Registracija traktora kombajna i prikljucnih masina

Danas smo prošli tehnički za sva vozila ,mali trouglovi na traktore i kombajn su dokupljeni pošto ih nismo imali kao i katadiopteri na prikolicama .Mi smo stavili bele nalepnice ali to ne važi.
 
Danas smo prošli tehnički za sva vozila ,mali trouglovi na traktore i kombajn su dokupljeni pošto ih nismo imali kao i katadiopteri na prikolicama .Mi smo stavili bele nalepnice ali to ne važi.
Prolaze znaci i mali trouglovi...Kakvo je stanje sa gumama,sta zahtevaju?postoje li jos neki uslovi?
 
Jedan veliki + dva mala.Gume da su iste po osovini .Ne znam ,rotacija da su stakla na kabini sva tu ......
 
Da li je neko imao dodira sa hidraulicnim volanom naknadno ugradjenim za registaciju?kako se to i da li se tolerise?
 
Otišao danas do AMSS da se raspitam za uslove registracije traktora bez kabine ( sa ramom ne atestiranim). Kaže da mora imati,trokut,gume od istog proizvođača po osovini,rotacija,svetla ispravna,a kočenje se radi malo dalje na zaustavnoj betonskoj pisti.Setio se naknadno i jednog retrovizora,a kad sam pitao gde da ga instaliram - on sleže ramenima ali mora. Čovek pre mene sa 539 došao na registraciju i stavio trougao na krov kabine- kaže da mora da ga skine i stavi negde na levoj strani.Tablica mora da ima sijalicu i tad sam prvi put čuo da na levoj strani štopaljka ima dole ispod beli prozor za sijalicu.To sam, priznajem sad prvi put čuo.U nedelju kad odem u selo prvo idem da zavirim jel moje levo ima dole predviđenu sijalicu.Imam original svetlo još kad je kupljen nov 1986 godine.
Najgore je za gume, toga se pridržava iako je svestan da se fabrike gase i menjaju nazive, ali propois je propis.Kako to utiče na bezbednost, bem li ga.
 
Zajebavaju vas samo tako koliko ja mogu da primetim. To za gume da budu od istog proizvodjaca ne mora. I jos dosta gluposti. Inace, stopka ima sa doljnje strane providan prozorcic. Bar kod mene.
 
Kozomora policajac zovu ga Laki drži agenciju u Baču za registrovanje(možda ga znaš)kaže da prikolicu za djubar neterba registrovati
 
Prosli danas bez problema sa traktorima, nego htedoh podeliti sa vama sta su nam preneli. Kazu sa tehinickog da je potrebno menjati tablice i saobracajnu jer u staroj saobracajnoj nema kubikaza motora upisana,a po novom mora.A druga stvar kazu da su stare tablice produzene samo do septembra.
Sad ti znaj kako i sta.
 
Takođe morali registrovati đubretaru, a neki su i vučne prskalice registrovali. Jedan je uspeo i berač registrovati.
 
Juce su kod nas od 40 prijavljenih za tehnicki,prosli 39.Taj jedan nije mogao da upali traktor kada je bio na redu :osmeh:
Inace prolazila su naprsla stakla,rasparene gume na osovinama,nadogradjene stranice,kocnice samo da se oseti da koci,ali zato radni farovi...to obavezno dole kao da je to najbitnija stvar za bezbednost.
 
Čekaj, kako može da pragleda 39 traktora za jedan dan? Zar ne postoji minimalno vreme koliko mora da traje tehnički? Ako je sve to legalno, alal mu vera na dnevnici koju je ostvario :D
 
A u cemu je problem?Tehnicki je radjen u krugu stare ekonomije javnim pozivom za 6.4.Svi koji su bili u mogucnosti doci taj dan su pregledani.Bilo je nekoliko radnika tehnickog.Znaci li da je legalno samo ako te razvlace sat vremena na pregledu bleje i setaju oko vozila?U petak sam odradio teh. i registraciju auta i posmatrao radnike tehnickog kroz prozor kancelarije jer nisam smeo da bude kod auta,kako se motaju i kao nesto rade ne bi li proslo ti predvidjenih pola sata(valjda).Slikali 20 slika kao da ide na izlozbu da bi u jednom trenutku radnik usao da pita gde mi je polica iz gepeka i treci naslon na zadnjoj klupi.
 
Nazad
Vrh