Smicko vidi gore:
Rajko pita iz razloga da bi takvoga ovna pustio na određena grla,isključivo bi ta janjad išla za klanje.
Ja mislim da je daleko bolje za klanje imati mesnato i mlado janje,a kažem ovan mesnate rase u kombinaciji sa u ovom slučaju romanovkom daje odlične rezultate i to je po meni sasvim opravdano,jer dobiješ spoj plodnosti,mesnatosti i prirasta,a sljedeća generacija ne postoji,sve ide na klanje.
Plodnost se ne gubi jer su ženke uvijek romanovke,pa tako rade i kod nas i vani svi koji se bave prodajom janjadi za klanje, ne proizvode svi priplodni materijal.
E sad ovo o prirastu romanovske janjadi u većim stadima sa kvalitetnim prihranama od najranije dobi ne mogu komentirati jer romanovke ne držim,ali ako ima dvojke,trojke,meni izgleda gotovo nemoguće da za 3 mjeseca dođu do 30 kg,prije bi rekao da u stadu od recimo 150 odraslih grla ima recimo nekih max 10% janjadi koja može to ostvariti,ili kao što kaže jedan moj prijatelj može se postići i bolje priraste sa raznim koncentratima i kvalitetnom hranom,ali nažalost cijena toga i cijena janjetine to financijski ne opravdavaju,volio bi da nisam u pravu,ali kažem to je moje mišljenje kao posmatrača te rase sa strane.