Recepti kulena, kobasice, švargle...

Jeste Jagnjilac, tu si u pravu, za kobasice i narocito za kulene, mraz nije pozeljan. Kobasice i kuleni nisu komadi mesa vec meso iz komada, ako me razumes, znaci iz komadica mesa - sitno seckanih ili mlevenih. Za kulen nije dobro da ga "stipa"mraz bar dok se on sam malo ne zasusi i sjedini. Zbog toga sto je to meso iz "delova", mnogi preporucuju da se kulen u pocetku na svakih nekoliko dana okrene, znaci ako visi na jednoj strani onda za 3-4-5 dana okrenuti ga da visi ne drugu stranu i tako oko mesec dana (neki to rade i duze, a neki i krace). To se narocito odnosi na one kulene koji su pravljeni od sitno seckanog mesa i punjeni u velika svinjska slepa creva, zato sto voda koje jos uvek ima u mesu tezi da isparava ali posto je kulen spakovan u omotac koji je deblji nego sto je to kod kobasice a i sam precnik mu je veci - vodi nije lako da izadje. Tu se sad ukljucuje i sila gravitacije pa tu vodu vuce na dole, a ona "slivajuci" se povlaci i odredjen procenat zacina i talozi se u donjoj polovini kulena, pa se desava da ako se kulen ne okrece gornja polovina bude suva a donja mekana i zacinjenija od gornje.

Poslednja izmena:
2hnq1c2.jpg
20ht1xv.jpg

- - - - - - - - - -

ono gore je najtanja kulinova seka pa zaklana za probu a ovo dole punjeni biftek

Majku mu staru kobasice debele u crevu koje mi trebaju bit za rezanje dobile zelenu plesan onako pomalo.
A nisu mi još za kištru.
Pa nikako sreće sa tim vremenom i mojim mesom u vražju mater.
Gdje da to stavim sad? U kamin koji ne koristim?

Slanninnnica od 150 kilaša...i dodje mi mesar pre koju godinu i kaže ''znaš druže ne mogu ti dati ''tu'' cenu,malo su mi masni,vidiš kako se sijaju'' ... ajde gospodine 'vataj te se kapije kažem mu ja ... pa znaš ... kaže on ... ma more mršššš
35iqb06.jpg

Drug svaka čast na ovakom proizvodu,od koje je ovo rase svinje???

na kojoj strani je recept?
Ovako je meni odgovorio na p.p.

ljusha je napisao(la):
KishRobert je napisao(la):
sutra koljem,pa bi prvi put da pravim kulen.moram odmah da punim jer nemam svoj top...znam,znam da vi ne radite tako,ali eto...
na 10 kg mase,2% soli,100gr ljute paprike i 100gr slatke i 1 supenu kasiku secera,punimo u vestacka creva,sta ti o tome mislis?
meso bi islo uglavnom od prednjih sunki...
Ako voliš malo pikantnije stavi 2,5% soli,a ako ne i 2% je ok.Ja sam malo neslan.LJuta paprika je 100 gr. ok. slatku papriku smanji na 50 gr.,može i 2 supene kašike šećera,ja ubacim šećer u prahu jer bolje se rasporedi po masi.
Ako te ne mrzi iseckaj na sitne kockice tvrde masnoće (s' ledja) i ubaci u masu.1 šaka na 20 kg/mase.To nije puno a dobro ga veže i ima lep mozaik.Kada budeš birao meso gledaj koliko god možeš da odvojiš žile kojih ima u plećki.

Nazad
Vrh