Samogradnja kunićarnika ,, štapom i kanapom''

Kritikujete sistem slobodnog pada a nikad ga niste probali. Upravo je sistem ovih pojilica mnogo nezdraviji http://img87.imageshack.us/img87/7955/waterbattle.jpg Kod sistema okrenute boce ili ove kupovne pojilice funkcionise tako sto zivotinja kada lizne vodu salje u samu bocu vazduh(mehur) koji sa sobom povuce ono sto je zivotinja imala na ustima, jeziku (prasina, prasnjav ostatak hrane) i u boci se vrlo brzo primeti prljavstina.
Kod sistema slobodnog pada nikakav mehur neulazi nazad u pojilicu i crevo zato sto kada zivotinja pritisne pojilicu pritisak vode konstatno gura napolje svu prljavstinu. Ovo govorim sve iz iskustva, probao sam i jedan i drugi sistem.

Sistem automatske pojilice(slobodni pad) je nezamenljiv, pogotovo kada ima puno kaveza. Efikasan, cist, minimalno odrzavanje. U jednom cugu se sipa voda samo u jedan balon koji se nalazi iznad kaveza i sve zivotinje napojene.
Evo i skica kako se postavlja ovaj sistem, mozda nekom pomogne
http://img291.imageshack.us/img291/2489/automatskepojilice.jpg

Cevcice su postavljene kroz cep pa mozes da vadis, pereses bocu, mijenjes novu, da postavljas na kanister .... sta god hoces da radis samo je bitno da su cjevcice van kaveza da ih kunici ne pregrizu i da je drugi kraj u visocijem polozaju od niplica zbog slobodnog pada . neznam sta si mislio i kako sa ovim crijevom ?

barakuda je napisao(la):
Kritikujete sistem slobodnog pada a nikad ga niste probali. Upravo je sistem ovih pojilica mnogo nezdraviji http://img87.imageshack.us/img87/7955/waterbattle.jpg Kod sistema okrenute boce ili ove kupovne pojilice funkcionise tako sto zivotinja kada lizne vodu salje u samu bocu vazduh(mehur) koji sa sobom povuce ono sto je zivotinja imala na ustima, jeziku (prasina, prasnjav ostatak hrane) i u boci se vrlo brzo primeti prljavstina.
Kod sistema slobodnog pada nikakav mehur neulazi nazad u pojilicu i crevo zato sto kada zivotinja pritisne pojilicu pritisak vode konstatno gura napolje svu prljavstinu. Ovo govorim sve iz iskustva, probao sam i jedan i drugi sistem.

Sistem automatske pojilice(slobodni pad) je nezamenljiv, pogotovo kada ima puno kaveza. Efikasan, cist, minimalno odrzavanje. U jednom cugu se sipa voda samo u jedan balon koji se nalazi iznad kaveza i sve zivotinje napojene.
Evo i skica kako se postavlja ovaj sistem, mozda nekom pomogne
http://img291.imageshack.us/img291/2489/automatskepojilice.jpg
Na ovoj prvoj slici je prikazana flaša sa cevčicom, da li može da se cevčica izvadi, da se eliminiše ova bočica, a da voda dolazi slobodnim padom iz nekog drugod suda?

Mislio sam na moju sliku i na niplice , neki su vadili stavljali gumu na kraj pa provlacili kroz drugu bocu kada im se navoj pojeo , kupi niplice samo su 80 din a efikasnije su njih bez problema stavljas na crijevo . kako ti mslis nisam probao .

Ovako nesto si mislio.

35m2ikz.jpg

Ovo je slikano kads se postavljao sistem nije bio skroz gotov, ali se vidi.

Evo i sistem pojilica bez varova i nadam se lepo estetski uradjeno, nadam se da neko i to voli kad je lepo uradjeno i funkcionalno.
14sz5ad.jpg

21dqs10.jpg

Na ovoj prvoj slici je prikazana flaša sa cevčicom, da li može da se cevčica izvadi, da se eliminiše ova bočica, a da voda dolazi slobodnim padom iz nekog drugod suda?

Nije to jako dobar sistem. Ova kuglica u cevcici nije dovoljno efikasna u zaustavljanju vode. Cim promenis sud (odnosno stavis veci) pritisak vode je mnogo veci i moguce je curenje, 80% da ce curiti. Ako kojim slucajem i bude drzalo vodu, kada zivotinja pritisne kuglicu da pije zbog pritiska voda ce naglo poceti da curi.

POVRATAK NA NASLOVNU TEMU

Čitajući ovu temu dobio sam želju da se i ja priključim sa nekim mojim idejama i dilemama.
Kuniće držim sa većim ili manjim uspjehom od 1992 godine i imam i dobrih i loših iskustava, ali da se ne udaljavam od teme Samogradnja kunićarnika ,,štapom i kanapom' da pređem na tu temu.
Ovo mi je četvrti kunićarnik koji gradim i odlučio sam da bude i pravi. Predhodni su bili od starih ormara, jelove daske od paleta i krovne letve sa žicom.
Priključujem se mišljenju onih koji misle da je žica najbolja (ja uzgajam isključivo kalifornijske bijele)
Da bi zaista ovaj kunićarnik bio najbolji odlučio sam da sve dileme riješim najprije na papiru, a onda da pođem sa gradnjom.

NAJPRIJE O KUNIĆARNIKU
Iako u literaturi uglavnom preporučuju mjere 60x60x40 svi se mi prilagođavamo prostoru i materijalu sa kojim raspolažemo poštivajući barem minimalne zahtjeve. Prostor sa kojim ja raspolažem u tlocrtu ima mjere 153x53 cm i oblika je kao na slici br 1

I ako ne dozvoljava nikakve preinake barem ima riješene tri strane od ukupno šest koliko ih kavez inače ima.

NAMJENA
Moje namjere su da držim dvije ženke i jednog mužjaka, kako ovaj prostor ima visinu od 230 cm odlučio sam da napravim četiri etaže uz slijedeću filozofiju:
Svaka ženka treba imati box u kojem će se kotiti i od dana koćenja do 20 dana starosti malih biti zajedno sa njima u tom boksu.
Nakon 20 dana od okota seli zajedno sa malima u „tovilište“ (naravno ovisi i o broju malih) do 33 dana starosti kada odbijam male.
Nakon odbijanja vraća se sama u svoj boks.
Znači dvije ženke dva mala kaveza i dva tovilišta i još jedan mali kavez za mužjaka
ukupno tri mala i dva velika.
Ispod svake etaže ladice dvije po etaži radi lakšeg pražnjenja (kosi lim umjesto ladice ne dolazi u obzir zbog problema sa visinom, a i ne volim doći pred kunićarnik i gladati uvjek izmet bez obzira na količinu)

DILEME:
Kako su se do sada uglavnom (moje) zečice kotile u kavezu(bez kotilica samo ciglama omeđen prostor) to se uglavnom pokazalo lošim, a i prostor predviđenog manjeg boksa ne dozvoljava kotilice unutar kaveza, a i dole će biti mreža odlučio sam se na vanjske kotilice.
Budući da objekt ne dozvoljava postavljanje kotilica sa strane i iza (bet. stupovi i zid) imam namjeru pri izradi kunićarnika napraviti demontažna vrata koja se po potrebi mogu skinuti i umjesto njih postaviti kotilica koja je tada ujedno i kotilica i vrata (kotilica od pocinčanog lima debljine 0,55 mm dimenzija 40x32 cm u tlocrtu i visine 32 cm sa otvorom za zečicu  18 cm ).
Dali je netko pokušao nešto slično (kotilica umjesto vrata)?
Dali je predviđeni prostor dovoljan?
Boks 50x56 cm za 1 zečicu i tovilište 50x153 cm za jedan njezin okot.?
Može li se očekivati da mladi sa 32+32+20=84 dana mogu ići u lonac kako bi tovilište bilo spremno za novu turu?
I ako imam još mnogo dilema za sada toliko.
Naravno pri realizaciji projekta spreman sam stečeno iskustvo podijeliti sa drugima,
naročito kada su cijene u pitanju.
Inače mislim da je kombinacija zida i žice što se tiče cijene i kvalitete najjeftinija varijanta,
ali o tome poslije.
Zamisao predviđa raspored kao na sl.2

Nešto tu ne štima :sta:
ako je ukupna širina kaveza 153 a ti ju djeliš po pola kako dobiješ širinu jednog kaveza 56cm :sta: valjda 76!! :sta:

oau97n.jpg

imaš tu puno nepoznanica; :sta:
inače; skotna 32 dana, doji 33 dana,odbijaš i nakon 3 dana upariš tad mali imaju 36 dana.Mali drugi se okote 32 dan a prvi imaju već 68 dana,
dok novi doje 33 dana oni prvi se nalaze u tovilištu i imaju 101 dan
a toliko dana im treba da bi ti bili za klanje- 2,5 - 2,7 kg cca.
Šteta ti ih je klati sa 84 dana jer još uvijek imaju odličan prirast,jedu sve i svašta i nemaš uginuća u toj dobi.
:ppozdrav:

prijedlog;
4t7upv.jpg

Hvala na brzom odgovoru!
Nepoznanica ima zaista dosta. 153/2=56 je zaista glupo (krivo pročitana kota)
Dubina kaveza je odabrana 50 cm zbog podne žice. Širina joj je 100 cm tako da je 100/2=50 cm.
O pomičnoj ogradi i jednoj etaži za jednu zečicu sam dosta razmišljao, ali tu mi je problem visina kotilice ako je unutra.
Visina etaže je 40 cm, a kotilice 32 tako da je uvid u kotilicu skoro nemoguć.
Jedino rješenje je opet da kotilica ide van (umjesto vrata ili na stranu).
Istina vrata mogu biti i uža ali mislim da neću moći ugurati kotilicu unutra.
Četvrti mali boks je predviđen za nove mlade zečice, a pregrada je zamišljena kao lako pomična
U svakom slučaju hvala razmislit ću.
Dali je netko pokušao napraviti kalkulaciju za kombinaciju zidano+mreža?

Vrata od kotilica praviš da se otvaraju prema vani kao i sva ostala.A ako ćeš unutarnje kotilice praviti u tom slučaju netrebaš poklopac nego samo napraviš oblik ladice i ubaciš unutra.
1hv88k.jpg

boban78 je napisao(la):
Mislio sam na moju sliku i na niplice , neki su vadili stavljali gumu na kraj pa provlacili kroz drugu bocu kada im se navoj pojeo , kupi niplice samo su 80 din a efikasnije su njih bez problema stavljas na crijevo . kako ti mslis nisam probao .

Ma nema kod mene nigde ovih pojilica, niplova, a rado bi ih kupio. Platio sam ove četiri flaše sa cevčicama 1000 dinara, samo da izvadim cevčice, i vidiš da ne valja! Moram nekoga moliti da mi pošalje brzom poštom niplove metalne, platiću mu sve troškove oko slanja. Pozdrav.

Ovo su slovenacke pojilice i idu sa racvom za jos razvodjenje jesu skuplje od JOMAPEKSA ali nema montaze samo crevo i povezivanje, imaju konstrukciju i samo da se postave u kavez.

w1cxvp.jpg

Prepravka kaveza , imao je daske ( spojene) sa strana i na podu ,ostalo mi da uradim drugi koji će ići na njega. Dimenzije jednog boksa su 70 cm x 65 cm x 50 cm i služiće mi za mlade posle odvajanja.

Nazad
Vrh