stvari. Ali nemoj zivit u zabludi. Imas net, uzmi jedno sat, dva i prelistaj sta je izaslo i sta koliko cega trazi pa ce ti sve bit jasno. i naravno te vrijednosti unesi u neki sajt pc dijelova i dobices konacnu racunicu. Zivio :ppozdrav:

PS: gdje dobro hladjenje za te komponente, gdje dobro kuciste koje ima zadovoljavajuci protok zraka gdje napojna jedinica da to sve iznese, jer sve jede struje koliko pozelis. Skup je to sport. A ko sto si sam reko za 2 godine ne vrijedi nicemu jer se ne moze u korak sa tehnikom ako nisi gejts ili tramp. :haha:

Ja bih uzeo SSD,makar neki osnovni od 120gb... Kad ti prahne, zamijeni komplet maticnu,cpu, grafiku... Sad obrati paznju na kuciste i napajanje. Proslo je vrijeme kupovine kada se stvar kupovalajednomu 10 godina, sad kada vlada "mala privreda" sve ima rok trajanja i to veoma kratak...

Evo postavicu neke komponente kao odgovor clanu Dukej,pa ih i ti protumaci,sasvim je ok ako imas iskustva da das neku kritiku ako je nesto dobro ili lose,ali ja i dalje mislim da za nesto vise od 30-ak hiljada dinara se moze sklopiti dobar pc :).Kad ja sa 4 gb rama i procesorom (sa integrisanom grafickom) od 2.2ghz(turbo) sam zimus igrao igrice iz 2013 i 2014,ne vidim sto ne bi ova konfiguracija koju cu navesti mogla pokretati i novije.
@Arkadije
Da li možeš da mi pošalješ spisak komponenti koje ti izabereš za svoj komp (kad si već proučavao ponudu)?
Naravno,samo je problem sto sad nema dobrih ponuda na winwin i gigatron,evo upravo gledam na njixovim sajtovima,ja sam tokom zime trazio komponente za mene,tad su imali preko 100 procesora u ponudi a sad svega 50.Ja za moj komp planiram uzeti maticnu,graficku,ram i procesor,sve ostalo imam,a rezac po meni nije ni potreban :).

http://gigatronshop.com/maticne_ploce/asus_mb__socket_fm2__a68hmk-51209
http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...dvi-hdmi-vga-128bit-11216-00-20g-1181359.html
http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...riot-black-mamba-cl10-pv38g160c0-1159802.html
http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...4-quad-core-840-3-10ghz-box-28nm-4756464.html
Procesor sam stavio zadnji,jedva sam se odlucio,ponuda svakih komponenti je bas mala,a pogotovo procesora,ima i jeftinijih,ali nisu sa 4 jezgra.
Ove 4 komponente odgovaraju mom racunaru,tj sta je njemu potrebno,to je nekih 30k,a plus hdd,kuciste i napajanje,je dodatnih 9-10k dinara,i taman se uklapa.Da je ponuda bolja,moglo je ovo biti jeftinije za koju crvenu.Mada ima i varijatna uzeti jos bolji procesor sa nekom dobrom integrisanom grafickom,i onda nije potrebno uzeti graficku zasebno od procesora,samo nzm ja puno o tome,tj kako bi to radilo.
Clan Landini ako hoce nek proveri,a ako misli da moze jos bolje,za manje vise istu cenu,nek nam predlozi,jer bih i ja da sastavim moj komp uskoro,ipak je racunar mama spram laptopa.
I nadam se da je ok sto sam postavljao direkt linkove,nije nikakva reklama naravno.
I sto se tice SSD-a,jeste on bolji,ali 5 puta skuplji,i sumnjam da utice na brzinu rada,tj startovanje racunara da,otvaranje programa itd,ali ne pomaze u brzini kad se igraju igrice itd.

Do koliko novca planiras da sklopis kuciste? Sta imas od dijelova sto bi prenio u novi komp? Daj mi potrebne info i izbacicu sta moze da bude za te pare. I jedan prijateljski savjet. AMD procesori su jefitiniji od intela ali su toliko i losiji. AMD jos postoji na trzistu samo zato sto daje vise za manje para a to ne znaci da je bolje. Birajte INTEL i necete pogrijesiti.

A sto se tice SSD. To je trenutno mama i tata za sve ostalo.
SSD je za sistem a ne za skladistenje. Na SSD podignete sistem, on ne mora da bude veci od 80GB. A ubacite od 1T HDD koji trenutno kosta 60ak eura. I nista vise vam ne treba. A nekima je i 80GB svega ukupno sasvim dovoljno.

Da ne duzim evo klip.

Gledao sam ovaj video ranije.Meni inace za komp trebaju 4 komponente:maticna,procesor,graficka i ram,a sve ostalo vec imam.Kuciste imam dobro,metalno i poprilicno veliko,ima 4 ventilatora za hladjenje plus onaj na napajanju,hdd nov kupljen stoji mi u fioci a samo napajanje je skoro novo,menjano je 2015.
Nisam ja gamer,tako da mi ne treba jak komp,za te 4 komponente planiram dati nekih 30-35k din,ne vidim potrebu za necim jacim :)).Sto se tice Amd,svi to kazu da su kao losiji,ali ja na moj komp imam Amd phenom 9500 quad qore u njemu,on 8 godina je radio bez greske,i jos uvek radi,samo je zastareo,ima i integrisanu graficku u njemu,preziveo je 3 strujna udara,tj povecan napon nakon sto dodje struja,zadnji put kad se to desilo sve ostalo mi crklo u racunaru sem njega i hdd-a,to je bilo pre nekoliko godina.

Potpuno se slazem oko ssd-a s landini-jem... Kingston HyperX Fury 120GB je 52 evrica... Sto se tice cpu-a, intel je bolji po "krivinama", dok na "pravcu" amd sasvim solidno radi... Zato ga "gaming" populacija forsira... Za neke matematicke proracune, pogotovo Matlab, AMD je pokazao bolje rezultate nego intel... A kako imas dobro hladjenje nemoj bjezati od amd-a.
Kod mene je Xeon X3220 preko 10 godina u compu i 8gb ddr3, do prije godinu dana je bio mehanicki hdd i kupim fury 120gb. Na sata2 su vidljivi rezultati a na sata3 je prica za sebe... Na njemu sam odigrao samo Far Cry1 i to je to...
Kad vec sastavljate comp, zasto komponente moraju biti nove?? Cemu to??

Ja sam napisao da ne bežim od polovnih komponenti. Slobodno predloži šta da tražim po oglasima!

Prošlog leta sam prodao svoje stare komponente i obnovio računar...
Evo moje nove konfiguracije i performansi u Win7SP1 64bit...

screenshot_2016_04_29_at_17_59_15.jpg
screenshot_2016_04_29_at_17_58_45.jpg
screenshot_2016_04_29_at_18_01_01.jpg

Sve komponente su kupljene polovne, preko sajta KupujemProdajem...
Matična je bila 2500 dinara
Procesor sa kulerom 2700 (Phenom II sa 3 jezgra i otključao sam mu i 4-to, ali ga nisam stavio u rad, nema potrebe, zaista, i ovako je odlično)...
Memorija DDR3, 2 modula po 2GB Kingston 2500 dinara...
Grafička je bila najskuplja, 7000 dinara...Još je u garanciji nije ni 2 godine stara, takva nova u WinWin-u je 13000...
Kućište i napajanje nisam menjao, napajanje je neko noname od 600w...
Imam 2 identična Seagate SATA2 hard-a od po 160gb, na jednom je sistem, a na drugom su podaci i backup...
Može da potera bilo koju Igru (ovo su sestrići isprobali, na PES 2016) ali meni služi isključivo za gledanje filmova, muziku i Internet...
Sve što od njega tražim, to i ispunjava, brzo i savršeno, za male pare...

Potpuno se slazem oko ssd-a s landini-jem... Kingston HyperX Fury 120GB je 52 evrica... Sto se tice cpu-a, intel je bolji po "krivinama", dok na "pravcu" amd sasvim solidno radi... Zato ga "gaming" populacija forsira... Za neke matematicke proracune, pogotovo Matlab, AMD je pokazao bolje rezultate nego intel... A kako imas dobro hladjenje nemoj bjezati od amd-a.
Kod mene je Xeon X3220 preko 10 godina u compu i 8gb ddr3, do prije godinu dana je bio mehanicki hdd i kupim fury 120gb. Na sata2 su vidljivi rezultati a na sata3 je prica za sebe... Na njemu sam odigrao samo Far Cry1 i to je to...
Kad vec sastavljate comp, zasto komponente moraju biti nove?? Cemu to??
Zbog garancije,eto zašto bih ja uvek npr. grafičku karticu kupio novu.Manje više matična ram i procesor to može i polovno.Grafičke kartice pogotovo ove novije gejmerske, koliko mislite da će to potrajati ako je pržena igricama sa hight detaljima,maksimalne perfomanse joj rapidno skraćuje vek trajanja.

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo polovnu AMD Radeon HD 7770 gb DDR5, Asus proizvodjac za 55e od lika sto je zesci game-r... Eo 2 mjeseca radi, pa cemo vidjeti... Svako ima svoj izbor, ali je garancija po meni sviranje nekoj stvari...

Galicije,легура којом се спајају графичке интегрисане компоненте(читај по српски:графике или графички чипови)топе се на 238,4 степени целзијуса па на више и већ 8 година се оловни калај не користи при изради нових компоненти.Ако нема већих оштећења може да се деси да ти графика ради који месец а ти спремај паре за нову.Овакве "поправке" се никада не завравају срећно и ништа се неће само поправити никаквим грејањем.Да би разумео о чему пишем узми уџбеник електонике за средњу школу и проучи кристалну решетку силицијума и дефекте на њој и све ће ти бити јасније.
Немојте наседати на разне **greška са јутјуба.
Старајте се да Вам рачунари буду чисти од прашине а термалне проводнике контролишите и после годину дана их обавезно мењајте.Ако је то термална паста не користите никако оне "златне или сребрне" без обзира на наговор трговаца или "мајстора".

Dobio sam neku ponudu za deo polovne konfiguracije: Procesor Phenom II 1090 3.2GHz (mislim da je 6 jezgara), matična ploča MSI 790FX K92 platinum 2.0 , i DDR2 memorija 2x2GB na 1066Mhz. Koliko ovo vredi, tj. koliko nije puno da platim za ove delove?

p.s. Nadam se da sam dobro zapamtio oznake...

- - - - - - - - - -

Niko ništa? :sta:

Nazad
Vrh