Savet oko kompa!

Sve ovo i dalje ne daje odgovor na moje pitanje:
Koliko je računar vremenski radio tako podešen,i šta je radio?

Kakvo je ovo pitanje kolega Quercus? Nije procesor traktor pada bude vazno da li je izvlacio drva iz palnine ili samo kosio. Cim kolega bobanvrb koristi celerona znaci da ne radi u progrmima tipa Catia ili Inventor pa da je procesor radio pod punim opterecenjem danima. Vaznije je da li je adketvano hladjen dok je radio overklokovan .Ako nije verovatno je se pregrevao ali ne verujem da je mogao da se pregreje jer ne bi radio stabilno odmah po overkolokovanju.

Kakvo je ovo pitanje kolega Quercus? Nije procesor traktor pada bude vazno da li je izvlacio drva iz palnine ili samo kosio. Cim kolega bobanvrb koristi celerona znaci da ne radi u progrmima tipa Catia ili Inventor pa da je procesor radio pod punim opterecenjem danima. Vaznije je da li je adketvano hladjen dok je radio overklokovan .Ako nije verovatno je se pregrevao ali ne verujem da je mogao da se pregreje jer ne bi radio stabilno odmah po overkolokovanju.

Formulacija gore navedenog teksta ekvivalentna je sledećoj fizičkoj manifestaciji: Uspravan položaj kažiprsta.
Sem toga,povećana učestanost "Typ-O" pojave generalno umanjuje čitljivost posta.

Evo testiram ovaj d945 i mogu vam reći da je zver.Nemam nikakvih problema.Bios sam naštelovao pri ugradnj,podigo sistem tada ga je polovično očitao.Sam instalirao neke drajvere restartovao računar i radi normalno.Ne mogu da se priviknem na brzinu i količinu podataka koju obradi u odnosu na celeron.Razlika je ogromna.

Formulacija gore navedenog teksta ekvivalentna je sledećoj fizičkoj manifestaciji: Uspravan položaj kažiprsta.
Sem toga,povećana učestanost "Typ-O" pojave generalno umanjuje čitljivost posta.

Druže ja sam u ovome amater i lepo bi bilo da ako imaš neki savet i podeliš ga ovde ako hoćeš.Da skratim.Ne kapiram te nikako sa ovim postom.Kao ni ovaj prethodni koji upoređuje traktore i procesore.Ajde uozbiljite se malo.

Izvinjenje zbog mog kucanja da nije dobro da se menja procesor na ploci na kojoj je dugo radio prethodni. Odnekud sam ubedjen da nije dobro. Da objsnim poredjenje traktora i procesora. Ako se kompjuter koristi samo za surfovanje internetom on nema skoro nikakvo opterecenje . Ali ako radi video obradu ili neki zahtevni CAD porogram on konstantno radi pod punim opterecenjem i normalno se greje vise nego kad radi sa 50 %. Igrice opterecuju procesor ali mnogo vise optereceuju graficku nego procesor. Ako sam u zabludi molim da mi neko objasni kako sve to radi. A ovo podignuti kaziprst nikako ne razumem.

Ma da to sam skapirao oko opterećenja.Imao sam jaku grafiku koja je crkla,kada sam stavio slabiju onda se javio problem sa procesorom jer je sve ili dobar deo išo preko njega ,u igricama.Dok je grafa bila jaka nisam u toj meri opterećivao procesor.Sada sam problem rešio.Za male pare sam nabavio dobar procesor,malo stariji ali jak.4 giga rama i to šljaka.Nije mi logično zašto bi smetao procesor da se menja.Ja sam celerona dizao i bios mi je bio podešen na manual ,kada sam menjao bios sam vratio na defult.Nije ga prepoznao odma ali podigo sistem instalirao drajvere restartovao i zatim ga prepoznao.

Nekad se dogodi da kad se promeni procesor mora da se apdejtuje bios ploce a proizvodjac ne izbaci novi apdejt posle 2-3 godine pa nastanu problemi jer ga postojeci ne podrzava.

Da da znam za to.Pre kupovine sam išo na gigabajtov sajt i tamo video podrzane procesore i verzije biosa.Pošto sam imao nov bios tj poslednju verziju ,a proc je radio na njemu tj podrzan odlučio se da ga kupim.Nema svrhe kupovati procesor koji ti matična ne podrzava.Gledam nešto ovih dana da su matične ploče koje podrzavaju socket 1155 i 1156 činimi se,dosta jeftinije od istih sa socket 775.Ali je procesor za ove 1155 200e.I7 mislim da je oko 600e.Strašno.

- - - - - - - - - -

Evo radio sam neki test procesora.Na preko 5gh je digao tem na 83c u trajanju od 1 minut.

ms97n1zhyl5d8owjhx0.png

ieii4a29udrzfg0nvka9.png

Svi procesori nove generacije tj. Ivy Bridge platforme mogu ici i na 1155 kao i na 1156.Ploce sa 1155 socketom dolaze u vise verzija cipseta a to su Z68,Z77,H77,Q77....Socket 1156 ima tri varijante cipseta P55,H55,H57.Od procesora koji su interesantni za ove ploce a prvenstveno za ploce sa Z77 cipsetom treba naglasiti I5 3570K koji ima otkljucan mnozilac i samim tim veliki potencijal overclocka,on kosta oko210 evra,I7 procesori nisu 600 evra ima puno jeftiniji a to je I7 3770K koji je oko 300 evra i ti procesori sem u nekoj profesionalnoj video obradi ili nesto tako slicno ne pokazuju puno bolje performanse od gore pomenutog I5
No code has to be inserted here.

Koliko sam ja shvatio a laik sam u tome da sam takt procesora i nije toliko bitan što se brzine tiče nego komunikacija između jezgara.Konkretno na ovom d945 komunikacija ide valjda preko fsb koji je 200 mh,a kod novijih generacija direktno između jezgara na radnom taktu procesora.I naravno keš memorija tj. količina podataka koja ide na obradu.l keš.kad sam kupovao računar nisam znao ništa o tome pa tako nisam znao ni da odaberem konponente koje će za pristojne pare da rade dobro.Usput vidiš gde se javlja problem pa jedno po jedno sređujem ali to košta više nego da sam u startu kupio nešto solidno.Zanima me samo kolika je razlika imeđu recimo nekog pentijuma d serije i nekog core to quad istih performansi.Koliko bi quad uradio brze obradu videa od pentijuma.Ako neko može da objasni nama smrtinicima.

Ovo sam našao negde.

• Pentium Dual Core - dva jezgra koja su odvojena i međusobno komuniciraju preko FSB-a
  • Core2duo - dva jezgra koja su sastavljena i komuniciraju međusobno
  • Core2quad - dual Core2duo, tj. 2x2 sastavljena jezgra i komuniciraju preko FSB-a

Poslednja izmena:
Nije bitno da li ima 2 ili 3 ili 4 jezgra nego koliko ima kes memeorije , kod intela sto vise kes memeorije brzi je procesor. Vazno da radi kao lud kad se ukljuci sve ostalo je manje bitno.

Onih 5 gigaherca se postize hladjenjem tecnim azotom i to rade overklokeri fanatici. Mi obicni smrtnici mozemo da uz orginal kuler izvucemo do jednog gigaherca visi takt.

Evo ovde koga zanima ima jedan lep i uproscen tekst o proizvodnji procesora http://bozzabench.com/Tests/TestVie...ehnologije/Kako-se-prave-Intel-procesori.aspx
A sto se tice procesora ako uzmete bilo koji iz serije I kao sto su I3,I5 ili I7 a da pripadaju sandy bridge ili ivy bridge necete pogresiti.Ono gde bi trebali obratiti paznju prilikom kupovine novog racunara je to da obavezno za sistemski disk gde ce biti instaliran windows i prateci programi uzmete SSD diskove od minimum 128 Gb jer je to neverovatna razlika u brzini moja preporuka je samsung 830.Hard diskove koristiti iskljucivo kao skladistni prostor

U poslednje vreme ne mogu da gledam klipove sa YouTube-a, ton je sa ehom, a slika je često usporena. Međutim, ponekad na momente radi normalno, ali jako retko. Koristim Operu i kompletno sam je ubrisao i reinstalirao iz početka, ali je ista situacija. Da li neko ima pojma o čemu se radi?

U poslednje vreme ne mogu da gledam klipove sa YouTube-a, ton je sa ehom, a slika je često usporena. Međutim, ponekad na momente radi normalno, ali jako retko. Koristim Operu i kompletno sam je ubrisao i reinstalirao iz početka, ali je ista situacija. Da li neko ima pojma o čemu se radi?

Skini novije drajvere za grafičku pa instaliraj ako je grafička novijeg datuma ,onda stavi njene originalne ,a pre svega ovoga probaj sa internet explorerom da pokreneš youtube da se uveriš danije do internet browsera.

Sa IE uopšte nemam sliku u prozorčiću gde ide klip. Klipovi koji su snimljeni u komp (i filmovi) rade sasvim normalno, pa mi onda ne deluje da je do grafičke, već pre do neta i opere.

Probao, i dobro radi net. Mada sam to znao i ranije, sve dobro radi osim YouTube klipova. Čak i oni se učitaju normalnom brzinom (vidim po onoj liniji dole u prozorčiću klipa kako ode na drugi kraj), ali reprodukcija je usporena. Po brojčaniku vidim da svaka sekunda klipa traje po nekoliko sekundi u realnom vremenu, a ton je sa ehom i neslušljiv.

probaj da reinstaliras adobe flash player
imas link http://get.adobe.com/flashplayer/

Nazad
Vrh