Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ako je samo spolja ne moze da smeta. Pa sunke koje odstoje godinu dana na tavanu su spolja sve u plesni koja se opere i onda se sunka otvori. Ne bi valjalo kada se meso otvori da je promenilo boju u zelenkasto i da ima neprijatan miris.

Na nekim komadima sam imao zelenu plesin ali sam te skinuo sa susenja opro u slanoj vodi i u kistru.
ovi komadi koji su ostali se fino bele.

Vazno je da kada se otvori meso nema zelenkastu boju unutra i neprijatan miris. To sto se pojavila plesan spolja je od viska vlage kako na mesu tako i u vazduhu. Obicno kada se meso posle dimljenja okaci a nema dovoljno promaje a ima puno vlage u vazduhu, hoce da se nahvata spolja na njemu budj.

Pre par godina smo pravili sa ćurećim mesom. Mama se preračunala pa utovila više ćuraka ... belo meso se pojelo a ostatak niko nije rado jeo. Rešenje je bilo da se ćuretina otkosti, pomeša sa svinjskim pola-pola i od te smese naprave kranjske kobasice. Rezultat je bio odličan :) od čisto pilećeg ili ćurećeg mesa ne znam kako bi napravio kobasice, treba i masnoće inače nije to to.

U Kacarevu na slaninijadi naletim na neku firmu koja je prodavala pilecu rostiljsku kobasicu u jako tankim crevima, ukus odlican mogla je i tako sirova da se jede jel je bila malo nadimljena.
Jedino sto nisam uzeo vizitku a kesu sa logom firme bacili ukucani, tako da moram sacekati sledecu slaninijadu sa nadom da ce ta firma opet izlagati :osmeh: toliko mi se svidela kobaja.

Nazad
Vrh