Samogradnja kunićarnika ,, štapom i kanapom''

E da se i ja pohvalim, uz veliku pomoc forumasa uspio sam da napravim kavez. Pravio sam metalni kostur kaveza (slika kostura) od celicnih profila 20X20, spajano sarafima m8 sa maticom. SLIKA spoja. Odlucio sam se za ovo resenje zato sto ako budem trebao da rasklapam kavez - kluc 13 u ruke i gotovo za sat vremena, nista brusilicom ne kidam/varim. Kostur (kako ga ja zovem:)) ofarban temeljnom bojom, onda nitro lak za metal.
Kaveza je inace 6 ukupno, na tri sprata po 2 kaveza. Stavljao sam kosi lim - kosnik za djubre i mokracu, slika lima od naprijed, slika lima od pozadi dledano odozgo, pozadi se sve to fino sliva u kanalizacione cijevi koje su uzduz razrezane, slika, a ove cijevi se sve spajaju u jednu cijev koja zavrsava u posudu za djubre - slika .
Pod sam radio od dascica, colarica siroka 5 cm, razmak izmedju dascica 2 cm. Pod za svaki kavez se sastoji od dva dijela, ako budem morao da mijenjam dascice da mogu da izvadim jedan segment kroz vrata, da je citav pod iz jednog dijela ne bih mogao da ga izvucem kroz vrata - slika - sarf je tu da odrzi razmak izmedju segmenata - 2cm.
Zidovi kaveza - rabic mreza pocincacna, rajzovano zicom za profile, sve pocincano, sve celicno. Naravno, krov donja dva sprata je li od gornjeg kaveza, tu ne ide nista, osim na trecem spratu gdje nema lima gore, ti je plafon od rabic mreze.
Pojilice - staklena boca (pokusao sa plasticnom, nema cvrstinu, uvija se), obrnuta naopako, kroz cep (kupljen odvojeno u plastikari, plasticni cep koji pasuje na bocu od vinjaka :)) prozazi crijevo unutrasnjeg precnika 8mm (nikako manje - nece voda da ide, vjerovali ili ne, tj nece vazduh da ulazi u bocu), crijevo zalijepljeno i zadihtovano za cep da ne propusta fals vazduh. drugi kraj crijeva ze zavrsava u posudicu - slika svega. Posudica - konzerva od sardina, utopljena u beton i zavezana za kavez. Samo jedan zeko koristi pojilicu za pilice od 4l - najmanja - ona knta sa tacnom sto se obrne naopako.
Hranilice radjene od lima po planu epjaka, veliko hvala za hranilice!Hranilice se nalaze naprijed, pored vrata, na vratima se nalaze ljestvice za sijeno - slika citavog kaveza.
Dimenzije - zaboravio sam da ih izmjerim, pa cu po sjecanju napisati - ukupna sirina dva kaveza 150cm, visina jednog kaveza 60 cm, pozadi je visina manja jer je lim kos sa padom pozadi, dubina - mislim da je oko 60, izmjerim sve ovih dana pa editujem post.
Stanari kaveza - sinoc se uselili, Mico jos jednom hvala, panonci mijesani sa kalifornijskim.
Kavez sa bocne strane
Slike jos jednom:
2n8o4lh.jpg

http://i50.tinypic.com/2n8o4lh.jpg

Završena izrada hranilica za ovnolike. Kad imaš kuma koji zna sa limom, uopće nije problem, sjedneš i gledaš... Još treba samo gajbu završiti. Planirano je da ovaj kosi dio bude izvan gajbe i da se jednostavno dosipava hrana po potrebi, također ima i povijeni dio da ne mogu izbacivati hranu sa prednje strane.

Fy4f9.jpg

1VYM.jpg

kB3Rz.jpg

5HaxX.jpg

Odlične su hranilice,imam nešto slično,prepravljeno od hranilica(valova) za piliće.Taj napust spreda je potreban da ne izbacuju hranu.Kad budem pravio nove,napraviću i sa strane da bude 100% .Eventualno možeš nekom pocinkovanom žicom da povežeš spoljnu i unutrašnju ivicu da mali kunići ne bi ulazili inju.Tako sam ja uradio,od tada ne sedaju i ne prljaju u hranilicu.Pozzz...

Evo i ja nesto pravio nedavno pa da se pohvalim i cujem vasa misljenja:
2nsp2tl.jpg

Dakle, kavez na 3 sprata.. Gore dve zenke, u sredini muzjak i odvojeni mali a dole ceo sprat za tov...
29f5lqg.jpg

Pola kaveza laminat, pola rabic 16x16 gde propada izmet na lim i pada dole. Negde sam cuo za kombinovane hranilice ali nisam nikada video kako izgledaju pa sam to improvizovao i ispalo je ovako. Prvo ubacim zrnastu hranu pa onda stavim detelinu i mogu vam reci da to funkcionise odlicno za sada... Inace imam obicne domace kunice...
k5jxl.jpg

Steeler pozdrav,dosta truda uloženo:ideja: kad useljavaš zeke i kakve pojilice ćeš postaviti.

Muzjaka sam vec uselio a zenka mi je bila u jednom starom kavezu dok sam pravio ovaj novi i iznenada se tamo okotila tako da sad cekam da porastu mali pa da selim i zenku i njih... Preko zime cu im vodu sipati u neke posudice a u prolece cu namontirati one automatske...

- - - - - - - - - -

Sve pohvale za kavez odlican je :osmeh::bravo:!!!A kotilice jel ces stavljati van kaveza ili...?

Hvala puno! Kotilice imam unutra, mozes videti na prvoj slici gore tamo u cokovima se malo vidi... Nisu zatvorene, jedan covek kod kog sam gledo kaveze ima slicne takve i kaze da nije nikad imao problema... Ali mozda cu jos da pravim i zatvorene videcu kolko ce mi dosadno biti preko zime :)

- - - - - - - - - -

Velik i lep kavez.Svaka čast na trudu!

Hvala puno! :)

Jeste. Jedan covek sto pravi i prodaje zice mi je reko da mogu slobodno ovu da stavim da nece da je grizu zato sto ona njima smrdi... I ne grizu je :)

Ja mislim da ce oni to pokidati ko od sale. Daj boze da gresim ali imao sam i ja takvu zicu pa sam sve pomenjo za punktovanu.

Nece ,ja imam na par kaveza nemam za sada problema.Mozda hoce matori zekani ili zecice ako mnogo traze zeca ili u nekim slicnim situacijama.

Nazad
Vrh