Romanovske ovce

@Sika, uz svo duzno postovanje prema Tebi, misljenja sam da bi trebalo da se nastavi suceljavanje @medoline i @miladinovic, a iz razloga sto sam direktno zainteresovan za nabavku desetak grla romanov, ovde u Srbiji... Dokle god je to diskusija koja se zasniva na cinjenicama, misljenja sam da ne bi trebalo da ih prekidamo.. Uostalom , ocigledno je da su oboje dobri i kvalitetni uzgajivaci, pa samim tim su i merodavni da polemisu...
Naravno, meni je trenutno naj interesantniji deo u njihovoj uzajamnoj prepisci , jer su dosli do cene grla na nasem trzistu...
Samo Vi nastavite, pomno Vas mi pratimo, posmatramo (ili , promatramo:osmeh:).

miladinovic je mikro uzgajivac ove rase za razliku od medoline(njeno stado je duplo vece od cele populacije romanovih u srbiji) a neki kazu i poznavalac u dovoljnoj meri da sme polemisat o ovoj rasi zar ne druze @ Karalic:)?
cenu diktira trziste a trziste kupci,prodavci i roba nema tu neke mudrosti
kad je sam po sebi kvalitet u pitanju tu su stvari malo slozenije:)

Apsolutno se slazem sa Tobom u delu citata gde si spomenuo @medolina, ali ne i u delu gde govoris o sebi kao mikro odgajivacu... Naime, opste je poznato da si adekvatno potkovan znanjem da mozes parirati bilo kojem Ruskom odgajivacu,a kamo li nekom nasem, sa ovih nasih Balkanskih prostora...
I dalje stojim da ste Vas dvoje (po meni) izuzetno merodavni u delu o romanov ovcama i zaista uzivam citajuci Vase postove.
Pozdrav!

svidja mi se vase vickasto misljenje @Karalic ali smo se malo udaljili od teme a ne volim da mi brisu postove:)
s ruskim odgajivacima cu moci da se merim kad uzmem ponajbolja grla direkto od njih i kad dobijem i odgajim njihove potomke a doci ce i taj dan nadam se(da sem mog skromnog znanja iza mene stoji i stado koje je bar u rangu stada mojih ruskih iz ove tacke gledano uzora)

Ma @Karalic ne znam dal ste procitali sve predhodne postove nije tu bilo samo prepirke oko ovaca vec nesto daleko gore,pa se plasim da se to ne ponovi. :)
A sto se tice ruske genetike,iscupacemo mi to njima.Obrisano :haha: :haha: :osmeh:

Poslednja izmena:
Gospodo , potpuno se slazem sa Vama da smo se udaljili od teme...Napomenucu samo da je @medolina pripadnica suprotnog pola, a da smo mi Srbi poznati na daleko po nasoj uctivosti prema damama, da nas bije glas da smo zbog zena i ratove vodili, da nam je zena stub kuce...
Nego, da se mi vratimo nasim romanovima. Pozdrav za sve Vas !

naravno Karalic poznati smo po tome
nego nije bitno koliko je stado bitno je kakvo je stado medolina sigurno radi na veliko ali bitno je i da dobijes dobar ugled :ppozdrav:

Opet jedan lep link koristan za ovu temu turci dosta toga rade u zadnje vreme vezano za romanovu.
dobro je da se posle par dana koliko me nije bilo opet vratimo temi. Cuo sam se sa Acom iz Kamenice kaze donacije stale po meni iako smo apelovali na pomoc nismo se bas pretrgli generalno tako da jos jednom apelujem da nezaboravimo sta je coveka snaslo i da mu izadjemo u susret svi skupa pozz

taj primerak je kuriozitet i negativan primer da se i pored velike muke i najboljih namera sav trud ne isplati
dobili su posle velikih peripetija koje samo mogu da zamislim,iz embriona iz kanade primerak s rogovima,bas nisu imali srece
u kanadi su dozvoljeni rogovi do 10 cm npr...

manje vise si u pravu,ali nekad nema drugog nacina sem embriona,ipak je kanada predaleko i ko zna kako bi zivotinja odrasla podnela transport
naravno da su turci hteli mogli su mu odstranit te rogove i to se radi lako, ali su ih oni posteno ostavili takve kakvi su

Drugar, ja ne smatram da sam manje vise u pravu, jos jednom napominjem da sam tezak laik, uz vas ovcare, svinjare, govedare lagano ucim, ali brate kada nesto nije u redu nije, pa nek je taj ovan i sa Marsa. Koliko sam shvatio, kvalitet se postize samo ostrom selekcijom, postovanjem standarda maticne zemlje, u ovom slucaju Rusije :ppozdrav:, i redovnom kontrolom, jer je onda verovatno sledeca na dnevnom redu Romanovka od 150 kg i 600% sjagnjenosti, pozdrav od inace zdravog i postenog Ujka Sema ::jako_besan::::jako_besan::::jako_besan::, zar ne ?

Svi bi voleli da izaberu grlo po ukusu iz maticne zemlje ali zelje i mogucnosti nam nisu uskladjene jos Kanada ima dobar genetski sastav pa su turci naravno embritransferom zeleli najbolje ali u svakom zitu ima kukolja verovatno da ima i grla koja su se pokazala dobro nije ovaj jedini.
Zbog nemogucnosti dobavljanja iz Rusije ljudi se dovijaju na sve nacine samo da osveze krv nekad to uspe nekad ne davljenik kad se utapa hvata se za slamku samo da ispliva.

Nazad
Vrh