Savet oko kompa!

Posto hoces iznova da dignes sistem sad bi trebalo da mozes to da odradis sa svojim sp1 sa diska. Ako nesto zapne zvrcni za ideju.

Koliko sam ja razumeo kolega je posle neuspele instalacije windowsa XP+SP3,pokušao sa svojim CD na kojem je XP+SP1,i za koji tvrdi da je ispravan,i od tada računar neće da sarađuje?

Prihvatio sam da sredim sestrin stari laptop (neka Toshiba sa instaliranim XP SP3) jer je bio pun virusa i odlučim nanovo da instaliram XP. Nakon više pokušaja, uspem nekako da oborim stari sistem instalacijom skinutog sa neta XP-a sa service Pack 3. (Ja imam proverenu, ispravnu instalaciju SP 1 na CD-u ali sistem ne dozvoljava instalaciju SP1 na SP3). No, toj instalaciji skinutoj sa neta fale neki fajlovi u setupu... Nema veze, probaćemo instalaciju na drugi način. Ubacim CD sa XP-om u laptop, boot sa CD-a u bios-u i to je to.
No, tu dolazimo do problema. Pojavi se ''Press any key to boot from...'' i nakon pritiskanja bilo čega, ništa se ne dešava. Komp stoji tako unedogled. Pokušao sam i sa butabilnim USB-om, isto. U sistem više ne mogu da uđem, komp se restartuje. CD je ispravan, USB isto. Hardver na laptopu je ispravan jer sam malo pre toga koristio instalirani (zaraženi XP)....

Ostao sam bez ideja pa zato tražim savet na ovoj stranici. Možda neko uspe da me oraspoloži barem. Zapravo imam jednu ideju ali sumnjam da će čekić rešiti ovaj problem :osmeh:
Koliko sam razumeo komp nece da ti udje u instalaciju.. Probaj da udjes u bios i stavi opciju da ti bootuje sa cd-a a hard disk izbrisi sa liste, tad ti nece traziti da stisnes dugme da bi krenuo da dize sistem sa cd-a ... Kad udjes u instalaciju obavezno odradi format C i D particije ili koliko vec ih imas... I naravno instaliraj sistem za koji znas da radi..

Tako je. Znači sve je ispravno ali laptop neće da pređe taj korak. Nakon što pritisnete bilo koje dugme kada izađe ekran sa Press any key to boot from (CD ili USB) on treba da prihvati to i pređe na instalacioni ekran od sistema. Ali meni prekine da dodaje one tačkice iz teksta (Press any key to boot from CD..) i to je to. Tu stoji. Kada ga bootujem sa HD, on se vrti u krug, restartuje. Bios sam ispremetao skroz, ništa ne pomaže.

Posto hoces iznova da dignes sistem sad bi trebalo da mozes to da odradis sa svojim sp1 sa diska. Ako nesto zapne zvrcni za ideju.

Hajde čućemo se kasnije večeras. Ako imaš neki dobar vic seti se da mi ispričaš... :osmeh: Da se oraspoložim, ove me zeza ceo vikend. Proklet bio kad sam uzeo i da ga sređujem. Nego hoću da budem dobar i eto, napravi haos. Ranije je bar bio neki sistem. Zaražen, bagovit ali je bio. A da ne pričam kakve sam muke imao da ga oborim :osmeh:

- - - - - - - - - -

Koliko sam razumeo komp nece da ti udje u instalaciju.. Probaj da udjes u bios i stavi opciju da ti bootuje sa cd-a a hard disk izbrisi sa liste, tad ti nece traziti da stisnes dugme da bi krenuo da dize sistem sa cd-a ... Kad udjes u instalaciju obavezno odradi format C i D particije ili koliko vec ih imas... I naravno instaliraj sistem za koji znas da radi..

Tako je ali ovaj BIOS, ne znam zašto, ne daje tu mogućnost, da boot-uje samo sa CD ili USB. Već jedino mogu da napravim raspored 5 stavki koje će da boot-uje, i da stavim šta će biti na prvom a šta na poslednjem mestu. Ne mogu ništa da dodajem ili oduzmem. Iako stavim na prvo mesto CD, na drugo mesto USB on opet traži: Press any key to boot. Ako ih ne stavim laptop odmah butuje sa HD i vrti se u krug.
Hvala na pomoći, dajte još koju ideju.

Neispravan je taj cd sa kog treba da podigne instalaciju.Nareži drugi ili usb fleš ako ti je lakše.Neznam zašto ne probaš neki linux?

Imam 2 instalaciona diska i butabilni USB. Instalacija sa diska normalno kreće na drugom kompu. A sa linuxom nisam nikad radio...

Mislim da je problem ne do CD-a, USB-a, sistema... nego upravo na ovom koraku:kada treba da butuje, on stane. Hoću da kažem, kad bi bio bilo koji drugi operativni sistem na CD-u, ili bilo gde on bi se isto ponašao. Samo sa HD-a hoće da digne sistem ili krene instalaciju XP. Postoji li mogućnost da instaliram operativni sistem (XP) na USB flash (znači da sistem bude na flashu a ne instalacija) pa sa njega da dignem komp? Ili da probam sa Windows Vista (nalepnice na laptopu su za Vistu) ? To mi zvuči suludo ali ništa normalno mi više ne pada na pamet.

Zapravo imam još jednu ideju ali da čujem još neki vaš savet.

[QUOTEA]A sa linuxom nisam nikad radio...[/QUOTE]

Dali koristiš android na telefonu?Android je linux,za telefone!

Kapiram u čemu je problem.Probaj da instaliraš windows na usb ili probaj vistu ili sedmicu na hard.

Koja je konfiguracija? Ako je u startu bila vista vjerujem da će i sedmica raditi bez problema, xp ionako više nije podržan od strane mikrosofta, nema novih zakrpa i realno to je već preko 15 godina star sistem.

Vrijeme je za noviji. :)

Ima AMD athlon x64 dual core sa 1,9ghz. 1 GB Rama. Znam da je XP kočio dosta, ali opet - bio je pun virusa.

I upravo ovo sam i probao, pre nego što si poslao post. Kao zadnju nadu, ubacio sam USB i probao boot sa instalacijom Win 8 i radi! Sam je ušao u meni za instalaciju i odradio posao. Videćemo koliko će kočiti u radu i da li ću uspeti da nađem drivere za njega. Ali sad mogu iz sistema da pokrenem instalaciju XP ako mi treba.

U svakom slučaju, hvala svima na pomoći. Lakše je kad se čovek malo izjada. :osmeh:
Ona ideja koju sam imao, a koja mislim da bi radila je: izvadio bih HD iz laptopa, povezao na drugi komp i preko njega instalirao sistem. Ali nisam nikad povezivao 2.5'' HD na komp pa ne znam kako bi to išlo. Mislim, snašao bih se verovatno ali to nisam radio.

Bitno je da radi. Verovatno bios taj brljavi, buni ga redosled boota. Zato je najbolje staviti samo jedan. A ne svih 5.

Begaj od Canon-a što dalje, imao sam jedan njihov...
Đubrad, ugradili čip koji crkne posle određenog vremena (nešto kao brojač) i nema mu spasa....
Bacio sam štampač u đubre praktično nov, nisam čestito ni štampao na njemu...
Nemam pojma šta je brojao, broj otštampanih strana sigurno nije...
Zvao sam ih, "popravka" košta 3.000 dinara, a taj čip siguran sam da ne košta toliko...
Ovo sam saznao od majstora kome sam nosio štampač "na popravku", rekao mi o čemu se radi i da pogledam po Internetu da nisam jedini...
A čip možeš samo kod njih da ugradiš novi, nema ga ni u prodaji ili da se nabavi pa ugradi kod nekog drugog...
Sad sam bez štampača, jer ne smem da se usudim da kupim jedan, pa da opet bacam pare....

Nazad
Vrh