Recepti kulena, kobasice, švargle...

Jesi li nekad radio iz iste šarže u svinjskim 38-42 i umjetnim fi 40? Prednosti i nedostaci jednih ili drugih, za navedene debljine?
Bude malo drugačiji ukus. Ono u veštačkom crevu bude malo kiselije obično.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Neznam koliko se vidi, al eto ga moj arsenal za ovu godinu:
4e4177267a2631ac1b993f0b25164e15.jpg
f8ae199cda13052f54e9059ebd4afd00.jpg

Praseća protiv odrasle kate:
8beacbca48b8abbe64009f7a9673c49f.jpg

Ako mene pitaš nema tu nekog pametovanja.
Meso dobro ohlađeno (2-3 c° u trenutku mlevenja), samleveno na "osmici", začinjeno sa 1% paprike, 2% kuhinjske soli i belog luka odokativno, domaćeg naravno nikako u prahu i slične egzibicije.
Posle punjenja kobasice dobro da se osuše pa tek onda dimljenje. Ja lično dimim 2-3 dima ne više, iz razloga što volim ukus kobasice a ne ukus dima koji ostaje u kobasici dugo-dugo i maltene nikad se ne izgubi posle dugotrajnog dimljenja. Topliji dim kod mene ide, taman da se kobasice oznoje, pojave se kapljice vode na njima. A opet ne toliko topao da mast krene kapljati iz kobasica. Ako mast poteče to već ne valja, tanka je granica. Posle sušenje na tavanu ili u špajzu.
P.S.
Od kupovnog mesa iz marketa valjana kobasica ne može biti!

RHMZ najavljuje lepe mrazeve iduće nedelje. Više njih mi je reklo mraz suši šunke, ne dim! Ali to su mi govorili za period pre dimljenja.
Ima li smisla već nadimljene šunke izneti na mraz? (jer mi u špajzu gde vise šunke ne može biti mraza)
Odnosno, ne znam na koji način (tehnološki) dim deluje na šunku, i da li je to što dim uradi prepreka da mraz suši šunku?

RHMZ najavljuje lepe mrazeve iduće nedelje. Više njih mi je reklo mraz suši šunke, ne dim! Ali to su mi govorili za period pre dimljenja.
Ima li smisla već nadimljene šunke izneti na mraz? (jer mi u špajzu gde vise šunke ne može biti mraza)
Odnosno, ne znam na koji način (tehnološki) dim deluje na šunku, i da li je to što dim uradi prepreka da mraz suši šunku?
Dimljenje se ne radi zbog susenja , ono sluzi za konzervaciju i zbog arome, zato je najbolji "hladni" dim jer u toplom ima katrana koji je nepozeljan kod dimljenja,kvari aromu mesa. Ako nisi "zapekao" sunke dimljenje nema uticaja na susenje osim ako si zapekao onda si zatvorio pore na mesu i usporio susenje.

Kod susenja i dimljenja u pocetku procesa je potrebna niza temperatura dok meso ne izgubi odredjenu vodu/vlagu, zato se i radi zimi , takodje kod soljenja isto gubivlagu a i sol je konzervans , kako se meso susi tako vlaga opada i rad nepozeljnih bakterija opada takodje.

Trudio sam se da ih ne zapečem, da li sam uspeo videćemo na jesen/zimu kad ih načnem. Problem je niska i plitka pušnica, i razmestio sam šunke u ćoškove pušnice - dakle najdalje što može od izvora toplote (dima), i pri tome ih još okrenuo da kožurom budu okrenute ka izvoru dima a meso ka zidu. Izvor dima je stari lavor u kom bude zažarena bukova cepanica i bukova piljevina, i koji stoji tik pored ulaznih vrata. Taj lavor je još poklopljen nekim starim limom. Piljevinom je prekrivena ta cepanica, i tako cepanica ne može da gori plamenom već samo dimi. E sad, desilo mi se par puta da piljevina obgori (izdimi, nestane) i da time cepanica dobije vazduh i plane malim plamenom. Kad sam to primetio ušao sam u pušnicu i pipnuo šunke, i bile su hladne, dakle taj mali plamičak ispod lima ne može da napravi veliku temperaturu u pušnici. E sad, ja sam praktično početnik u dimljenju, pa ne znam kolika je temperatura dima potrebna da bi se šunka zapekla?

Nazad
Vrh