Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ja sam spremio 5kg paprike za 6 komada svinja 220-250kg žive vage.
Ništa zamrzivač, sve ide u suvo meso i kulen.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ako ides 1% paprike onda je to za 500kg kulena.
Toliko sam prošle godine napravio.
Videćemo koliko će ove godine biti. Mada planiram da pravim one šunke i slanine u crevu podosta ove godine.
Uglavnom krećem sa prvim ozbiljnijim mrazom.

Hajde da sad ne trazim ako moze recept za sunku u crevu.
Pravim po @Matić receptu. Usolim komade mesa normalno u salamuri, onda ide pošteno odsoljavanje.
Sameljem na baš krupnoj šajbni i punim u creva za kulen. Ove godine ću verovatno puniti u fi60 i fi70.
Dimljenje i sušenje kao kulen. I to je to, cela nauka.
@radashin pojedemo koliko pojedemo, mnogo (većina) se toga rasproda. Uglavnom bitno je da ne zafali.....

Pravim po @Matić receptu. Usolim komade mesa normalno u salamuri, onda ide pošteno odsoljavanje.
Sameljem na baš krupnoj šajbni i punim u creva za kulen. Ove godine ću verovatno puniti u fi60 i fi70.
Dimljenje i sušenje kao kulen. I to je to, cela nauka.
@radashin pojedemo koliko pojedemo, mnogo (većina) se toga rasproda. Uglavnom bitno je da ne zafali.....

Znaci nista od drugih zacina sem soli u salamuri?? Koliko drzis meso u salamuri??

@foodmood Kako radiš slaninu u crevu?Pisao si prošle godine da ćeš probati.
Jesam probao, samo što sam stavio malo više mesa pa sam u stvari dobio malo više masniju šunku u crevu.
Ove godine popravni, bez dodatnog mesa samo ono što je na slanini. Postupak je isti kao za šunku, samo slaninu isečem pola na trakice nožem a pola krupno sameljem. Punjenje topom kroz baš debelu cevku....
@coci064 tako je, samo so.
Vreme soljenja zavisi od komada mesa, uglavnom 10-15 dana. Posle ga doooobro odsolim u par voda i bude extra.

Nazad
Vrh