Samogradnja kunićarnika ,, štapom i kanapom''

narucio sam kod jednog coveka zicu 16mm X 16mm(OKCA) 2.1mm(DEBLJINA) smatram da je to dobra zica i za patos i za stranice iako kacim pojilice i hranilice o nju

Tovni kunici koji se gaje do 3-4 kg moze da im bude 2mm za pod nije frka nece dobiti zuljeve slobodno mozes da stavis.
2mm debljina nije sigurna zica za pod za maticno jato srednjih rasa, veliku rasu necu ni da pominjem to je mucenje za njih.
Maticno jato srednjih rasa tj. muzjak i zenke koje se kote (tezina im varira obicno od 4 do 6kg) mogu da se kladim da ce da dobiju zuljeve 100% garantujem. Nece mozda bas odma posle pola godine dobiti ali posle jedno godinu dana uzgajanja 100% dobijaju zuljeve. Kad ti zecevi dobiju zuljeve mucih ih, boli ih i posle mozes samo da ih zalecis sto ti to treba.

Moja preporuka ti je da za maticno jato stavis deblju zicu od 2mm (3mm minimum a jos bolje 4mm debljina) a za tovljenike mozes tu od 2mm da stavis bez problema.
Tu od 2mm debljine kad pravis kavez nemoj da ides sire kavez od pola metra ako ides sire kavez a ne stavis ojacanje u sredini odvisice ti se zica i pojavice ti se stomak na kavezu. Obavezno ako ti je siri kavez od pola metra stavi ojacanja na podu da ne bi dobio stomak kad se zica otegli :D

Najgore ti je kad nesto napravis pa posle moras da prepravljas jer imas propusta u konstrukciji. Mnogo je veci posao a samim tim i skuplje ubije te u pojam i da ne nabrajam vise :osmeh:

Evo ti spisak jedno 20tak firmi koje se bave proizvodnjm zice pa zovi da vidis koja ti se najvise svidja i koja je cena :osmeh:
Skoro svi danas salju brzom postom tako da nije problem gde god da se firma nalazi.
Ta zica za kaveze sto ti treba se zove RABIC da znas kako da trazis kad budes zvao :osmeh:

http://kompanije.co.rs/kategorija/pocinkovana-zica

Bila je u Novom Sadu jedna ozbiljna firma sto je pravila zicu ali je otisla u stecaj kao i skoro sve firm u Srbiji jbg ...

u crnoj gori je nemoguce naci odgovarajuce pletivo za pod kaveza, ako neko ima informaciju dje naci bila sta sto odgovara srednjoj rasi kunica neka javlja (debljina zice oko 2mm, otvor okaca - bar jedna dimenzija 10 - 15 mm, druga moze biti veca), zato cu na kraju da se odlucim za pod od letvica, sa letvicama u rezervi - kad prpanu da se zamijene :-((

gogink drago mi je da ima još neko iz Nikšića da drži kuniće . Mrežu za kuniće u Crnoj Gori nemožeš naći , ja sam nešto improvizovo od kaveza za činčile a sad sam napravio i nekolika kaveza sa podom od letvica i zadovoljan sam sa tim , možeš doći da pogledaš a i drago bi mi bilo da se upoznamo.

Nije loše mićo imam drugu turu panonaca od 15komada, još malo pa će imati dva meseca, i dobro se tove prošle vrućine pa bolje jedu, čekamokot jedne panonke i jedne hajkomke. Pozdrav mićo i da ušatih bude što više.

Evo mog kunicarnika, skoro je gotov..
Trenuno je pokriven folijom, dok mi ne stigne neka lepenka..

dimenzije su 2,20x1,10

boks za muzjaka 0,60x1.10

2 boksa za zenke 0,80x0,80 plus kotilice0.80x0.30m

zadnja strana, sa vratima na kotilicama
PS ovaj oluk treba da se postavi

unutrasnji deo kotilice,

otvor na kotilici.. e sad neznam da li je mali 16x15cm.. kunici su mjesanci teski 5-5.5 kg
img0051vo.jpg

Pocetnik sam, pa su savjeti i kritike dobrodosli..
U kunicarnik je ulozeno 20 evra letve, ekseri i zica, dok su daske od paleta( iz firme za dzabe da ne smetaju),jos trebam uloziti 15 evra (30 km) za lepenku i to je to..
pozdrav Goran

ePajko
Sremac022

Pa i nije bas mracno, mozda na slikama deluje tako... Opet ne znam dal da sa strane napravim neki prozor, od mreze ali bilo bi promaje..vidjet cu imam jedno krilo od prozora, pa cu skinuti staklo i postaqviti sa strane..
Hvala na sugestijama..

Nidzo
dosta mi je forum pomogao, nesto sam pokupio iz dobrog starog ZOV-a
pozdrav Goran

Naravno da forum pomaze, ali to cine nasi dobri drugari, oni nam daju savjete, ideje, i primjedbe! Pozz :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Novi kavez za tovne kunice, sa improvizovanim gogidjovim jaslicama... Poz

Svaka cast ljudi na idejama i trudu ulozenom,a iz tolike ljubavi normalno je da nesto lepo i korisno ispadne na kraju.

Odavno me nije bilo pa citam temu oko zicanog poda za kaveze nemojte muciti kunice stavite drvene letvice sa razmakom od 1,5 cm i kroz to propada izmet

Evo i mene nakon sto godina. Poslije kalifornijskih i žice pređoh na ovnolike i drvo kao podlogu. Nova je gajba još u fazi izrade. Polako ali temeljito...

msCnw.jpg

Visina je oko 60 cm, dubina također. Širina je nešto preko 80 cm. Kotilice će biti vanjske, znači sa strane...

Nazad
Vrh