MIRKOPOZEGA
Banned
Dace bog soumi,al treba da prodje puno vremena da se krive drine isprave,jer riba smrdi od glave.Pojedinci samo izgore
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Bravo Slaviša ! Zato njega i nema. Posla preko glave. Da napravi samo jednu farmu Srbiji i da nas bog vidi.
Микице, мораћу да те исправим, изгледа да си се мало занео, ипак је Марина у праву. Романовска овца је стварно посебна у односу на друге расе али претерана хвала која препричавајући се од уста до уста може прерасти у бајке само наноси штету овој раси. Имао сам прилика да чујем од људи нешто овако: " а романовска, то је она што јагњи пет. шест јагњади..." Зна се да је рекорд 9 живоојагњених јагњади али просек је ипак негде између два и три јагњета по јагњењу.Наравно, има и елитних стада где је просек изнад три.
Што се тиче те твоје овце за коју кажеш да је просек 8 јагњади годишње, подсетићу те да се ојагњила 20. јануара а да следеће јагњење очекујеш половином септембра. То је приближно осам месеци, тако да не може бити цифра од осам јагњади јер је 12 месеци подељено са 8 месеци једнако 1,5 а 1,5 пута 4 је једнако 6 и све то под условом да опет ојагњи четворке(а шта ако ојагњи 5 . Значи, просечан број јагњади годишње по овци се добија тако што се број дана у години дели просечним бројем дана између два јагњења и добијени резултат множи са просечним бројем јагњади у леглу.
Е сад, распон између два јагњења код романовске је углавном ипак краћи и не износи око осам месеци него нешто око седам или испод. Јер романовка носи негде у просеку око 140 до 145 дана и ако додамо 60 дана до поновног парења долазимо до цифре око 200 до 205 дана. Код мене се већина оваца ( и мелезанке и романовке) ојагњила за мање од седам месеци од прошлог јагњења. Чак једна романовка зимус 5-ог децембра а последњи пут 1-ог јуна што је мање од шест месеци и улази у ту причу о јагњењу два пута у години. Како се сећам, Славиша је помињао да се његове овце заиста јагње два пута годишње јер му се овце паре на нешто мање од месец ипо дана по јагњењу . То ме нимало не чуди јер код мене овце што се тиче исхране су близу минималних количина па се опет ојагњише за мање од седам месеци...
И ако ако број дана у години поделимо са бројем од 200 до 205 долазимо до цифре око 1,8. И сад ако овце стално рађају двојке, то је годишње 3,6 . Ако рађају једно па двоје то је годишње 2,7 . Ако рађају двоје па троје то је 4,5 јагњета и тако редом...
Што се рандмана тиче ту су ствари другачије, рандман је количина меса у процентима која остане после клања кад се извади утроба у односу на тежину живе ваге. различити су начини мерења рандмана, дал са главом или без, са изнутрицама, дал празног или пуног стомака, углавном у рандман улазе и кости тако да романовка није у предности све док се и однос костију не узме у обзир. Ево рецимо, јагње од тридесет кила, романоском треба око 120 дана а виртаћу рецимо 70. И нормално да ће виртаћ имати већи рандман јер му се мало развио бураг у односу на јагње од 120 дана.
---------- Poruka napisana u 07:26 ---------- Prethodna poruka je at 07:20 ----------
Е Милоше стварно си легенда!!! Па како нико неће да купи лако јагње, јагње мале килаже? Па прави се проблем ако је јагње изнад 35 кила а не што је испод. А где то код тебе, то мораш прецизирати? А о јагњету које има 5 сантима лоја не би коментарисао и не би волео да имам такво јагње, коме треба толики лој, за производњу сапуна?Ако твоји виртаћи толико имају и није ти нека реклама. А то што питаш што се коље само шкарт, па што би неко заклао јагње за које може да добије 150 евра...мада ја сам у замрзивач спаковао неке добре мушке јер се купци нису јавили на време...
Шарбанац! Седи, један!
E i tebe Sarbanac neko da
E ovo se zove Romanovac,bravo zemo
Шарбанац! Седи, један!
Двадесет месеци је у питању а не 22 и онда иде 7,2 јагњета годишње за најстарију и тако даље. Ако хоћеш тачније податке Микице, мораш доставити тачне датуме ...уосталом , ако се добро сећам економиста си по професији тако да ти није тешко израчунати.
Слажем се да овцу не треба форсирати и приуштити јој какав такав одмор после јагњења него сам био цепидлака по питању броја јагњади на годишњем нивоу...Него интересантно ми је ово јагњење август 2011. и јануар 2012. Тако сабијено а опет четворке...
Што се тиче минималне исхране, нема ту философије, дајеш минимум и добијеш минимум а не максимум тако да формула није нимало чаробна.
Што се рандмана тиче већ сам навео да се рандман израчунава све са костима тако да, да би се добила права слика о количини меса мора се урадити искоштавање и онда измерити однос меса и костију.
Jeste naravno.Predobar ovan jel to romanovac od Velimira kupljen kao jagnje