Recepti kulena, kobasice, švargle...

Cesto mi se desi da u neku udje crv. Da li je to spolja od muva ili iznutra zato sto so neprobije do kosti?

Samo jednu stvar da znate mislim da poslednjih dvadesetak godina boja za stampu ne sadrzi olovo, ali isto tako nije bas zdrava.

Gledao sam u mesaoni kako tamo izbuse papirni dzak sa onom masinom za sivenje dzakova ali bez kanapa, onako naprazno i u njega stave sunku, zavezu i okace. Sacuvaju sunke jako dugo.

Gde stavljate kulen posle susenja.Kod mene ide u zamrzivac ali nije to to.Citao sam da su pre stavljali u mekinje.

Ja imam posebno zamrzivac za meso,sve ostalo ide u drugi zamrzivac i ne primecujem razliku u odnosu na ne zaledjavano.U stvari ako je dobro suvo sve ne moze ni da se zaledi.Ovi sto suse usluzno i u buretu za 2 dana ,oni imaju problem sa zamrzavanjem.

Ja sunku uvaljam u pepeo,bukvalno je utrljam u pepeo i svaku rupu popunim pepelom,ali to moram raditi dva puta godisnje u martu i julu,avgustu.Muva je napadne ali pepeo se dobro drzi tih meseci.Ako je zastitim samo u martu,a ne ponovim postupak e tad bude i crvica.Taj postupak za pepeo sam saznao od dede koji je poreklom iz dalmacije,on tako radi kod kuce.Za kulen cu probati ove godine sa postupkom bez zamrzivaca.Zamrzivac mi isusi kulen ,nije mi to to,ali ne stavljam ga u papir,mozda je i to greska.Prijatelj koji je rodom iz Zadra mi rekao da su tamo stavljali sunke u krec i tako zasticivali.To nisam probao_Ovo sa mresicom od komaraca nije resenje jer kad se sunka otapa preko leta ona kaplje na mrezu ispod nje i tu muva napadne,onda se crvi pretvore u muve i tako udju u kavez.To nije lose sa papirnim dzakom.Gde je drzis preko leta?

Kod mene kulen leti stoji u pepelu od dimljena u podrumu,al onom starinskom,sunke se uvaljaju u pepeo i vise takodje u podrumu,ostalo meso,kobasice,vesala idu u papirni dzak pa u kese i u friz,papir jako lepo ocuva meso i ima smek kao da je juce skinuto sa dima.

Pozdrav,
Poceo sam da se druzim ovde sa vama, pre nepunih godinu dana. Ova tema me najvise interesuje i evo sta sam uradio do sada:
1. Napravio sam ovu spravicu. Orginal Porkert velicina 32, stigao iz Ceske sa sajbnama 4.5; 6; 8 i 10mm. Imam i dodatak za punjenje kobasica, pa to radim sa njom a ne sa topom. Motor je trofazni od 0.75kW, a brzina na masini je 70 o/min.

2. Napravio nekih 45kg. kobaje po jednom recepu koji sam ovde nasao. Probao sam je u tiganju i odlicna je. Necu otkriti po cijem je receptu. :osmeh:

3. Posto sam je izlozio hladnom dimu, jedno tri puta po cetiri sata, okacio sam je u "kavez" koji sam napravio ispod krova na pomocnom objektu, gde je odlicna promaja. Ovaj kavez je oblozen sitnom mrezicom tako da je zastita od raznih gamadi stopostotna.

4. Danas sam podigao slaninu, pecenicu, vrat i kolenice koje su posoljene odlezale sedam dana u soli i okacio ih par sati, da se odcede. Onda sam ih okacio na tavan gde od sutra, sledi jedno sest, sedam dimljenja a onda i ovo ide u "kavez" na promaju.

A da, pao je jedan vepar od 165 kg. Za moje skromne potrebe ovo je dovoljno. Sledece godine krecem u sledeci poduhvat a to je kulen. Moram da priznam da se jos nisam odlucio koji cu recept koristiti.
Na kraju, jedan srdacan pozdrav svim zaljubljenicima u ove proizvode iz srca Sumadije.

Ja takodje ne drzim u soli nikad duze od 7 dana i nikad nije bilo problema.
Koliko cujem za salamuru(slanu vodu) treba dosta duze ali ja to nisam nikad radio, jer mi se nije svidelo kod komsije, meso dosta gubi ukus a i slanije je nego sto se meni svidja.
@Jagnjilac
Dobar posao. Uzdravlju pojeo, i da ti pritisak ostane u granicama...

Meso i slaninu drzim u salamuri 3 nedelje, pa 2-3 dana u cistoj vodi, vodu menjam na 24h, zatim se negde kaci da se ocedi, tako stoji 2-3 dana, pa u mrezicu i onda na dimljenje

Ja kosti,rebra,sitno meso,ribice,dizem posle 7 dana,14 pecenice i veca vesala,slanina 4-5 nedelja,sunka min 6 nedelja.

Od prosle godine ne drzimo klasicno usoljeno u salamuri. Sada drzimo u usoljenoj vodi 7-8 dana, cedimo I kacimo za susenje.

Nisam imao izbora, morao sam da prekidam, da dizem i slaninu jer dimljenje ne radim kod sebe, vec kod komsije. On je sve svoje podigao danas i morao sam i ja. On godinama dize slaninu, posle 7 dana i super je. Ako ne budem zadovoljan sa slaninom, dogodine cu to popraviti, posto ce se steci uslovi da to sve radim kod sebe.

Kosti i pecenice 5ili6 dana u soli ,slanine butkice 12dana a sunke 30 dana ,u vodi drzim onoliko sati koliko dana u soli .BEZ GRESKE

Nazad
Vrh