Savet oko kompa!

Pozdrav svima treba mi pomoc u biosu mi vidi 3 gb rama imam 3 modula koja cine 4 gb u sistemu vidi 4 gb i pise upotrebljivih 3 gb zasto ,menjo sam im mesta pravio kombinacije ali stalno isto . A sve pojedinacno rade u razlicitom slotu ??

Prebaci se na Win 7, ili instaliraj XP 64 bit ,XP 32 bit ne može da koristi više od 3GB

Win 7 od 32 bita takodje koristi 3GB iako hardver ima 4GB, ali mi je programer rekao da je bolji jer za njega ima više programa nego za verziju od 64 bita.
Nisam imao problema sa manjkom tog jednog GB.

Svi ti programi koje koristimo ja i ti rade i na 32bitnom i 64bitnom,samo sto na 64bitnom izvlacis max iz procesora..

Poslednja izmena od urednika:
Win 7 od 32 bita takodje koristi 3GB iako hardver ima 4GB, ali mi je programer rekao da je bolji jer za njega ima više programa nego za verziju od 64 bita.
Nisam imao problema sa manjkom tog jednog GB.

Ne znam koji ti je programer to rekao,ali nije bio u pravu, Samo Win 7 32 bit starter vidi max 2GB memorije,svi ostali 4GB, što se tiče programa,99% programa na 32 bit-a ,radiće i na 64 bit-a, a Windows od 64 bita,po preporuci se instalira uglavnom kada našina ima više memorije.

Ne razumem se u te stvari, pa ako neko može da malo pojasni. Iz prethodne priče zaključujem da OS vidi max 4GB, da li to onda znači da nema smisla kupovati više od 4 GB RAM-a, ili to nema veze jedno sa drugim?

32 bit XP vidi maksimalno 3 GB i nema smisla ići sa više jer neće biti iskorišteno. Sa 64 bit može ići koliko god ploča i novčanik dozvoljavaju mada prosječnom korisniku preko 4 GB malo kad zatreba. Uglavnom treba ljudima koji se bave obradom slike/videa i zaljubljenicima u najnovije igrice. :)
Ako je baš bitna brzina rada više će se postići zamjenom klasičnog hard diska ssd-om nego ubacivanjem 8 ili 16GB ram memorije.

Ne znam koji ti je programer to rekao,ali nije bio u pravu, Samo Win 7 32 bit starter vidi max 2GB memorije,svi ostali 4GB, što se tiče programa,99% programa na 32 bit-a ,radiće i na 64 bit-a, a Windows od 64 bita,po preporuci se instalira uglavnom kada našina ima više memorije.

To je moj drug, dipl.ing.informatike.
Možda nisam dobro zapamtio, da li je rekao da na 64-bitnom neće raditi programi koji inače rade na XP ?
Gde se vidi koliko rama koristi?

Ma provalio sam posle i ja konjina da mi je windows 7 32 bitni jbm mu gajde . I vidi do max 3.5 mada to nikad nije slucaj vidi uvek samo 3 do k . Na last xp mi je video 4 gb .

I moj drugar koji se bavi komp. kaze da se zale ljudi na 64 bitni windows 7 da neki stariji programi imaju problema .

Retko koji programi ne rade. Ti što ne rade obično rade u korelaciji sa drajverima pa tu nastaje problem. Najčešći problem koji nastaje pri prelaska sa 32(x86) na 64bit OS je što ne rade nikako isti drajveri. Moraju novi, koji uglavnom budu traljavo odrađeni. Apdejtovi istih slabo izlaze pa se slabo šta i popravlja. Jednostavno, 70% korisnika gura 32bit OS i to je primarna skupina korisnika pa se zato više gleda na njih nego na ostale, u pogledu zakrpa, apdejta ili osvežavanja

Mene moj komp poceo da nervira,kad god nesto otvorim na netu,gomila reklama,vorld of tanks redovno izbacuje,a kako da sprecim ne znam. Pojavljuje se jos stvari,da ne pisem sad sta.

Nebih baš da ja budem taj koji isprobava. Mislio sam da neko zna za program koji sigurno radi.

Kompatibilnost programa u win 7 64bit mozete jednostavno da birate

ako neki program nece da radi na win 7 , desni klik na exe fajl , properties pa compatibility i birajte sistem sa kojim zelite da ga pokrenete .

Meni je i xp video 4 gb rama

Memorije ako ih stavljate vise moraju biti od istog proizvodjaca i identicne , ako nisu nekad se javljaju problemi , meni npr neke igre nisu htele da rade ( kad nisu moduli bili isti) izvadim jedan i prorade , zato od sad uvek iste , ali najvise gledam da uglavnom bude jedan modul ali veci npr. 4gb umesto 2x2gb

Nazad
Vrh