Samogradnja kunićarnika ,, štapom i kanapom''

Vidim lijep kavez si napravio Steeler svaka chast samo ljudi sto se tice zice bez mene ko domina.... pod od letvica je dosta bolji jer im zica nabija zuljeve ... mozda grijesim ali ja licno sam imao probleme sa zicom i to je razlog mog iskljucenja zice kao poda iz upotrebe...

Poslednja izmena:
A i estecki lepse izgleda,prirodnije nekako.Ja naso neke stare salukatre letvice ko porucene za pod dimenzije su:sirina 6omm,duzina 700mm i debljina oko 10mm fino se uklopilo.

Ja planiram da pravim kaveze: Konstrukcija~ cevi (posto znam da radim bravariju);bocne strane~laminat;prednja strana~ zica;podovi~za priplod~ konusne letvice;za tov~ punktovana zica;kotilice~laminat (pod kotilice drvo);plekovi(za djubre)~pleksiglas (4mm) slivnici sa plekova u kanalizaciju plasticme cevi fi100.Kaveze cu smestiti u zidani objekat.Jedino se dvoumim oko konstrukcije,da li su dovoljno jake cevcice 13x13mm ili da idem sa debljim.Nije velika razlika u ceni vec ako budem premestao u drugi objekat~mnogo lakse je kad su tanje cevi.Ako je neko vec radio nesto slicno,savet bi mi dobrodosao.:bravo::ppozdrav:

Kako zec vrsi nuzdu u kavezu u kome je donji deo na kojem stoji,daske?Msm zbog mokrace a drvo upija mokracu.:sta:

Ja planiram da pravim kaveze: Konstrukcija~ cevi (posto znam da radim bravariju);bocne strane~laminat;prednja strana~ zica;podovi~za priplod~ konusne letvice;za tov~ punktovana zica;kotilice~laminat (pod kotilice drvo);plekovi(za djubre)~pleksiglas (4mm) slivnici sa plekova u kanalizaciju plasticme cevi fi100.Kaveze cu smestiti u zidani objekat.Jedino se dvoumim oko konstrukcije,da li su dovoljno jake cevcice 13x13mm ili da idem sa debljim.Nije velika razlika u ceni vec ako budem premestao u drugi objekat~mnogo lakse je kad su tanje cevi.Ako je neko vec radio nesto slicno,savet bi mi dobrodosao.:bravo::ppozdrav:

Da sam na tvom mestu uzeo bi cevi 30x20 ja sam te koristio imaju cak i slike kaveza sto sam pravio u ovoj temi uglavnom da ne odugovlacim kavez je dimenzija sirina 3000mm dubina 1200mm visina 500mm s tim sto pada na 400mm trenutno je solo nema spratova ali imam u planu zato sam i ostavio krov u padu.Uglavnom uradio sam jos 4vratanca (podelio sirinu u 4 boksa sa mobilnim pregradama)E sad meni se cini da si pitao negde u temi dali ce kunic glodati OSB plocu.Nece bar kod mene jos nijedan nije gricko a stranice kaveza su od OSB ploce jos da napomenem sve ploce sam prefarbo uljanom belom bojom u nekoliko slojeva da bih mogao prati vodom(kavez je vec u upotrebi godinu dana i izgleda kao juce da je pravljen.Evo da dodam nasao sam izgled kaveza na 18 strani je ove teme.

Jedno pitanje. Vidim na vise slika da kada se prave kavezi ne stavlja se zadnja stranica nego se samo nasloni na zid pa on bude "**greška" kaveza? Kakva su vam iskustva sa tim, jel se desavalo da se nekad mali provuku posto nije fiksirano kao kada bi bila recimo zica ili drvo vec je kavez samo naslonjen na zid?
Razmisljam o tome i na veci broj kaveza bi to bila lepa usteda materijala, jer je ta stranica najduza pa bi mi tu otislo dosta osb ploca, ovako bih stavio onda samo dve bocne stranice od osb-a, zadnja bi onda bila zid, a prednja od zice.

Evo jednog zidanog betonskim blokovima..izmedu spratova je betonska ploca premazana fleksibilnim ljepilom..
tako mi vlasnik rece..

6izpqw.jpg

Prema blokovima (20x40 cm) `dimenzije su:120cm (dubina);50cm (visina pojedinacno po boksu) a 220cm ukupna visina kunicarnika;Sirina je mislim 120cm ukupno,tj. 60cm po boksu.Sve u svemu lepo uradjeno a vidim da gazda i razapinje kozicu(verovatno i stavi).:ppozdrav:

Sve je to dobro,a kad napolju upekne +35c mogu misliti sto im je veselo unutra kao u rerni.Sa bocnih strana da je bar ostavio otvore da vazduh moze cirkulisati.

Ja sam napravio od poc zice,i zadovoljan sam uskoro cu ih slikati da ih vidite,radim ih sa produzenim bocnim stranama da mogu da ih redjam jedan na drugi. Moze da se stavi 2 u vis ili 3,ili 5 . Dimenzije su 80 x 50 x 45[ d x s x v]., IMA MESTA I za lim za izdjubravanje, pojilice su mi flase zakacene za kavez izbusene pri cepu na 3-4 mesta u nivou limene posude odakle piju, ma videcete pa prokomentarisite

Ja sam napravio od poc zice,i zadovoljan sam uskoro cu ih slikati da ih vidite,radim ih sa produzenim bocnim stranama da mogu da ih redjam jedan na drugi. Moze da se stavi 2 u vis ili 3,ili 5 . Dimenzije su 80 x 50 x 45[ d x s x v]., IMA MESTA I za lim za izdjubravanje, pojilice su mi flase zakacene za kavez izbusene pri cepu na 3-4 mesta u nivou limene posude odakle piju, ma videcete pa prokomentarisite

Meni su kotilice tih dimenzija da im mozda nece biti tesno?

I prostrano deluje ima mesta.Sad se i ja spremam da pravim kavez i to drveni.stranice od sperploce12mm.dimenzije otprilike 1200mm sirina, 750mm dubina i 450mm visina 2komada pa cu ga mozda na sprat vidicu jos posto imam prostora na pretek

Gdje ljudi nabavljate ovakvu zicu i imali gdje u bosni za nabaviti

- - - - - - - - - -

Ovaj kavez je predvidjen za 1 zenku srednje tezine, da se koti odhrani male do odbijanja i posle kunice prebacujes u kaveze za tov a majka ostaje u ovom kavezu i dalje. Kotilice se montiraju spolja sa bocne strane. Za kunice koji spadaju u teske ne prave se ovakvi kavezi tamo podloga mora da bude puna ili kombinovana ja ovakve nisam pravio tako da nemogu da pricam o njima a jos manje savete da delim :haha:
Kavezi gde se tove kunici su veci i naravno nemaju kotilicu :haha:

Jasle i hranilica se mogu napraviti profi a evo i kako opet kradem Megijeve slike nadam se da se nece naljutiti :sta:

2qlbfjo.jpg
5pocvp.jpg

Ja sam ocrtao za sada na limu ovakve hranilice treba da odnesem do ujaka da pokrivimo na stolu od cirkulara posto ja to sve rucno krivim. Nije bas pomocu stapa i kanapa treba jos po neka alatka ali nije ni daleko :D

Za prvu pomoc sam uzeo hranilice za granule da mi budu one velike konzerve od tunjevine i nemam problema za sada. Ne razbacuju kunici hranu jer su prilicno duboke a nikad im ne napunim do kraja nego samo do pola pa kad pojedu dospem.
Za jasla za seno privremeno sam uzeo cetvrtaste flase od Minakve life i rasekao na pola po dijagonali i odsekao dole i gore da mi ostane samo kockasti pravougaonik i dobio dvoje jasala za kunice. Izgleda sasavo ali stavarno jako malo ispadne iz toga sena a detelinu kad im dam sve pojedu nema otpada. Ne bi bilo ni sena dole nego moji kunici travu koja im se svidja nju pojedu a koja ne samo izvuku zubima isitne i puste da porpadne dole na lim za izmet. Dok detelinu ne ispustaju tako lako nego kao rezanac od spagete samo progutaju.

Evo i slika inprovizovanih jasli za seno koje ponavljam su samo privremeno resenje mada ko ne obraca paznu na izgled moze da mu posluzi i kao trajno. Ja sam se trudio da kavez lepo napravim pa cu i ovo malo hranilica i jasala pokriviti posto su mi vec na limu ocrtani.

68hbp1.jpg

206jxo9.jpg
pozdrav koja je cijena ove mreze gdje nabavljas i ako znas dali ima negdje u bosni za kupiti

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh