Savet oko kompa!

Са прегрејавањем се није никако играти,поготово на дужи рок.
пошто немамо информацију о произвођачу и моделу лаптопа,препорука је уопштена:
1.код неких модела је хладљачки систем приступачан па пажњиво раскачити систем ,очистити га од наталожене прашине,скинути стару термалну пасту нанети н о в у па све вратити на своје место.Батерија лап топа МОРА бити ИЗВАЂЕНА.
2.
-искључити напајање струјом,извадити батерију
-ако сте неуки у томе (а сигурно јесте)обележити места где су завртњи,одвити шрафове и поређати их по реду вађења величини и облику.
-скинути поклопце с харда и рам меморије
-ако има шрафова који држе тастатуру они би трбало да буду посебно обележени као и за ДВД ако га има
-извадити хард и ДВД и одложити
-пажљиво скинути тастатуру,одвити шрафове који се евентуално налазе испод ње,пажљиво откачити све флет и друге прикључке
-подићи горњи део шасије,отшрафити шрафове који додатно држе саму матичну плочу,откачити све преостале контакте(ако их има) и ослободити саму матичну плочу и подићи је из доњег дела лаптопа
-ослободити хладњачки систем и очистити га од прњавштине,нанети нову трермалну пасту и вратити све на своје место.Ако је уместо термалне пасте била термална подлошка ставља се бакарна или алуминијумска плочица дебњине 0,5 мм стим да се термална паста ставља и преко кристала и преко подлошке.

- - - - - - - - - -

Ако и поред правилно изведене интервенције температура и дање буде висока могући узрок може бити недостатак фреона у хитсингу тј.бакарној пљоснатој цевчици преко које се топлота одводи на ребре хладњака.У том случају мора да се промени цео хладњачки систем.

Hvala vam svima na savetima. Sad je situacija nesto bolja. Inace, u pitanju je TOSHIBA SATELLITE, ne znam tacno koja bese oznaka dok ne pogledam. Skidao sam bateriju i otvarao poklopac sa zadnje strane ispod koga je hard disk, baterijica i jos nesto i cisto izgleda. Poste ovde nemam kompresor uzeo sam usisivac pa sam usisavao kroz ventilacione otvore. Posle toga sam primetio na dodir da je se spustila temperatura. Ukljucio sam ga ponovo sa sve baterijom i evo vec sat vremena radi, a temperatura se krece od 56 do 70 stepeni. Ne bi trebalo bas da ide do 70, ali je ipak mnogo bolje nego pre. Videcu narednih dana kako ce da se pokaze pa ako opet zeza nosim ga kod prijatelja koji se u to razume.

Nedavno sam otvarao jednu Toshibu Satellite, zbog istog problema sa grejanjem. Ne da su ga zakomplikovali, to je strašno za otvaranje. Preko 30 malih šrafova da bi se došlo da procesora, sve je nekako nategnuto.
Objasnili su ti šta sve da uradiš a jedan savet, ako ne planiraš da ga otvaraš je da uvek bude malo podignut (kako bi se ostvario bolji protok vazduha) a ako imaš, koristi i postolje za hlađenje sa ventilatorom. I koristi laptop bez baterije. (to je zapravo više saveta :osmeh: )

I ja sam pretpostavio da je sve to zakomplikovano pa se ne usudjujem da ga otvorim. Trenutno je podignut, stavio sam mu orbit sa prednje strane. To za bateriju sam znao, ali jednostavno nekad ne mogu da ga koristim bez baterije. Pratim ga vec par sati i temperatura je najcesce 56-58, sto je za njega i normalno, mada ode na trenutak do 65-70. Verovatno je nakupio necistocu oko ventilatora pa sam usisavanjem to koliko toliko resio. Jos jednom, hvala svima na savetima.

Најгора варијанта продувавања накупљене нећистоће у ребрима хладњака је коришћење компресора па усисивача.У било којој варијанти услед огромног притиска и брзине струјања ваздуха могу да се поломе кракови елисе ротора а то кошта.При том прљавштина остаје унутар лаптопа.
Препоручио бих ти да се не играш јер ће да ти страда или графика или чипсет а то су варијанте од око 60-80 еврића.Мани се савета с јутјуба и играња с компресором.
Дизајнери Тошибе су се својски потрудили да расклапање њихових модела буде компликовано и при враћању матичне плоче у,за то предвиђено место,лако
може да пође нешто наопако.
Мој савет ти је да лаптоп повериш неком заиста стручном да уради оно што треба.

Ovaj usisivac ima potenciometar tako da ne bi trebalo da je strujanje jako kad je na minimumu. Za sad radi bez problema. Ako opet pocne da zeza odnecu ga kod strucnjaka. Hvala na savetu.

kolege, kako durate sa internetom? na skoro svaki drugi klik po pretrazivacu izbacuje reklame da se moras vratit 2 koraka unazad ili cak samo vrati. nemoguce je radit ista na kompjuteru. pa valjda sam ja platio internet uslugu, ko da se dijeli dzaba pa malo malo reklama da sajt ostane u zivotu.

Poslednja izmena od urednika:
Bio je ad blocker instaliran ali je odjednom pocelo iskakat. probau sa esetom
samo stanca stranice i pise ads by provider.

Poslednja izmena od urednika:
Opet imam neki problem. Sad me nesto torrent zeza. Nece uopste da pokrene skidanje i jednostavno ne reaguje. Uzmem i izbrisem pa instaliram ponovo, medjutim opet ne reaguje. Sta bi tu moglo da bude problem?

Ako neko moze da pomogne. Prilikom stampanja nestala je struja i kad se ponovo vratila stampac nece da radi, papir je ostao na pola stampanja. Radi se o HP laser mfp125.

Da li možeš da izvučeš toner napolje?Kod mene na Samsungu otvorim vrata,izvučem toner napolje i onda mogu lako da izvučem papir rukom i rešim problem zaglavljivanja.

Toner sam izvadio ali papir stoji tacno na pola stampanja, nemoze se pomeriti, drze ga svi tockici kroz koje prolazi.Ipak sam uspeo, hvala Maticu :ppozdrav:.

Poslednja izmena:
Eto kod mene utorrent jos od letos nece da skida nista,neznam nista o ovim portovima mada sam se trudio danima da nadjem kako ih otvoriti,medjutim sad bas na ovom forumu naidjoh na predlog da pokusam skidat preko "rarbg.to" i gle cuda radi sve u najboljem redu,znaci sa the piratebay,kickas,isohunt itd nece niti jedan download,zbog cega je to tako?

Ako primalac ima faks, možeš faksom da pošalješ, najjednostavnije. Ako treba baš mejlom (a nemaš skener), ako imaš android telefon, tablet..., skineš CamScanner i uslikaš dokument preko aplikacije, ne bude to kao skenirano ali drugačije ne mere. Evo i ja isprobavam iz radoznalosti. Ovo što sam na brzaka video je- treba ti dobra kamera na aparatu i dobra svetlost.

Nazad
Vrh