Recepti kulena, kobasice, švargle...

Valja li ovakva plesan na mesu?
Slikano danas

fo15b4.jpg

Ako je samo spolja ne moze da smeta. Pa sunke koje odstoje godinu dana na tavanu su spolja sve u plesni koja se opere i onda se sunka otvori. Ne bi valjalo kada se meso otvori da je promenilo boju u zelenkasto i da ima neprijatan miris.

Na nekim komadima sam imao zelenu plesin ali sam te skinuo sa susenja opro u slanoj vodi i u kistru.
ovi komadi koji su ostali se fino bele.

Vazno je da kada se otvori meso nema zelenkastu boju unutra i neprijatan miris. To sto se pojavila plesan spolja je od viska vlage kako na mesu tako i u vazduhu. Obicno kada se meso posle dimljenja okaci a nema dovoljno promaje a ima puno vlage u vazduhu, hoce da se nahvata spolja na njemu budj.

Pre par godina smo pravili sa ćurećim mesom. Mama se preračunala pa utovila više ćuraka ... belo meso se pojelo a ostatak niko nije rado jeo. Rešenje je bilo da se ćuretina otkosti, pomeša sa svinjskim pola-pola i od te smese naprave kranjske kobasice. Rezultat je bio odličan :) od čisto pilećeg ili ćurećeg mesa ne znam kako bi napravio kobasice, treba i masnoće inače nije to to.

U Kacarevu na slaninijadi naletim na neku firmu koja je prodavala pilecu rostiljsku kobasicu u jako tankim crevima, ukus odlican mogla je i tako sirova da se jede jel je bila malo nadimljena.
Jedino sto nisam uzeo vizitku a kesu sa logom firme bacili ukucani, tako da moram sacekati sledecu slaninijadu sa nadom da ce ta firma opet izlagati :osmeh: toliko mi se svidela kobaja.

Nazad
Vrh