Samogradnja kunićarnika ,, štapom i kanapom''

Ide zica dole pa onda plasticna tacna ili drvena kako hoces nacrtacu ti sve nemas brige sutra ce te najverovatnije cekati dokumentacija na forumu :)

Ali koja je svrha zice dole na dnu kotilice ako stavim nesto preko nje, onda bolje odma napraviti od lima ili drveta. Umalo da zaboravim, kad si pravio ovaj kostur od gvoždja da li si stavio i jednu šipku popreko ispod mesta gde se spajaju dva kaveza, i naravno da li si kaveze za ram spajao samo ovim plastičnim šelnama. Imam puno pitanja i vrlo sam dosadan :zli: HVALA TI PUNO NA POMOĆI

Lakse ti je posle da cistis...samo izvadis tu platsiku ili sta si vec stavio u kotilicu i mozes da peres i sta oces,,,

Radmajster
Danas sam bio na teren i sutra idem ceo dan nemoj da mislis da ti necu odraditi kotilicu sto sam obecao nego mi jednostavno iskrsao neki posao. Cim ovaj poslic odradim odradicu ti dokumentaciju sta mi treba 2h vremena.
Odradio bi ti ja i sad al jbg idem od kuce u 7 ujuto a vracam se oko 21h malo nezgodno premoren sam ceo dan dosta mi je.
Izvini sad i dobijes dokumentaciju prekosutra, nadam se da ti ta 2 dana nece mnogo znaciti.

Treba mi mali savet oko kotilice, sutra idem da uzmem lim pa me intresuje da li su dimenzije kotilice 40x35x40 dovoljne. I dno planiram da bude od pocinkovane zice, ali me interesuje cime posle spajate tu zicu za lim, da dno ne bi otpalo?

Ispod kotilice moras imati lim ili dasku da ne bude promaja u kotilici. A ako vec to imas onda nije problem da dignes malo od poda zicu. Stavis neke podmetace od drveta da zica ne lezi na samom podu.

Znaci ako sam dobro razumeo, dno mora biti od punog materijala. Tj ako pravim kotilicu od lima da bude i dno limeno, koliko cesto onda se cisti kotilica?

Ako ima razmak izmedu zice i poda od 1.5 do 2 sm i dovoljno slame dok ne pocnu da izlaze neces morati menjati nista.

Evo mene dosao sam sam do malo vremena konacno danas pa evo da ispostujem sto sam obecao. Izvinjavam se na malom kasnjenu u poslednej vreme radio sam po 12h tako da mi nije bilo do sedenja za kompom nego sam gledao kad pre u krevet da pobegnem.
Dokumentacija za izradu kotilice:
Ovo su okvirne dimenzije kotilice kao i preporuceni matrijal za izradu nista ne mora biti tako bas moze se malo izmenuti ako imate nekog matrijala kuci kojeg bi mogli iskoristiti.

kotilicasklop.jpg

Izgled kotilice u 3D.
limkotilice.jpg

Poslednja izmena:

Ja sam uzeo pocinkovani lim debljine 0.5mm za izradu ovog dela kotilice.

Moze se napraviti ako se ima neka tanja daska ili moze i od OSB ploca ili slican matrijal.

limkotilice.jpg
limkotilice.jpg

Poslednja izmena:
Kopajko pravi si davo onaj Tasmanijski. Lepo odradeno i opisano, pa sad ako nekom nije jasno jedino da mu i napravis.

Ja sam uzeo plasticnu tacnu za kolace sto prodaju na pijaci i odsekao malo viska sto je bilo i izbusio rupe da mokraca moze da se cedi kad mokre mali.

Drzaci sa kojim se kaci kotilica o kavez.

Zica koja se stavi ispod plasticne tacne.

Zica sa kojom se poklopi kotilica.

Hvala Kopajko na iscrpnom izlaganju.Ja sam juce napravio svoje kotilice doduse nisu od pocinkovanog lima nego od nekog drugog prefarbanog lima, al u nedostatku daske iverice ili osb ploce sklapanje ce sacekati koji dan. Dno mi je od lima takodje ali cu kao sto je petao rekao staviti preko zicu i odici je malo od dna. Jedino sto se poklopca tice vidim da je kopajko stavio zicu, jel to zbog svetlosti u kotilici ili moze i od lima, da bude tiplije unutra. Jos mi je palo na pamet recimo staviti izmedju dna i zice piljevinu da upije mokracu.

Gore mi je zica da neka stetocina ne bi usla u kavez. Kad mi se zenka koti onda gore preko zice stavim 1 papirni dzak od hrane da bi bilo tamno i da je ne bi uznemiravalo kada neko ulazi u prostoriju. Nakon kocenja nekih nedelju dana skinem dzak da ima svetlosti kad je ovako lepo vreme. Dok zimi ne skidam dzak kako bi im bilo toplije jer u kotilici je pozeljno da postignes temperaturu oko 30C. Tako da zimi treba da gledas da temperaturu sacuvas sto vise u kotilici. Ja sam cak neke stare kapute zimi isekao i stavljao na kotilicu kako bi im bilo sto toplije. Kunici manje napreduju kad je hladinje jer se deo hrane odlazi na zagrevanje a ne na prirast.
Za mokracu moras nesto resiti ja sam na ovim plasticnim tacnama izbusio rupe kako bi mokraca oticala. Stavim im ja dosta slame na tu tacnu ali opet ove rupe dosta znace jer odvodeu svu mokracu. Moji malecki kunici su uvek skroz cisti.

A sta mislite o tome da se u kotilicu sa unutrasnje strane stavi stiropor, dal ce ga zecevi brzo unistiti. Nesto sam razmisljao da unutrasnjost oblozim stiroporom, posto je kotilica limena, nek izdrži i 10 dana stiropor taman dok mali zečevi ne dobiju dlaku. Onda ga mogu izvaditi. Razmišljao sam da dno kotilice izbušim na par mesta al nastaje drugi problem, mokraća onda pada na kotilicu koja je na kavezu ispod. Koliko često čistite kotilicu? Petao kaže prvi put posle 10 dana, e sad dal na svakih 10 dana dok ih ne odvojim od majke ili?

Cistim oko desetog dana a u vecini slucajeva sve zavisi koliko je slame unela zecica u kotilicu. Najcesce vec otvore ovi i onda ih isteram i kotilice i ocistim i stavim cistu slamu i nije dosad nikad bilo problema. Zecica uvek ude posle promene slame i namesti sama kao njoj odgovara. Kod jedne zenke netreba da menjam nikad slamu toliko navuce u kotilicu da su mali cisti skroz do odvajanja, tek onda ocistim kotilicu a ispod resetaka se vidi da i mali vrse nuzdu napolju posto se pere svaki dan ujutru i uvece vidim i male sitne klikercice.

Evo i mog malog priloga o izradi kotilice.
Jednom sam imao priliku biti na pravoj farmi kunića (40.000 komada) i tamo vidjeti kaveze ( jedan kunić jedan kavez), a pored ostalog i kotilice.
Njihove kotilice kao pod imaju mrežu jačine da može držati majku i mlade, iznad te mreže stave gusto nabijenu slamu, a povrh slame još jednu mrežu sa manjim oknima.
Na tu mrežu stave nešto kao otpatke od papira izrezane u trakice po mom mišljenu trina od lucerke bi ih uspješno zamjenila. Prilikom koćenja zečica izčupanu dlaku pomješa sa tim trakicama (znači zečica ništa ne unosi u kotilicu tamo je sve spremno za koćenje).
Dok je leglo u kotilici oni ništa ne diraju (ne čiste). Slama ima dovoljnu moć da upije mokraću, a i izolaciju da im nije hladno, a nije dostupna zečici da je pojede.
Što me je još iznenadilo prema priči veterinara koji tu radi oni zečici dozvoljavaju samo dva ulaza u kotilicu tokom 24 sata.
Skica u prilogu je šematski crtež kotilice prema sjećanju.
(zašto se stiropor ne može staviti sa vanjske strane?)
Nadam se da nisam zakomplicirao.
Pozdrav!
exsa
Nešto mi ne ide dodavanje slika, mala pomoć nebi bila viška.

Poslednja izmena:
@ exsa
Sto se tice slika to je u redu. Ako nista drugo da parimo oci na lepim kunicima.

A sto se tice lokacije ni to ti ne bi bio na odmet da uneses u svoj profil.

Nazad
Vrh