Savet oko kompa!

Ssd definitivno , sa njim ce ti komp prodisati, neces verovati kako ce da radi. sa win 8 i ssd komp mi se pali za 15 sec. kad sam stavio gledam i ne verujem a sa obicnim minut mu trebalo. neverovatno koliko je hard usko grlo za komp.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Poslednja izmena od urednika:
Ssd obavezno,skoro sam ga stavio i mnogo dobro :D i win 7 naravno :) nadje neki torrent,uglavnom treba da pise u nazivu activated i nemas nikakvih zavrzlama samo skines i instaliras

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

Hvala svima na pomoći! :ppozdrav:

Možda nisam bio baš jasan, ali nameravam da kupim i SSD i HDD, tj. da oba imam u kompu. Mislio sam da HDD uzmem od 1TB, a SSD od 120Gb i sad me je @Deda Lala pokolebao sa onim da uzmem ssd od bar 320Gb. Meni su u jednoj prodavnici rekli da je za sistem dovoljno i 64GB, pa mi sad nije jasno zbog čega treba uzeti veći?

Što se tiče Windowsa, danas sam bio sa jednim drugarom koji ima neku firmu i on mi je dao originalan legalan disk Windows 7 Profesional (taj je valda instaliran na kompovima u njegovoj firmi) i rekao mi je probaj ali nije siguran da će moći (zašto nije znao da mi kaže jer se on u to ne razume već mu te stvari odradi neko drugi). Ima li neko pojma o čemu se tu radi?

I da, na tom disku piše 32-bit software, da li meni sad treba 32 ili 64 bit Windows? (Procesor je 64bitni.) Možda postavljam glupa pitanja, ali stvarno nemam pojma o tome...

Win10 и ССД су одлична комбинација, мада да би то све радило на његовој максималној брзини потребно је имати и плочу за то која ће му омогућити да се та његова брзина маскимално искористи. зато они који имају старије компјутере са неким ниско буџетним матичним плочама препоручујем да купују јефриније ССД са мањим брзинама читања, јер је куповина оних скупљих и брђих за те кориснике бацање пара.

Шта ће ти ССД од 320ГБ, сем ако не мислиш да инсталираш ан њега неке нове игре које су и по 40-50ГБ велике. Ако већ намераваш да узмеш ХДД од 1ТБ, он ће ти бити слејв у овом случају, док ће ССД бити системски и на њему ће ти бити инсталирани сви програми.

Што се тиче Вин7 легалног нема ту може или не може да се иснталира. Он ће се инсталирати а приликом инсталације ће ти тражити серијски број копије, коју треба да добијеш уз њега или ће пак да ти тражи да га после инсталације региструјеш на њиховом сајту. А пошто је он активиран тешко да ћеш моћи да га инсталираш и да ти траје као легалан, сем ако то ниеј верзија Вин за више рачунара.

У најбољем случају скини са енког торетна верзију било ког Вин7 који је активиран и то је то...

- - - - - - - - - -

А што се тиче 32 вс 64 бита радиће ти обе верзије на твом компу, али ту има мала зачкољица. Ако имаш више од 3ГБ РАМ меморије то комп са 32-битним системом не види, па онда мораш инсталирати 64битну верзију Вин7.....

Ok, onda ovaj disk sa Win7 ne dolazi u obzir zbog 32 bit jer ću imati 8GB DDR2 ram memorije.
Što se tiče kapaciteta SSD-a, neću instalirati nikakve igrice jer me one maksimalno živciraju. :osmeh:

Da ne bude zabune evo šta sam skupio do sad:

1) Procesor je Phenom II X6 1090 3.2GHz sa fabričkim kulerom koji nije nikad korišćen (još je na njemu bila ona siva termalna pasta) jer je prethodni gazda odmah na procesor stavio neki bolji kuler koji sad nije hteo da proda. Ja sam sad stavio ovaj fabrički na procesor. Nisam dirao pastu na hladnjaku jer nije korišćena i nije delovalo da je suva, pa ne znam da li sam možda trebao da stavim neku drugu pastu?
2) Matična je MSI K9A2 Platinum
3) Ram je sa pločom došao 2X2GB DDR2 1066MHz CL5 Transed (fabrički uparene sa hladnjacima)
4) Potom sam još dokupio na limundu 2x2GB DDR2 1066MHz (5-5-5-16) Patriot SLI Ready (fabrički uparene sa hladnjacima)
5) Grafička Radeon HD 6570 1GB DDR3
6) Kućište prazno
7) Napajanje imam u mom starom kompu Chiefec 450W pa ću njega prebaciti u nov komp
8 ) DVD RW iz starog kompa takođe prebacujem u nov. Nije sata ali na ploči potoji PATA port.
9) HDD sam mislio da uzmem neki od 1TB. Koliko sam gledao jeftiniji su Toshiba i Seagate Barracuda pa ako može savet koji se pokazao bolje?
10) SSD sam mislio neki od 120GB (konkretno Patriot Blast jer je taj najjeftiniji a pošto mi je ploča SATA2 mislim da je sasvim ok i on)

Poslednja izmena:
memorije uvek od istog proizvodjaca i u paru uzimati, imao sam situacija kad komp zapinje zbog razlicitih memorija ( proizvodjaca) nekad neki programi izbacuju gresku i igre i nece da rade, iscupam memoriju prorade, glupost ali tako je. od tad samo isti proizvodjac i uparene ako vec vise ugradjujes

0c6eb42ded4097ad31abc8ee7baa3ba1.jpg

Moja mashinica :)

Ja sam prvo kupio procesor, matičnu i 2x2GB Transcend memorije od jednog prodavca (taj je kupio nov komp i rasprodavao je staru konfiguraciju). Pošto sam ja hteo da imam više memorije (ploča dopušta do 8GB) onda sam hteo da dokupim još 4GB, ali nigde nisam mogao da nađem identičnu memoriju onoj koju sam kupio u paketu sa proc. i pločom. Prvo što to nema novo, a drugo i polovnih 1066MHz DDR2 memorija ima malo. I onda kad sam video ove ( http://www.limundo.com/kupovina/Rac...iot-s-Nvidia-SLI-Ready-2x2Gb-1066mhz/47571265 ) takođe uparene memorije kupio sam ih, pogotovo što sam od istog prodavca kupio i grafičku Radeon HD 6570. Sve zajedno sam platio 4800din. Eto, zato su memorije različite!

Sad ne znam kako da ih poređam u slotove na matičnoj da bih imao dual chanel. Na matičnoj su 4 slota, gledano od procesora idu zeleni, narandžasti, zeleni i na kraju opet narandžasti slot. Da li da u slotove iste boje stavim identične memorije (npr. u zelene slotove Transcend, a u narandžaste slotove Patriot memoriju), ili da budu izmešane?

edit: Ala ti je dobar kuler na procesoru, koji je to?

Стави нову пасту на тај процесор. Паста се мења једном годишње на њима.

Пошто ти је РАМ меморија исте брзине плоча неће радити као дуал ченел тако да није битно којим редом ћеш постављати меморију у те слотове.

Дуал ченел је осмишљен да меморија са различитим брзинама ради на тим фреквенцијама а не нс нижој као код сингл ченел плоча. Значи ако ти рецимо 2ГБ ради на 800МХц а остала на 1000 радиће на тим фреквенцијама ако је реч о ДЧ плочи, док код СЧ би ова бржа радила на 800, као он спорија.

За оптималан рад меморије није битно ко је прави него да раде на истим брзинама, а опет све то зависи до МП.

Ја рецимо имам 4ГБ РАМ и то 2 на 1066 МХц кингстон, а 2ГБ на 800МХц корсер и све то ради савршено на компу. МП је ДЧ....

Ти ту меморију послажи у плави слот један произвођач а у наранџасти дриги...

Uh, samo problemi sa kompom, jebo ih ko ih izmisli. :osmeh:

Evo o čemu se sad radi. Upravo sam slikao ploču, kuler i memoriju i krenuo da dignem te slike na net. Uvek ih dižem na postimage sajt. I nađem taj sajt u bookmarks u Operi, otvorim, a oni promenili sajt i sad traži lozinku i e-mail adresu za logovanje. A ja pojma nemam ni za jedno ni drugo (e-mail je kanda još neki dok sam bio na dial-up, ili od ADSL telekoma a oni su do sad menjali mail nekoliko puta (na dlanu, open, mts..., uglavnom ne znam sa kog maila sam se registrovao na postimage). Uvek do sad kad sam otvorio tu stranicu, samo kliknem na onaj ključić (lozinke) u Operi i on mi otvori stranicu. Međutim sad pošto su promenili sajt ne aktivira se taj ključić u Operi i ne mogu da uđem na postimage. Da li postoji neki program da mi isčita lozinke iz opere?

Sta se zezas sa kompom lakse ti postavljati slike i pratiti forum preko tapatalk aplikacije za mob, od kad sam je instalirao sa kompa nisam vise usao na forum

Какав црни вин8.1, узми вин7 или сачекај нови вин10 који је три у чело за ту сомицу....осмица је прелазни виндовс, сличан вин висти, када се чекала седмица...

Bas to ,win 7 za sad najbolje nesto posle Xp-a. Za 10-ku ce se jos cuti...

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

Opet mi treba savet. (Al' sam dosadan! :osmeh: )

Kupio sam nešto na Limundu i video da taj prodavac između ostalog prodaje i neki HDD od 2T koji je označio kao neispravan jer ga nije testirao. Pošto sam poštarinu svakako plaćao zbog predmeta koji sam prvo kupio odlučio sam da se kockam i kupim taj HDD iako znam da to neispitano stanje obično znači neispravno stanje.

Hdd sam prikopčao u komp, u My komputer sam video da ga komp vidi i u propertis vidim da pokazuje da je file system RAW. I naravno ništa više ne vidi na njemu. OS mi je XP.

Kako sad da taj HDD formatiram i šta da mu uradim da bih proverio da li je uopše ispravan?

Skini program EASEUS Partition Master Home Edition Instaliraj i probaj preko njega da formatiraš taj HDD, pa ako uspeš, preko programa HD Sentinel proveri njegovu ispravnost u potpunosti, vreme provedeno u radu, health i slično...Srećno ti bilo...

Jel to može na Windows XP service pack 2? Još uvek sam na starom kompu.

Pokušao sam da instaliram Partition Magic 8.0, ali nigde tamo ne mogu da pronađem formatiranje...

Nazad
Vrh