Recepti kulena, kobasice, švargle...

Dimiti meso tokom minus temperature, da ili ne ?
Nekoliko ljudi mi reklo da se to ne radi, jer nema efekta, dim samo sklizne sa mesa i da treba cekati bar temperaturu oko 0 ili +

Dimiti meso tokom minus temperature, da ili ne ?
Nekoliko ljudi mi reklo da se to ne radi, jer nema efekta, dim samo sklizne sa mesa i da treba cekati bar temperaturu oko 0 ili +
Navodno ne bi trebalo. E sad ako naložiš bolje temperatura u sušari će biti sigurno u plusu ako je napolju oko nule. tako da moje mišljenje je da može ako su blagi mrazovi tokom noći i oko nule danju. E sad biće hladna noć, meso će da se stegne. Sutra npr. mislim da ne vredi da dimiš.

Jedan veci panj dobar suv a moze i dva panja jos bolje pa ako je puna slanine pusnica ima da ugreje celo dvotiste kad se zapali, nalozi vatru da malo ugreje dodaj piljevinu i gotovo

ја сам сад у збуну,већ неколико година организујем сушење и димљење меса,кад су минуси.Значи,да је напољу 10 у плусу,а по могућству и магла онда је идеално?или?

ја сам сад у збуну,већ неколико година организујем сушење и димљење меса,кад су минуси.Значи,да је напољу 10 у плусу,а по могућству и магла онда је идеално?или?
Nije idealno, ali koliko ja kontam nije loše da se naloži, ali neka baš tiha vatra kako bi isušila vazduh, ali da ne digne mnogo temperaturu.
Osetio samo to ove godine kad su bili oni važni dani sa maglom, a meso počelo da se lepi malo. U glavnom čuješ komentare kako po magli ne treba ložiti nikako jer će meso biti kiselkasto. Ne znam koliko je tačno to za kiselost (možda površinski), ali bolje i to nego da imaš pokvareno meso.
Ove godine sam to naučio na ličnom primeru. Mislim da je sve u redu, ali u jednom trenutku je bilo sumnjivo.

I ja sam u nediumici, napravio sam kobasicu 1.januara i okačio, bilo je hladno, 3.januara sam malo dimio (ne ceo dan) i 5. Januara isto tako sad je u sušari -3, -4C, da li treba malo naložiti da ugreje i nadimi ili netreba ništa po ovom mrazu? Može li biti nešto loše po kobasice?

Javlljaju od utorka srede toplije vreme, tad sam planirao da dignem slaninu i sunke a do tad nek stoji u salamuru
I moje sve stoji usoljeno od 30.12. Nisam ga čak ni prepakovao i prosyo oni tečnost što obično radim, verovatno ću danas. A u mom kraju retko ko i retko ko i prosips onu sukrvicu ali ja prosipam obično treći-četvrti dan. I ja ću dizati tako oko 15.01.

Slanina nije debela a mesnata je, jes da su svinje bile blizu 200 kg al nem masti a sunke sam ostavio sa slaninom al sam povadio kosti odsekao butkicu i jednu ruzu a ostalo je u komadu kao blok tako mi se najbolje pokazalo zadnji par godina imam ukus sunke lepo sazri a ne okvoca se pa cu sve podici od nedelje to je oko 4 nedelje u salamuri taman 10 dana lozim i opet zahladjenje

I ja sam u nediumici, napravio sam kobasicu 1.januara i okačio, bilo je hladno, 3.januara sam malo dimio (ne ceo dan) i 5. Januara isto tako sad je u sušari -3, -4C, da li treba malo naložiti da ugreje i nadimi ili netreba ništa po ovom mrazu? Može li biti nešto loše po kobasice?
Ako je zaledilo nemoj da ložiš, najgore što možeš da uradiš pogotovo za kobasice je da naglo zagreješ pa da krenu da vlaže, rizikuješ

Ja sam pre pola sata otvorio "promaje" čekam da se izjednače temperature, ako krene u + ide dim, ako ostane u minusu preskačemo loženje.

Baš me zanima kako eskimi ili recimo nordijski narodi dime meso.
Jel vi to dimite/držite meso pod vedrim nebom kada je od jednog mrazića smzlo skroz?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

A ja sam napravio pusnicu u podrumu tako da nema zime

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Nazad
Vrh