Recepti kulena, kobasice, švargle...

To je aditiv protiv zgrudnjavanja koji se dodaje soli da bi ostala rastresita .......
U vrlo malim količinama E536 je dozvoljen i smatra se BEZBEDNIM .......
I Maduro se do pre neko veče smatrao BEZBEDNIM u onoj svojoj predsedničkoj vili-tvrdjavi .

Poslednja izmena:
Ja, takođe, uglavnom koristim pašku so ali krupnu. Tako sam etalonirao slanoću.
Tuzlanska kamena je nekada bila standard, ali zadnjih 20 godina ima neku gorčinu, po meni, i ne odgovara mi.
Krupne paške soli ima u republici Srpskoj i kada sam tamo uzmem po nekoliko kutija.
Mada sam nalazio i u Tempu ponekad.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

To se najbolje konstatuje u mom kraju pri soljenju sira i kajmaka(belog mrsa).
U našem kraju je većina sa tuzlanske prešla na morsku za soljenje mrsa.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ми смо се једне године зајебали са крупном морским соли, мало је фалило да се поквари месо. Скроз неслана, срећом досолили са тузланском.

Иначе, у мом крају се месо након клања остави да се охлади и соли колико треба (по искуству). Након пар дана се окрене и проспе вишак течности. Послије 7-10 дана качи се у сушару, остави се преко ноћи да се оциједи и ујутро се ложи. Дан ложи, дан паузе, 7-8 ватри. Даље зима одради своју магију. :osmeh:

Одсољавање не знам да је ико икад радио, тај корак се код нас прескaче. :osmeh:

Ne znam kako to uspevate. Jednom nasolim, meso otpusti vodu i sukrvicu i ode sva so na dno. Kad to izbacis, izbacio si i so, a meso po meni niije dovoljno povuklo.

Bude odlično i ne preterano slano.Lično ne volim kada isečeš šunku, vešalicu i ostalo suvo meso a na površini se pojavi so, to meni nije ni malo ukusno za jelo a pogotovo ne jer se okondrca i bude tvrdo kao kamen a ukus kao da žvaćeš opanak.

Sunke naj manje tri puta solim na belo i stoje sest nedelja. Odsoljavanje bar 24 sata. Nit bude slana, nit tvrda, a siguran sam da je so otisla do kosti.

Bude odlično i ne preterano slano.Lično ne volim kada isečeš šunku, vešalicu i ostalo suvo meso a na površini se pojavi so, to meni nije ni malo ukusno za jelo a pogotovo ne jer se okondrca i bude tvrdo kao kamen a ukus kao da žvaćeš opanak.
Onda nije dobro odsoljena.
I posle odsoljavanja OBAVEZNO pranje krpom u toploj vodi (mali savet zlata vredan).

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

@dobrodol pozitivno naravno.Sa ostalim negativno, kao da so nije so.
Stalno se raspravljam sa ljudima po svinjokoljama, jxbo Vas ti Vaši recepti, ove godine ljuto, ne moš' pogledati kobasicu koliko bude ljuto, naredne slano da plačeš i opet gledaš u tu kobasicu !!!
Jxbali Vas recepti, OK, recept k'o recept, on ti daje neke osnovne smernice šta i koliko, ali NE SME da bude presudan pri pravljenju "svinjarija"... Svi se pogospodili, niko neće da PROBA posle mešanja smese...
Ubace se začini, promeša se, JEDARED i daj Top da se puni !!!!
Pa i onaj profi kuvar kad kuva, ima recept pred sobom napismeno ili u glavi, ALI proba, makar lizne kašiku !!!! 😀
Uzgred, jedared sam se zajeb'o pa kupio morsku so, bila neka nestašica, tamo 200- i neke, i od tada ISKLJUČIVO Tuzlanska, ne tvrdim, ali imam utisak da kvalitet bude u nekom kontinuitetu, pa budem makar delimično siguran da će biti usoljeno kako treba...

Tuzlanska sitna najsigurnija jeste otrov zivi koliko je slana al kod nje nema greske, donasao sam Pašku krupnu morsku so solio meso suvo soljenje bolji ukus suvog mesa od mesa soljeno tuzlanskom soli, za suvo soljenje samo morska krupna so a za salamru najsigurnija mi tuzlanska. A za mesanje kobaje i kulena imam plavu kadu u nju stane 50 kg mesa i u njoj uvek mesam zbog mere onda iz prve pogodim nema popravke, ove godine 150 kg mase samleo digo na sto umesio da ujednacim masnocu i meso skidao u kadu zamesam prebacim u drugu i tako u krug bez greske sva kobasica ista

Ja sam tako jedne godine kupio neku Beogradsku so, mrzelo me da idem u Rumu pa uzeo u Pećincima u zdravoj hrani.Jako čudan ukus je imalo meso, nije se pokvarilo ali neki čudan šmek da ga .ebeš.Od onda samo Tuzla kozu muzla i nema greške.U prerađevine 2% bez probe a u salamuru krkenzi koliko god može.

Nazad
Vrh