čitao sam dosta vaših komentara, i imao sam šta da naučim, dosta toga ću da primijenim i promijenim na mom kunićarniku, npr. kotilice koje sam izostavio jer nisam ni znao kako i šta a niti da treba.
dobar dio vas pita šta, kako, dimenzije, koji materijal..... ja bih najprije počeo sa pitanjem - šta mi želimo od kunićarstva??? da li je to hobi, ljubav, razonoda za djecu, nešto da se povremeno čalabrcne ili ekonomsko ulaganje i isplativost.
kad to pitanje sami sebi odgovorite, znaćete u kom pravcu da idete u realizaciji gradnje kunićarnika i uopšte bavljenja kunićarstvom.
nismo svi u istim finansijskim i prostornim mogućnostima da bi se odma počeli baviti kunićarstvom, što bih ja rekao turbo pristup - odma i sve kupiti. i nije isto ulaganje kad neko to radi iz ljubavi, razonode, hobija, a neko sa finansijskog aspekta zarade.
većina nas se neće profesionalno baviti ovim, kao npr. gospodin Megi, već će, kao i ja, gledati da isplati hranu i uloženo prodajom mesa i priploda, pa će i za nas ostati nešto od butića
, dok vrijeme provedeno sa kunicima je neprocjenjivo, što bih ja opet rekao - psihoterapijska razonoda
pogledajte iza vaše kuće, u šupi, podrumu, garaži, vidite šta sve imate što se može iskoristiti za kunićarnik - daske, grede, žica, lim,....
tako sam i ja uradio, pa sam napravio po meni dobar kunićarnik za oko 120 e, pri čemu moram da napomenem da sam samo kupio pojilice, račve, vaser crijevo i letvice za podove. sve ostalo - grede, daske, lim, stiropor za izolaciju sa krovne strane, sam imao na mjestima gore navedenim. imam 12 boksova, 6 manjih za kuniće za priplod, a 6 za majke sa malim ili tovljenike.
želim da podijelim moje iskustvo u pravljenju kunićarnika.
kunićarnik je na otvorenom zbog blage klime u Baru, na betonskoj podlozi zbog lakšeg čišćenja, izdignut je na blokove zbog pranja izmeta. citav kunićarnik je premazan pregorelim uljem iz motora, što ćete naći kod bilo kog mehaničara. služi kao zaštita od propadanja, štetočina za drvo, vlage i kiše koju slabo upija ili bolje reći odbija. P.S. ne štedite ulje - ne plaćate ga i bolje je zaštićeno!
[/IMG]
12 boksova, tek useljenih 4 komada
[/IMG]
letvice na podu rezane od daske colarice 2.5*3 cm sa razmakom između letvi od 1 cm (preporuka 1.5 - 2 cm, pokazalo bi se praktičnijim, ne prolazi veći izmet). mnogi bi rekli da nije higijenski ovaj način držanja, još na tri sprata, ali moram napomenuti da su me kunići iznenadili da uriniraju i veći dio velike nužde vrše na jednom ćošku boksa. inače preporučujem da se za pod koristi deblja žica ili metalne rešetke - jer su ove letvice bile najskuplja investicija - da ne povjerujete prošlo mi je 230m letvica poda za čitavu kućicu (3m*1m*1.5m (dužina,širina,visina)) * 0.25centi/m dužnom pa računajte
preporuka - nikako zatvoreni pod zbog boljeg održavanja higijene i manjeg osjećaja mirisa. takođe omogućava čišćenje na svakih 10 dana.
[/IMG]
vodu sam sproveo slobodnim padom. koristio sam bocu od 20l, koju možete uzeti od aparata za vodu. na otvor stavite ventil od vodokotlića, na njega nastavite crijevo od česme lavaboa i nastavljate vaser crijevom. na vrhu boce napraviti otvor za sipanje vode.
[/IMG]
nipl pojilice sam ugradio sa zadnje strane kroz izbušenu dasku. rupicu izbušiti borerom veličine pojilice. crijevo za vodu (koristio sam vaser crijevo veličina 8 ) sprovesti kroz rupicu pa tek onda staviti pojilicu. kada izvlačite crijevo da pojilica dođe u rupicu, blago ukucati pojilicu (samo dio koliko je navoj u crijevo), preko koje stavite daščicu da je ne oštetite. na taj način će se crijevo još bolje stisnuti oko pojilice i neće dolaziti do curenja, a ostaće dovoljno da zeka nesmetano pije.
[/IMG]
za razvođenje vode po boksovima sam koristio sistem vaser crijeva i račvi od plinskih boca, sa 3 i 4 kraka zavisi po potrebi.
napomena - obratite pažnju na vazduh u sistemu koji se stvara kad pustite vodu. mora se izbaciti zbog normalnog protoka vode i pritiska na pojilice za nesmetano napajanje. e tu ćete se namučiti malo.....
[/IMG]
[/IMG]
sto se tiče vrata za boksove odlučio sam uštediti na šarkama i kvakicama na vratima, pa sam napravio klizna vrata, što ne vjerujem da je nekome palo na pamet. to se pokazalo korisnim u ekonomskom smislu, ali u praksi malo otežava čišćenje izmeta sa šina a mora se i obratiti pažnja prilikom otvaranja i zatvaranja da zeki u susjednom boksu ne bi povrijedili glavu ili nogice.
[/IMG]
[/IMG]
ima mana, ima i vrlina, al je zato domaća tvorevina!