Recepti kulena, kobasice, švargle...

1,2% samo ljuta bez slatke, vec 10god. od Miroslava Pavcoka iz Glozana.
Neki novi klinci poceli da se loze na pravljenje kulena pa im nije uspevao, kupovali papriku kojekude, podelio im kontakt, eno srecni imaju i oni dobar kulen 😂🍻

Koliko dana drzite izmedju mlevenja i zacinjavanja pa do nadevanja u creva?
Po meni nema smisla cekati izmedju mlevenja i zacinjavanja. Eventualno mozes komade zaciniti pa sutra mleti i puniti. Sta god radio nemoj ostaviti mleveno zacinjeno sutra da se puni jer se jako veze i onda prakticno nemozes puniti na rucni top.
Najbolje danas rasplatis na komade, da se ohladi i ocedi, sutra meljes, zacinis i punis. Ostavis nadev dan dva da krene fermentacija i onda krenes polako da dimis.

Po meni nema smisla cekati izmedju mlevenja i zacinjavanja. Eventualno mozes komade zaciniti pa sutra mleti i puniti. Sta god radio nemoj ostaviti mleveno zacinjeno sutra da se puni jer se jako veze i onda prakticno nemozes puniti na rucni top.
Najbolje danas rasplatis na komade, da se ohladi i ocedi, sutra meljes, zacinis i punis. Ostavis nadev dan dva da krene fermentacija i onda krenes polako da dimis.
U nedelju poslepodne iseceno. U ponedeljak popodne samleveno i zacinjeno i evo veceras nadeveno. Sutra prvi dim. A kulen ce morati sutra nadevanje jer mi je dosta.

Da li je neko koristio goveđi želatin u pripremi švargle i ostalih barenih proizvoda?
Kako se radi sa njim?

Da li je neko koristio goveđi želatin u pripremi švargle i ostalih barenih proizvoda?
Kako se radi sa njim?
Ove kupovne razvale od želatina. Nisam koristio al nema tu mnogo šta ubaciš u smesu pre punjenja. E sad ne znam za količinu. Znam da treba da ga rastopiš u vrućoj (ne kipućoj vodi) i da posle kad bariš ne bi trebalo da ide preko 100 °C jer gubi svojstvo. Verovatno ne trba preterivati jer već ima prirodnog.

Kako se radi sa njim?
Želatin k'o želatin.....
Moj pokojni otac je pravio švarglu sa želatinom umesto tečnosti od barevine.
Začinjene komade mesa i ostalog što ide u švarglu napunio u crevo pa umesto tečnosti iz bakrača zalio skuvanim želatinom iz kesice.
Mnogo lakša švargla za krkanje a i lepše izgleda kada se preseče.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Želatin k'o želatin.....
Moj pokojni otac je pravio švarglu sa želatinom umesto tečnosti od barevine.
Začinjene komade mesa i ostalog što ide u švarglu napunio u crevo pa umesto tečnosti iz bakrača zalio skuvanim želatinom iz kesice.
Mnogo lakša švargla za krkanje a i lepše izgleda kada se preseče.

Da li je punio u svinjski zeludac ili u vestacko crevo?? Ako je u zeludac kako je posle bario tu svarglu, tj. kako se zelatin ponasa pri tom barenju??

U najlonska creva je punio. Sećam se da su moji nekada davno punili u želudac, ali to je bilo pre mnoooogo godina, dok još najlonska creva nismo ni znali šta je.

Sve sam razumeo i jasno mi je ali me interesuje tačna mera.Toliko i toliko želatina na toliko i toliko vode.

Nazad
Vrh