draga marina, vidim da ti je nepojmljivo to sto kazem ali to je tako. sto se tica pecenja romanovske ovce izuzetnog je ukusa i kvaliteta, svake godine u furuni zavrsi po jedno od njih za slavu. mnogi koji su bili skepticni, tada su imali priliku da probaju. odusevljeni su. tacno je da je radman mesa veci nego u bilo koje druge rase bas iz razloga sto romanovci imaju sitnije i tanje kosti od ostalih rasa. bez obzira sto se to nekima nece svideti , tako je.
Микице, мораћу да те исправим, изгледа да си се мало занео, ипак је Марина у праву. Романовска овца је стварно посебна у односу на друге расе али претерана хвала која препричавајући се од уста до уста може прерасти у бајке само наноси штету овој раси. Имао сам прилика да чујем од људи нешто овако: " а романовска, то је она што јагњи пет. шест јагњади..." Зна се да је рекорд 9 живоојагњених јагњади али просек је ипак негде између два и три јагњета по јагњењу.Наравно, има и елитних стада где је просек изнад три.
Што се тиче те твоје овце за коју кажеш да је просек 8 јагњади годишње, подсетићу те да се ојагњила 20. јануара а да следеће јагњење очекујеш половином септембра. То је приближно осам месеци, тако да не може бити цифра од осам јагњади јер је 12 месеци подељено са 8 месеци једнако 1,5 а 1,5 пута 4 је једнако 6 и све то под условом да опет ојагњи четворке(а шта ако ојагњи 5
. Значи, просечан број јагњади годишње по овци се добија тако што се број дана у години дели просечним бројем дана између два јагњења и добијени резултат множи са просечним бројем јагњади у леглу.
Е сад, распон између два јагњења код романовске је углавном ипак краћи и не износи око осам месеци него нешто око седам или испод. Јер романовка носи негде у просеку око 140 до 145 дана и ако додамо 60 дана до поновног парења долазимо до цифре око 200 до 205 дана. Код мене се већина оваца ( и мелезанке и романовке) ојагњила за мање од седам месеци од прошлог јагњења. Чак једна романовка зимус 5-ог децембра а последњи пут 1-ог јуна што је мање од шест месеци и улази у ту причу о јагњењу два пута у години. Како се сећам, Славиша је помињао да се његове овце заиста јагње два пута годишње јер му се овце паре на нешто мање од месец ипо дана по јагњењу . То ме нимало не чуди јер код мене овце што се тиче исхране су близу минималних количина па се опет ојагњише за мање од седам месеци...
И ако ако број дана у години поделимо са бројем од 200 до 205 долазимо до цифре око 1,8. И сад ако овце стално рађају двојке, то је годишње 3,6 . Ако рађају једно па двоје то је годишње 2,7 . Ако рађају двоје па троје то је 4,5 јагњета и тако редом...
Што се рандмана тиче ту су ствари другачије, рандман је количина меса у процентима која остане после клања кад се извади утроба у односу на тежину живе ваге. различити су начини мерења рандмана, дал са главом или без, са изнутрицама, дал празног или пуног стомака, углавном у рандман улазе и кости тако да романовка није у предности све док се и однос костију не узме у обзир. Ево рецимо, јагње од тридесет кила, романоском треба око 120 дана а виртаћу рецимо 70. И нормално да ће виртаћ имати већи рандман јер му се мало развио бураг у односу на јагње од 120 дана.
---------- Poruka napisana u 07:26 ---------- Prethodna poruka je at 07:20 ----------
Е Милоше стварно си легенда!!! Па како нико неће да купи лако јагње, јагње мале килаже? Па прави се проблем ако је јагње изнад 35 кила а не што је испод. А где то код тебе, то мораш прецизирати? А о јагњету које има 5 сантима лоја не би коментарисао и не би волео да имам такво јагње, коме треба толики лој, за производњу сапуна?Ако твоји виртаћи толико имају и није ти нека реклама. А то што питаш што се коље само шкарт, па што би неко заклао јагње за које може да добије 150 евра...мада ја сам у замрзивач спаковао неке добре мушке јер се купци нису јавили на време...