Recepti kulena, kobasice, švargle...

Karbinje, dan treci!
"Šterc krumpli" u staroj masti od kobasica :)

3 svinje , oprasene oko nove godine
134,199 i 250 kg
Ima svega , ostavi 3 sunke sa prosekom oko 21 kg
Ostavio par budjola i malko kulena i kobasica
Umesto krvavica i svargle smo opanglovali glave i dobili oko 10kg mesa, u njih smo dodali 5 kg mesa za kobasice i 1kg sojinih ljuspica sa ukusom sunke

Sent from my SM-A566B using Tapatalk

Ja sam ove godine sve barevine(glave,srce,jezik,dzigericu) samleo na sitnoj sajbi, zacinio i tako punio u creva! Ispalo jako dobro i ukusno. Tako da klasicnu svarglu vise ne pravim!

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Meni ne prija nikakva hrskavica ili kožura u švargli. Ja bih to samleo na sitno, pomešao sa supom i ovim krupnijim komadima i tako pravio.

• Like
Reagovanja: Vik
Glava jezik i srce i jos se prebere malo mesa sa grkljana neko ubaci usi voli hrskavicu a meni je to bljak pa samo meso biram, bitno da se ne prekuva, lepse mi kad se puni u stomak pa se onda prokuva i izbusi izadje visak tecnosti masnoce i zacina u odnosu na crevo kolageno ili plasticno. Ako pravis svarglu onda dzigernjaca ne valja ne moze oboje da bude dobro.Posto sve te baretine jedem samo ja i moj bigl od ove godine panglujem glave jezike srca meljem u kobasice a ono sto ostane i sva koza dzigerica pravim dzigernjacu a kod nas se kaze krvavica pa malo meni a najvise biglu i to je to.

Krv se uhvati u tepsiju ili šerpu i ostavi da se usiri i kad izvadiš barevinu iz kotla onda isečeš krv u šerpi na 4-5-6 komada u zavisnosti od količine a bitno je da krv nebude previše debela da bi mogla da se brže i lakše skuva i ubaciš u barevinu 15-20 minuta da se kuva i čim nema u sredini kad presečeš komad krvi da je živa vadiš i melješ sa ostalim i mešaš.

I ja tako radim, ali ima dosta njih koji zivu krv umesaju u smesu, pune creva dal prirodna ili plasticna i onda kuvaju.

Ne znam kako izgleda,niti kakvog je ukusa ali tesko da bih mogao probati to gde se dodaje krv. To ovde kod nas nisam cuo da je iko ikad praktikovao. Ali opet od mesta do mesta,onaj ovako,neko onako...

Kod nas se pravila nekada davno, sećam se kao klinac a sada mislim da je niko više ne pravi, džigernjače već prave ljudi.

Ni kod nas niko ne stavlja krv al valjda ostala navika pa niko ne kaze dzigernjaca vec krvavica ima ko ne stavlja ni crnu džigericu jer kao gorka je

Ma krv il ništa! Sveže, penušava , svetlo crvena! Il to ili ništa. Da me svinjski adrenalin opali uglavu kad jedem krvavicu!!! :ROFLMAO:

Nazad
Vrh