Samogradnja kunićarnika ,, štapom i kanapom''

Hvala dobri ljudi na savjetima...
Bio sam ih iselio par dana, farbao sam kunicarnik...c
imal ko kakvu ideju cime bih ga mogao iznutra ofarbat..?

---------- Poruka napisana u 22:20 ---------- Prethodna poruka je at 22:18 ----------

zatvorio sam i ovaj dole dio, da mi se macke i dzukci ne zavlace ispod..
259bb05.jpg

Samo gašeni kreč,bude lepo belo neko vreme a i dezinfekciju si uradio.Kunićarnik ti je super,baš onako prirodno okruženje.Uživaće kunići!

I ja sam razmisljao o krecu.. Kunicarnik se lepo uklopio..ispred dve visnje, desno kupine i maline..iznad zova, levo vinogradarska breskva ..
jos kad dodam sprat bice to dobro...

Kavez za zenku... Kotilica, sta mislite da li je mala? Kavez je pri kraju sa radovima a danas je palo useljenje :) Ovo su brat i sestra

Poslednja izmena:
Kavez za zenku... Kotilica, sta mislite da li je mala? Kavez je pri kraju sa radovima a danas je palo useljenje :) Ovo su brat i sestra
Nidžo na kavezu za ženku,otvor za kotilicu mora da ti budu obradjene ivice, po ovome kako si napravio ženka će ti se povrediti, a kod crnih zečica izbaci posude od plastike( kako misliš da čistiš kotilicu)

---------- Poruka napisana u 21:45 ---------- Prethodna poruka je at 21:43 ----------

I još nešta visina za kotilicu od poda do otvora 120mm, ja stavljam otvor 200*200mm

Kotilica ima kontrolna vrata sa cela, vidis tu drugu sliku po redu... I da li je mala? A za ivice cu se pobrinuti, bolja je plastika nego limene posude posjeci ce mi se... Do sad ih ne grickaju, a pod kaveza je od letvica koje su razmaknute 1 cm.

[FONT=&quot]Nikola 89[/FONT]
[FONT=&quot]Prema literaturi dimenzije kaveza za srednje tešku pasminu su:[/FONT]
[FONT=&quot]dimenzije kaveza[/FONT]
[FONT=&quot]¯ [/FONT][FONT=&quot]S unutarnjom kotilicom 70x50x40 cm[/FONT]
[FONT=&quot]¯ [/FONT][FONT=&quot]Za ženku i mužjaka: kavez s vanjskom kotilicom ne manji od 0,25 m[SUP]2[/SUP][/FONT]
[FONT=&quot]¯ [/FONT][FONT=&quot]Za tov: 33x40x45 cm oko 0,15 m[SUP]2[/SUP]/po tovljeniku[/FONT]
[FONT=&quot]¯ [/FONT][FONT=&quot]Kotilica se izrađuje od lima ili plastike s dimenzijama 40x30x30 cm[/FONT]
[FONT=&quot]Na bočnoj strani prema unutrašnjosti kaveza treba postojati otvor [/FONT]
[FONT=&quot]promjera 15 cm[/FONT]
[FONT=&quot]Što se tiče poda kaveza mislim da ćeš imati problema sa razmakom od 1 cm.[/FONT]
[FONT=&quot]Svi mi kada razmišljamo o otvorima mislimo na dimenzije „klikera“, a zaboravljamo rasuto sijeno, dlaku i sl. otpatke. Moj ti je savjet da ne ideš na razmak manji od 2 cm.[/FONT]
[FONT=&quot]Ja imam mrežu sa otvorima 19x19 mm pa ponekad imam problema.[/FONT]
[FONT=&quot]Pozdrav![/FONT]

2 cm ukoliko se radi od letvica nije mnogo ako se radi o velikim odraslim jedinkama.
Ali ako se radi o malim kunicima tipa mesec dva imace problema propadace i glavice noge.
Idealno je oko 12min - 15max.I da ti letvice ako ih radis od letvica budu 2x2cm.
Ako radis zicani pod treba da bude 10mm-12mmx20mm 4mm debljine.

Pa u tome i jeste problem, kunici su mi jos mali pa nisam smio da stavim veci razmak letvica... A sta hvali drvenoj kotilici?? :D Pozz

Pa u tome i jeste problem, kunici su mi jos mali pa nisam smio da stavim veci razmak letvica... A sta hvali drvenoj kotilici?? :D Pozz
Ako je kavez drveni zašto nebi bila i kotilica, ne fali joj ništa.
Što se tiče razmaka moji kalifornijski sa 20 dana starosti se sasvim dobro snalaze na 19x19 mm. Kunić ne hoda kao balerina na vrhu prstiju nego se oslanja polovicom šape

Nov sam na forumu i u kunicarstvu.Gledao sam sta ste pisali za zicu(podnu) za kaveze pa bih hteo da dobijem savet. Nasao sam zicu a okca su 1.8 x 3.8 cm da li je to dobro za panon bele kunice jer trebam da ih kupim.Manju nigde ne mogu da nadjem ovde kod mene u Smederevskoj Palanci.Ako neko zna neku fabriku ili nekog coveka koji pravi moze da mi da broj ili bilo sta da bih dosao u kontakt sa njim.

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo 1.2*4.8 debljina 1.8,i dobro se pokazala,platio sam rolnu 6000 od 25 m2...koja ti je debljina zice???Procitao sam negde da su stavljali 2*3 i da se dobro pokazala,e sad tvoja je 2*4,nije neka velika razlika,valjda ce biti ok...

Pozdrav.Zica je debljine 2.5 mm .Nasao sam na jos jednom mestu a dimenzije su 2 x 2 debljina 2.4 da li je to bolje od ove 2 x 4.
Po mom mišljenju dobre su obadvje.
Možda prilikom izbora treba voditi računa o rasponu. Mreža 2x2 bi trebala biti kruća i trebala bi dozvoljavati veći raspon ( točke ukrućenja).
Kod prevelikog raspona dolazi do ugiba, a bilo kakvo ukrućivanje poslije stvara probleme.
Pozdrav!

Kupio sam materijal za kaveze i trebam da pocnem da pravim pa me interesuje da li da pravim 100cm x 50cm x 40cm ili 120cm x 50cm x 40cm.Taj kavez ce biti na tri sprata. Prvi planiram da bude pregradjen na pola za dve zenke sa kotilicama sa spoljne strane a ostala dva za tov.Da li je dovoljno 100cm x 50cm x 40cm za dve zenke i koliko moze da stane kunica od kad ih odvojim od majke do kraja tova u 100cm x 50cm x 40cm a koliko u 120cm x50cm x 40cm????????:sta:

Veliki pozdrav svim ucesnicima foruma.

Zelim da se zahvalim svima koji svojim idejama doprinose da ova tema pomogne ljudima koji zele da gaje kunice za sopstvene potrebe.

Sledeci ovu temu(pomocu stapa i kanapa) sam napravio nekoliko kaveza za zeceve.Kao nadstresnica mi je posluzila stara drvarnica.Posto sam se odlucio da maksimalno ustedim novac,a do to ispadne iole prihvatljivo ,skupljao sam palete jedno vreme,rasturio ih i od tog materijala napravio podove i vrata.Kao osnovu za kaveze sam koristio drvene stafne 8x5 cm.Kod izrade poda sam pravio razmak od 2 cm izmedju dascica i prilicno sam zadovoljlan kako sve to funkcionise.Izmet se ne zadrzava vec sve propadne na beton odakle se lako pocisti brezovom metlom i opere crevom.Sve ode u kanalizaciju jer postoji slivnik pored samih kaveza.Jedini izdatak je 5 stafni(oko 2000 din) i zica za prednji deo vrata.

Poslednja izmena:
@ milosfilipovic
Sve zavisi od velicine kunica koje ces drzati u njima. Pa bi prema njihovoj velicini trebao i kaveze da smislis.

Ma naravno.Evo stizu fotke

scaled.php
scaled.php

Ovo je pocetak.Osnova je od stafni 8x5.Okolo je zidani deo koji je sluzio kao spremiste za drva.Krov je od colovne daske preko koga je stavljen lim od starog bazena.Sirina je 4m,a dubina 1m.visina je negde oko 1,7m.

scaled.php

scaled.php

Pregradni zid ,kao i pod je takodje od dasaka od raskovanih paleta.Razmak izmedju letava je 2 cm.
scaled.php

U donjem delu je stara klupa koja je sluzila za alat.Nisam jos montirao vratanca.Planiram da to koristim kao prostor za tovljenje.

scaled.php

Montirana vratanca

scaled.php

Zicanu zardinjeru koristim za jasle

scaled.php

Posto sam pre par godina imao nesrecu da mi psi lutalice provale ogradu i podave sve zeceve u drugom kavezu sada BIBI cuva njegove zekane.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh