Recepti kulena, kobasice, švargle...

Janjilac koliko si platio motor sa reduktorom,našao sam jedan na tavanu pa imam ponudu da ga prodam ,ne znam koliko da tražim.

Ovaj motor reduktor je nov i placen je 130 eur. Kasnije sam video da na sajtu kupujem prodajem ima sta hoces. Ukucas motor reduktor i nacices nesto slicno tvom i videces kolike su cene.

Postovanje kolege forumasi!

@coci064 - u nekim krajevima salamurom zovu i vodu koja je samo usoljena, ali razlika postoji. Salamura u osnovi jeste usoljena voda ali u koju se dodaju zacini: beli luk, crni luk, lovorov list, biber u zrnu (crni, beli), tucana paprika, ruzmarin, kleka... varijacije su brojne. Uz to, salamura bi po dodatku soli i zacina trebala kratko da se prokuva (da zacini brze puste svoje arome), potom da se ohladi i onda je hladnu sipati preko mesa. Kad meso stoji u salamuri ono pored soli u sebe upija i arome zacina koji su u salamuri prisutni, sto mu daje malo interesantniji smek i ukus. Mada, moje je licno misljenje da ako imate prirodno svinjce - odhranjeno bez koncetrata, hormona i kojekakvih antibiotika, onda mu sem soli nista drugo i ne treba.

Postovanje kolege forumasi!

@coci064 - u nekim krajevima salamurom zovu i vodu koja je samo usoljena, ali razlika postoji. Salamura u osnovi jeste usoljena voda ali u koju se dodaju zacini: beli luk, crni luk, lovorov list, biber u zrnu (crni, beli), tucana paprika, ruzmarin, kleka... varijacije su brojne. Uz to, salamura bi po dodatku soli i zacina trebala kratko da se prokuva (da zacini brze puste svoje arome), potom da se ohladi i onda je hladnu sipati preko mesa. Kad meso stoji u salamuri ono pored soli u sebe upija i arome zacina koji su u salamuri prisutni, sto mu daje malo interesantniji smek i ukus. Mada, moje je licno misljenje da ako imate prirodno svinjce - odhranjeno bez koncetrata, hormona i kojekakvih antibiotika, onda mu sem soli nista drugo i ne treba.
Postovanje nista manje... Kod nas salamura je mesavina vode i soli s tim da neko sve to i prokuva. O dodavanju bilo kojih od gore navedenih zacina ni rec.

Postovane kolege kod nas je nesto izmedju,naime mi prvo 2 nedelje drzimo samo u so dobro utrljanu a posle stavljamo u salamuru, koja je slicna kao sto clan Buduci seljak pise i tu jos drzimo 4 nedelje ali tu vec nema toliko soli.

Pa eto, sto bi rekli STO SELA - STO OBICAJA, svaki kraj ima neki svoj specifikum, od krojenja mesa, salamurenja, pa do dimljenja i susenja, i dobro je da je tako, kad bi sve bilo isto onda ne bi bilo interesantno.

Evo da vam i ja predstavim svoju kolekciju kulena za sezonu Jesen/Zima 2013. :osmeh:

dsc00560.jpg

fi 60 mm od prosle sezone decembar 2012, od maja meseca 2013 je u svinjskoj masti i u dolnjoj polici frizidera
slika govori vie od reci, a sto je tice ukusa......e to je mala tajna jednom sitnog majstora sa severa Backe :)

2jbmtxy.jpg

1251daw.jpg

coci064, nikakav problem za recept, ja nemam neke 'bajagi tajne:

-10 kg svinjetine (u pitanju je but, inace je bio u njemu i solidan procenat masnoce tako da sirovu ledjnu slaninu nisam dodavao)
-210g soli
-200g ljute aleve paprike delikates (necu da pominjem proizvodjaca da ne bude jos da nekog reklamiram) - volim ljuto, nekada sam stavljao i 350g pa su mi govorili da nisam normalan - a opet su ga jeli majke im ga... :osmeh:
-50g belog luka (skuvam ga u dva/tri decilitra vode, ostavim da odstoji sat-dva i ohladi se, pa ga onda sa sve tom vodicom izmiksujem rucnim blenderom, tj napravim pastu/krem od njega)
-30g mlevenog crnog bibera
-supena kasika secera

Meso iseci u komade za mlevenje, dodati sve zacine, dobro izmesati i ostaviti da stoji na ladnom 2 dana. Posle dva dana meso samleti na krupnu sajbnu (10mm) i kroz to mlevenje meso je vec napola izmesano, ali ipak treba ga jos dooooobro izmuljati rukama - kazu gotovo je kad krene znoj s obrva da kaplje. :osmeh: Kad je gotovo mesanje, masu sabiti i ostaviti da "odmori" jedno pola sata pa cvrsto puniti u creva (svinjske kate ili "vestacka" dimopropusna), ostaviti ih da se ocede pa sutradan na dim, hladan, bukov (grabov...) dok ne dobije lepu bakarnu boju, pa onda na susenje i zrenje na blagoj promaji (tek toliko da vazduh struji, da se ne bi naglo presusio) od minimum 3 meseca. Ovi deblji punjeni u kate cesto zriju i do Djurdjevdana (meni tada najvise i trebaju, za slavu).

Znam da ce mi neki Kulen-cistunci zameriti sto stavljam beli luk i biber. Ja mogu da im kazem da sam i probao i pravio svakakve kulene i sa i bez belog luka, i sa i bez bibera, i one koji u sebi imaju samo so i ljutu tucanu papriku... ma bas svakakve, i znate sta? Meni se ovakve kakve pravim najvise svidjaju (jos kad imam ja dodam i malo mlevenog kima ko sto rade Slovaci) a za ostale me nije briga (mada se niko nikad nije zalio i rekao da ne valja, eventualno da im je previse ljut, al ko sto vec rekoh i tako ljutog ga pojedu :osmeh: )

Pozdrav!

kulen 2013/14
10 kg junetine
5 kg ledjne stanine
15 kg svinjskog mesa za kobasice ( i cisto i sareno)
recept na 10 kg smese:
- 220 gr soli
- 30 gr secera
- 30 gr crnog bibera
- 100 gr prave domace ml.paprike ( samo od poznatog proizvodjaca )
- 25 gr belog luka u prahu ( ne volim kobasicu podrigusu )
- 35 gr mlevenog kima
proverno zadnjih 7-8 godina se drzim ovog recepta
PRIJATNO !!!

Crni Rabadzija, pa zar junetina u kulen?!?!? Pa to je Bogohuljenje! :haha:

Mala sala, ali ovako bi sigurno reagovale neke zagrizene kulendzije.

Ja sam svojevremeno pravio kulen od govedine, ovcetine i zecetine (tj. kunicetine :osmeh: ) i jedino sto sam od svinje u njega stavljao je bila tvrda ledjna slanina, i bio je FEENOOOMEEENAAALAAAAAN!!!

Evo malo i kobasica

dsc00558.jpg

Moj recept za kulen.Bira se najlepse meso i dodajem tvrdu ledjnu slaninu.Ostavim meso da prenoci da se ohladi ,ocedi i da dodje na temperaturu koja je sada zimi.Ne valja ga puniti odmah taj dan.Pri mesanju mase ne gnjecim meso nego samo prevrcem i tom metodom izmesam meso,zglobovi od zime otpadaju:D
Na 9kg mesa ide
1kg slanine
2%soli
0.2% secera( daje boju,vezuje,sazreva meso bolje)
0.6-0.7% ljute paprike,
0.3-0.4% slatke paprike
Ide na punjenje i kacenje u pusnicu .
Ovakav mi bude kulen.Takva sara i boja.Ovo je sa neta slika ali takav bude,mozda za nijansu manje masniji.
1-31.jpg

Poslednja izmena:
Ova 3 zadnja recepta su dosta slicna i to je uglavnom standard s malim finesama. Sto se tice ljutine tesko je trefiti idealnu bez probanja smese jer nije svaka paprika isto ljuta, Moj licni recept je bez kima, ali sa tucanom ljutom i svezim belim lukom.

Probao sam ja recepte i sa kimom,belim lukom,rumom.Nije to meni nista jer kao da jedem kobasicu.Tako sam navikao i jbg.

O ukusima ne treba raspravljati. Ja predlazem da ljudi malo eksperimentisu, da naprave vise verzija pa koji im se najvise dopadne onda nek pri tom receptu i ostanu, samo da obrate paznju da zpamte koji je po kom receptu pravljen, inace ce dogodine morati da ponavljaju eksperiment. :osmeh:

coci064, za papriku si u pravu, i to je jedna od najvaznijih (ako ne i najvaznija) stavki u pravljenju kulena. Ima dosta dobrih privatnih proizvodjaca zacinske paprike pa je i tu potrebno odraditi jedan mali eksperiment i odluciti se za najbolju (ili cak za kombinaciju vise njih). Kad dodjete do zeljene paprike, e onda tek sledi ovaj esksperiment sa pravljenjem vise vrsta kulena. Ja sam svoju odabrao jos pre deceniju i vise i ne nameravam da je menjam dok god je bude bilo.

Jos jedna stvar je jako bitna, a to je u sta se kulen puni. Probajte istu masu za kulen da napunite u svinjsku katu, debelo crevo (ili vestacko dimopropusno) i u tanko crevo, sva tri krajnja proizvoda ce imati razlicite ukuse. Najpuniji ukus ce naravno imati ona masa punjena u katu. Veci poprecni presek tj. debljina kulena i deblji zid creva koji ga obavija uzrokuju duze zrenje a samim tim daju i bogatiji ukus, zato ja iako odavno punim u vestacka creva (jebi ga, pre budu spremni za astal, a volemo ih jesti :osmeh: ), obavezno ostavim i slepa creva od svinja koje koljem da napravim bar par komada onako k'o nekad.

Evo ga i moj,mislim kulen,prošlogodišnji.
2,5 % soli(samo Tuzlanska) ljute paprike s' venca odšakativnom metodom,2 jelovne kašike mlevenog šećera na 10 kg. mase.Amin
288mt7s.jpg

Najlepši je kad' dodje prvi paradajz iz bašče.

Nazad
Vrh