Savet oko kompa!

Na lap topu mi neradi tastatura (ovo pišem sa drugog računara), u pitanju je Dell Studio 1573 (mislim da sam ubo oznaku), nisam ništa čačkao ali jednostavno ne reaguje ni jedan taster. Miš i ostalo lepo radi, pustio sam antivirus nije ništa našao.

Proveri konektor tastature, da se nije mozda on od pomeranja laptopa izvukao. Tastaturu na bilo kom laptopu nije tesko skinuti, samo vidi dal su srafovi koji je drze odozdo ili ima neke kukice gore, samo polako skini i proveri da se nije kabal poremetio. Taj kabal izglada kao flet kabal na telefonu. Pozz

Došlo je vreme da se razmišlja o novom kompu! :osmeh:

Molio bih upućenije da mi preporuče šta da kupim za sledeće zahteve:

Budžet je okvirno 300 evra, (+/- neka skromnija suma ako je potrebno da se uklope preporučene komponente).

Potreban mi je procesor, matična, grafička, ram i kućište. Napajanje koje već imam u starom kompu je Chieftec GFS-450AA-101 A (450W), pa ako mislite da nije zadovoljavajuće onda uključiti i napajanje u konfiguraciju. (Možda je čak i bolje da odmah uzmem i novo napajanje, pa da mi ovo staro napajanje ostane za stari komp (umesto nekog kung-fu napajanja koje sam mislio da stavim u stari komp), a koji bih ostavio za svaki slučaj - ako novi rikne, jer sam postao zavistan od neta.) :osmeh: HDD mi ne treba jer imam dva SATA HDD-a u starom kompu, pa bih njih iskoristio za novi komp (u stari komp bih stavio neki treći HDD koji sam dobio od drugara). U starom kompu imam CD i DVD rezač, pa bih DVD rezač iskoristio za novi komp, ali on nije SATA. Flopi disk takođe imam pa bih i njega mogao iskoristiti za novi komp, ako je uopšte potreban.

Evo šta bih voleo kakav novi komp da bude:

Ja igrice ne igram, više sam orijentisan na multimediju (filmovi, serije, muzika) i internet. Dakle, komp bi trebao da može istovremeno da pušta hd film, da pušta tv kanal sa interneta, da bude aktivna Opera sa otvorenih dvadesetak stranica, eventualno još neki aktivan programčić u pozadini...

Zbog te multimedije mi je prioritet da komp bude hladan tj. TIH, odnosno sa što manje ventilatora, ili da oni rade na malom broju obrtaja kako bi bili što tiši. Dakle, mnogo mi je bolje da procesor i grafička sami po sebi budu hladni, nego da jure neke ne znam kakve peformanse i da ih hlade kakve bučne turbine. Grafička bi trebala da ima izlaz za tv, i po snazi bi trebala da je kadra da prikazuje HD film na dva monitora (tv + monitor) u punoj rezoluciji. Pošto sam alergičan na igrice, 3d performanse mi nisu bitne, mnogo bitniji su mi priključci koje ima jer mi je postojeći monitor sa VGA priključkom a u planu je 24" LCD monitor, dok mi je sadašnji tv CRT sa scart priključkom a i tu je u planu LCD tv sa HDMI priključkom. Ako bi još bila bez ventilatora to bi bila prava stvar!
Dalje, voleo bih da komp ima što više ram memorije, ja sam mislio 8 GB,a ako mislite da je dovoljno i 4 GB onda može i tako, al' da bude bar mesta na matičnoj da kasnije može dodati još memorije.
Odmah da se nadovežem i na matičnu ploču, jedino što mi na pamet pada kod nje je da ima što više sata priključaka da bi se moglo dodati još HDD (jer su mi ova dva skoro puna i sigurno ću kasnije dokupiti još jedan, ili čak verovatnije dva HDD), i ovih optičkih uređaja (dvd). Postoji mogućnost da ću nekad nabaviti sat tv karticu pa bi dobro bilo da ploča ne bude baš ona mini već da ima nekoliko slotova za kartice. Ah da, već sam rekao da mi je dvd rezač PATA pa bi bilo dobro kad bi matična imala i taj konektor. Takođe i za matičnu važi ona priča o ventilatorima, više mi odgovara ako ih nema na matičnoj ploči.

Kućište - šta se uklopi u preostalu cifru...

Vi mi preporučite šta da kupim, a ja ću posle sa tim spiskom otići u komp prodavnicu ovde kod mene i videti šta od toga mogu da mi nabave...

Hvala unapred!:ppozdrav:

Kad sam hteo da kupim kompjuter,poslao sam mail sa okvirno željenom konfiguracijom na adrese 10-ak najvecih dilera PC opreme u Srbiji.Pola je odgovorilo,ostali nisu.Najozbiljniji su mi napravili adekvatnu konfiguraciju,ja odlučio i pazario.

Ok, nisam ja napisao šta mora da bude već šta bih želeo, a vi napišite šta može a šta ne može, ili do koliko može? :osmeh:

http://www.gigatronshop.com/gigatron_racunari/gigatron_amd_energy_8-23375
http://www.gigatronshop.com/gigatron_racunari/gigatron_scarface_9-28237

pogledaj komponente racunara po meni odlicni eventualno umesto amd intel core i3 ili core i5

a meni bi najvise odgovarao ovakav kompjuter
http://www.gigatronshop.com/gigatron_racunari/gigatron_armagedon_5-20909

E sad 20 strana u Operi po mom misljenju je previse jer tu pocinje antivirusni program da koci jer ima mnogo proveravanja plus novi sadraziju koji se ucitavaju prilikom posete sajtovima , tako da se ram napuni cas posla a i procesor se opterecuje mnogo vise nego kad se otvara manje strana.

@dukej,Pod broj jedan,moj ti je savet da sve komponente kupišu win win - u,imaš ih u Vrbasu, ubedljivo su najpovoljniji,e sad par sugestija oko tvojih želja,za ovo da komp bude što tiši ja se s tobom slažem svi bi voleli da bude nečujan međutim to nekad zna biti i lošije po rad kompa,konkretno grafičke karte o bilo kom modelu da se radi su uvek bolje sa aktivnim nego sa pasivnim hlađenjem, drugo ako ćeš prebacivati dva hard diska iz starog kompa u novi to je OK,ali ubacivanje još jednog ili kako si ti naveo možda i dva hard diska,nikako nije preporučljivo,ni za brzinu rada kompa a i za radnu temperaturu,veruj mi 4 harda greju ko omanja grijalica,to se kosi sa onim što si naveo da hoćeš komp sa što manje kulera za hlađenje,tako da kad budeš razmišljao o proširivanju memorije na hardu najbolje bi bilo prodati ta dva i kupiti jedan veći ,manji je rizik od kvara i od grejanja računara,što sam pre i naveo.

kad pretvorimo 300Evra u dinare to je otprilike 3500 din,moja konfiguracija koju bih ti preporučio ,u skladu sa onim što si ti napisao je 36000 din,jer si napisao da se može malo probiti budžet,u konfiguraciju ne ulazi, tastatura i miš,ali to mislim da ćeš prebaciti sa starog kompa,jedina stvar koju nisam naveo je reduktor sa ,PATA na SATA,jer ova ploča nema PATA priključak,da bi mogao priključiti DVD rezač,uglavnom nove ploče ih nemaju,starije imaju,ali ja sam uvek za novije stvari,mislim da taj reduktor nije jako skup.Sve ostalo je zastupljeno kako si ti naveo,znači 6 sata priključaka,4 slota za memorije,više pci slotova,itd.grafička ima VGI,DVI,iHDMI,izlaz znači sve vrste monitora možeš da priključiš,da nedavim dalje ispod imaš sve specifikacije po komponentama,pa malo prouči.I samo da napomenem ove cene su za plaćanje u kešu.Ako te još nešto interesuje pitaj.

http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...r-master-elite-371-rc-371-kkp500-1161621.html
http://www.winwin.rs/maticna-ploca-...0a-ds3p-pcie-ddr3-sata3-glan-7-1-1179238.html
http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...am3-amd-fx-4130-3-80ghz-box-32nm-1156866.html
http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...i-dp-128bit-axr7-240-2gbd3-he-oc-1180481.html
http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...icon-power-cl11-sp004gbltu160v02-1176416.html

Ja imam naviku da u Operi ostavim otvorene one stranice koje svakodnevno gledam, pa se nakupi tu podosta stranica. Kad upalim komp i pokrenem Operu, ona otvari sve stranice koje su ostale otvorene od prošlog puta, tako da ako nešto i nisam pročitao na nekoj stranici, ostalo mi je tu otvoreno i onda mogu naknadno da pregledam i taj sadržaj. A i tačno znam gde sam stigao sa čitanjem pojedinih stranica i odakle su novi sadržaji... To je razlog zašto stalno imam 10-20 stranica stalno otvorenih u Operi, a antivirusni program i nisam koristio poslednje dve godine jer mi je strahovito usporavao ovaj stari komp. Zbog te Opere sam i rekao da bih voleo da imam 8 GB ram-a. A navikao sam na Operu i ne bih je baš menjao sa drugim browser-om.

Moje mišljenje je da ti je 4GB rama sasvim dovoljno,uvek dajem prednost ploči i procesoru,a memoriju možeš kasnije dokupiti može to biti i još 2GB,zato sam ti namerno stavio da ram radi na 1600Mhz

Hvala svima koji se trude da mi pomognu! :ppozdrav:

(Ne znam zašto ovde nema opcija zahvaljivanja kod postova.)

Drustvo imam jedan problem.... Imam u digtalnom aparatu gomilu snamaka koje nikako nemogu da prebacim u komp.. Na svakakve nacine sam pokusao i nema sanse... Imam program koji sam dobio uz Aparat ali tu ne postoji mogucnost da prebacim snimke.. Zato sam kupio onaj adapter za karticu koju onda mugu da ubacim u USB kao fles memoriju... E i tu se javlja glavni problem kad povezem na taj nacin karticu sa kompluterom jedonostavno kad otvorim karticu u njoj nema NISTA kao da je prazna!!!!
A ustvari kad je vratim u aparat na njoj ima 30 snimaka!!!!!!!! Zasto se to desava???? :sta:

Uzeo sam drugu karticu ubacio u aparat i snimao s pa sam posle tu karticu drugu povezao sa kompljuterom na isti nacin i te snimke bez problema mogu da prebacim!!! Samo ove sa predhodne kartice nema sanse!!!! Uopste ne razumem u cemu je tu problem.... :sta:

Drustvo imam jedan problem.... Imam u digtalnom aparatu gomilu snamaka koje nikako nemogu da prebacim u komp.. Na svakakve nacine sam pokusao i nema sanse... Imam program koji sam dobio uz Aparat ali tu ne postoji mogucnost da prebacim snimke.. Zato sam kupio onaj adapter za karticu koju onda mugu da ubacim u USB kao fles memoriju... E i tu se javlja glavni problem kad povezem na taj nacin karticu sa kompluterom jedonostavno kad otvorim karticu u njoj nema NISTA kao da je prazna!!!!
A ustvari kad je vratim u aparat na njoj ima 30 snimaka!!!!!!!! Zasto se to desava???? :sta:

Uzeo sam drugu karticu ubacio u aparat i snimao s pa sam posle tu karticu drugu povezao sa kompljuterom na isti nacin i te snimke bez problema mogu da prebacim!!! Samo ove sa predhodne kartice nema sanse!!!! Uopste ne razumem u cemu je tu problem.... :sta:

Najverovatnije je došlo do neke greške pri upisivanju tih slika na fotoaparatu,i sada računar ne može da "vidi" sadržaj te kartice,probaj kod nekoga ako imaš priliku na lap topu koji ima čitač kartica da li prepoznaje sadržaj,ako ne onda neki od programa koji izvlače podatke iz "oštećenih" medija.

Pokusaj kod ljudi koji vrse reinstalaciju programa, ili kuca koje prodaju i vrse servis kompjutera :ppozdrav:

Sad kad stavim drugu karticu u aparat i snimam posle te snimke mogu da prebacim normalno u komp... A ove na predhodnoj kartici ostali zarobljeni... A kad prebacim karticu u telefon onda su snimci na kartici.... Znaci samo ih komp ne prepoznaje!!!!!! :sta:
Probao sam u sva moja 3 kompa i NECE ni jedan...

Neke kartice imaju na sebi prekidač kojim ju zaključaš..probaj s tim .
Ili je softwerski zaključana na aparatu

Sad kad stavim drugu karticu u aparat i snimam posle te snimke mogu da prebacim normalno u komp... A ove na predhodnoj kartici ostali zarobljeni... A kad prebacim karticu u telefon onda su snimci na kartici.... Znaci samo ih komp ne prepoznaje!!!!!! :sta:
Probao sam u sva moja 3 kompa i NECE ni jedan...

Da li je to micro SD kartica,i da li takva ide u fotoaparat ili ide sa adapterom ,i drugo kada je ubaciš na računar da li možeš da pogledaš status memorije na toj kartici.tj.koliko je puna a koliko prazna.

Da to je mikro SD kartica (kupljena zasebno od aparata).. I kad je ubacim u komp idem Svojstva i racunar pokazuje da je skoro puna sto i jeste tacno!!!! Jer zbog nagomilanih snimaka mogu samo par slika sad da naslikam pa moram da ih prebacim u komp!!!!

- - - - - - - - - -

Isto tako kad je ubacim u telefon pokazuje da je skoro puna!!!! Sao nemoze nista kompljuter da ocita sa nje... Kad kliknem na folder F on udje u memorisku a unitra NISTA!!! A telefon prepoznaje samo sto ne podrzava te snimke!!!!!

Onda prebaci pomocu usb sa telefona na komp,a ako to nece,onda pravac kod nekog ko ima lap top sa citacem kartica,tu uglavnom moze da se prebaci,ja tako prebacujem jer drugacije ne prepoznaje da ima nesto na mickroSD,a 4 racunara imam. Lap top je 5-ti.

Nazad
Vrh