Recepti kulena, kobasice, švargle...

Lep savet hvala .Jedan drugar mi savetovao da mu pozajmim na čuvanje do novih karbinja ...??

Zato ljudi na primer imaju metodu pravljenja salamure recimo 4:1 pa kada se izjednače koncetracije nema više kretanja soli. U recimo toj koncetraciji nikada ne možete da presolite meso ma koliko stajalo.Koncetracije će se posle nekog vremena izjednačiti i prestaće kretanje jona u oba pravca.Ako ti narušiš tu koncetraciju recimo zameniš salamuru sa vodom joni NaCl će težiti da izjednače koncetraciju i krenuće iz mesa ka Vodi.

Ovo 4;1 si mislio cetri litre vode i kilo soli?

Pozdrav svima i savaka vam cast za ovakve preradjevine.
Kod nas ovo sto vi pravite ni u mesari nemozes da nadjes da kupis, a tek da ga neko napravi kuci. To se u nasem karaju sve radi za max 5-6 dana, klanje, soljenje i dimljenje tj. pecenje.
Imam za vas nekoliko pitanja. Posto se kod nas prave manje vesalice (mi ih tako zovemo), otprilike su sirine 7-8cm, debljine 3-4cm, a duzine zavisi oko 25-30cm, a nekad su i krace (zavisi od mesara)
-Koliko dana bi to trebalo da se dim? (za ovu velicinu vesalica, jer se kod nas samo to pravi)
-Dali pravite pauzi od jedan dan izmedju dimljenja?
-Koliko dana posle treba da stoji na promaji? (nisam video da je to ovde neko na forumu spomenuo)
-Koju so koristite, krupnu ili sitnu?
-Zaklali smo skoro vepra od 190kg, trenutno meso stoji usoljeno oko 10 dana, treba li jos da stoji ili moze na dimljnje?

Ovo je moj proizvod od prosle godine. I to je samo sušeno-diljeno nije bilo na promaji. Zato mi je potrebna vasa pomoc da to ima malo blji ukus.
Na slici mozete da vidite koja je velicina vesalice, ima i vecih.
Hvala.

Uploaded with ImageShack.us

Poslednja izmena:
ako je suvo soljeno i ako su tanki komadi mogu u pušnicu i jedan dan dimiš pa dan dva preskočiš dimiš dok ne dobije onako žuto zlatnu boju i onda vadiš ne treba predugo držati jel onda pali od dima bude pre žestoka

Soljeno je suvo. Reci mi, jel zuto-zlatna boja treba da bude spolja posle dimljenja ili?
Jos koliko dana posle treba da stoji na promaji.

pa nakon tri ili četiri dimljenja treba da dobije takvu boju izvana .a na promaji dok ne prosudiš da je suvo da ne bude pretvrdo to puno zavisi od mjesta dali ima promaje vjetrova itd

Rolovano meso....rađeno pre mesec i po dana, sad već odavno na promaji. Ovako izgleda neposredno pred unošenje u pušnicu!

img1116.jpg

img1117.jpg

Ljudi svaka vam cast na ovakvim slikama. Stalno kacimo slike sunki ,slanina, kobasica.... Trebali smo uslikati sami sebe 1 decembra i onda na kraju zime 1 marta. Ja sam za samo ova dva meseca pritisnuo vagu za 7kg u +.:ppozdrav:

Možda je to nova sorta.Peglana slanina kao što imaju one peglane kobasice. :osmeh: Robi jesi posipao brašnom kad si radio sa oklagijom?

Nazad
Vrh